REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Loreta Mačiulienė, Reda Gilytė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Artėjant pavasario darbams – gera žinia ūkininkams. Nuo balandžio 1-osios žemės ūkio darbams samdyti laikinus pagalbininkus bus gerokai paprasčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol galiojusią įdarbinimo tvarką žemdirbiai vadino biurokratine nelaime. Nepagrįstai sudėtingi reikalavimai dažną ūkininką versdavo rizikuoti ir pagalbininkus laikiniems darbams įdarbinti nelegaliai.

REKLAMA

„Iki šiol iš tikrųjų tokie trumpesni darbai dažniausiai būdavo nelegalūs. Ir visada ūkininkas turėdavo bijoti. Legaliai įteisinti buvo sudėtinga. O kai kuriais atvejais tie žmonės sakydavo: aš dvi dienas dirbsiu, tu čia įteisinsi, aš prarasiu socialine garantijas, o toliau darbo neturėsiu“, – pasakoja Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

Nuo balandžio 1-osios dirbti laikinus žemės ūkio darbus bus galima naudojantis vadinamaisiais paslaugų kvitais. Supaprastinta tvarka padės ūkininkams kelioms dienoms pavasarį įdarbinti žmones rinkti akmenų laukuose, sodinti daržus, vėliau juos ravėti, rudenį nuimti ne tik bulvių, daržovių, bet ir vaisių derlių.

REKLAMA
REKLAMA

„Turėtų labai džiaugtis sodininkai, kuriems šimtai darbo rankų reikalinga nuimant obuolius rudenį, ir mums daržininkams. Aišku šituo įstatymu pasinaudos ir grūdininkai, ir cukrininkai, ir kitų šakų žemdirbiai. Džiugina, nes buvo ilgai lauktas šitas įstatymas, kaip ir laukiamas dar vienas – PV įstatymo lengvata“, – sako Daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkas Vidmantas Kvedaras.

Su paslaugų kvitais žmonės galės dibti ne daugiau kaip 60 dienų per metus. Naujoji tvarka palengvins ne tik bedarbių įdarbinimą, papildomai užsidirbti galės ir studentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Priklauso nuo to, kokios oro sąlygos, kiek ų daržovių išauga, kiek piktžolių išauga, tai vasarą kokių 30 žmonių galim įdarbinti, rudenį tam dviejų savaičių laikotarpiui, kai reikia staigiai nuimti derlių, apie 30–40 žmonių“, – tvirtina ūkininkė Ilona Kuprevičienė.

Ministras Pirmininkas nuogastauja, kad supaprastintas įdarbinimo būdas nepaverstų žmonių baudžiauninkais, todėl įstatymo teikėjus ragina stebėti, kad nebūtų piktnaudžiavimų.

„Pirminiam variantui nelabai pritarėm. Ir darbai, kurie yra ne žemės ūkio darbai, ne sezoniniai darbai, bet, pavyzdžiui, miškuose, kaip tuos žmones įdarbinti? O dėl žemės ūkio darbų, pavyzdžiui, bulvių kasimo, obuolių skinimo, tikrai neprieštaraujama“ – teigia Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Siūlymą įteisinti laikinąjį darbą pateikė Žemės ūkio ministerija. Specialistai prognozuoja, kad taip bus sudarytos sąlygos nekvalifikuotiems ir žemos kvalifikacijos žmonėms dirbti pagal paslaugų kvitą žemės ūkio ir miškininkystės sektoriuose. Žemdirbių atstovai sako, kad laikinų darbų sąrašą ateityje galima būtų papildyti ir kai kuriais kvalifikuotais darbais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų