REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

17 darbo įpročių, galinčių rimtai susargdinti

Jei esate įpratę valandų valandas, kartais net ilgiau nei trunka jūsų darbo diena, užsisėdėti kontoroje – jums gresia pavojus ne juokais susigadinti sveikatą ir smarkiai pakenkti savo kūnui, rašo „Businessinsider.com“. Be nuolatinio streso, keliamo galutinių terminų, yra daugybė dalykų, kurie pamažu ėda jūsų sveikatą.

Jei esate įpratę valandų valandas, kartais net ilgiau nei trunka jūsų darbo diena, užsisėdėti kontoroje – jums gresia pavojus ne juokais susigadinti sveikatą ir smarkiai pakenkti savo kūnui, rašo „Businessinsider.com“. Be nuolatinio streso, keliamo galutinių terminų, yra daugybė dalykų, kurie pamažu ėda jūsų sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Sėdėjimas prie darbo stalo visą dieną

Tai jūsų kūnui – išties labai blogai. Nepaisant skausmo, kurį gali sukelti ilgas sėdėjimas, tai gali tapti net ankstyvos mirties priežastimi. Padidėja raumenų ir kaulų ligų tikimybė, diabeto, vėžio, širdies sutrikimų, nutukimo rizika, net jei periodiškai užsiimate fizine veikla.

REKLAMA

2. Sėdėjimas susilenkus

Tai dar labiau pabloginą situaciją bei kelis kartus padidina chroniškų ligų, ypač artrito, riziką. Jei daug laiko praleidžiate sėdėdami – pasirūpinkite patogia kėde, kuri jums leistų arba priverstų sėdėti tiesiai.

3. Motyvaciniai susitikimai

Kad darbuotojai užsikrėstų kompanijos ateities vizijos ir misijos idėja, vadovai neturėtų vengti motyvuojančių komandinio darbo pratybų bei susitikimų. Bet tyrimai rodo, kad vertimas darbuotojus jaustis pozityviai veikia atvirkščiai. Dažnai žmonės jaučiasi prislėgti ir apimti depresijos, jei negali išreikšti savo tikrųjų emocijų ir parodyti, kad yra kuo nors nepatenkinti ar nelaimingi.

REKLAMA
REKLAMA

4. Bloga oro kokybė pastate ar biure

Sveikatos priežiūros organizacijos tai vadina ligoto pastato sindromu. Oras biuro viduje gali būti 100 kartų labiau užterštas nei lauke, todėl esate pažeidžiami įvairių nuodingų dujų bei chemikalų. Kondicionierių apdorojamame ore, ypač pastatų, kurie prastai prižiūrimi, yra teršalų, nuodingų dalelių, pavojingų bakterijų bei pelėsių.

5. Didesnė rizika dirbantiesiems su spausdintuvais ir kopijavimo aparatais

Šie įrenginiai – potencialiai mirtino ozono šaltinis, jei jų filtras nėra periodiškai keičiamas. Net mažas ozono kiekis gali sukelti krūtinės skausmą ir dirginimą. Tas pats taikoma lazeriniams spausdintuvams, kuriuose esančios dažų dalelės gali patekti į kvėpavimo takus ir kraują, sukelti plaučių ligas bei kitus negalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Darbas kompiuterį pasidėjus ant kelių

Per dažnas ir per ilgai trunkantis darbas nešiojamuoju kompiuteriu jį pasidėjus ant kelių gali sukelti odos problemų ar alergiją. Be to, mokslininkai nustatė, kad šis įprotis gali turėti įtakos vyrų vaisingumui. 7. Ilgesnė nei 10 valandų darbo diena

Europos tyrėjai nustatė, kad daugiau nei 10 valandų per parą dirbantys žmonės labiau rizikuoja susirgti įvairiomis širdies ir kraujagyslių ligomis, jiems kyla didelė infarkto tikimybė.

8. Nuolatinis žiūrėjimas į kompiuterio ekraną

Netgi turint omenyje, kad kompiuterio ekranas neskleidžia radiacijos, nuolatinio žiūrėjimo sukelta įtampa gali sukelti laikinų regėjimo sutrikimų. Be to, tai gali tapti galvos skausmų ir migrenos priežastimi.

REKLAMA

9. Per ryški, nenatūrali šviesa

Ji gali sukelti kur kas daugiau problemų nei kasdienis galvos skausmas. Mūsų kūnas nuo ryškios šviesos pailsi būdami visiškoje tamsoje, bet tai dažnai kertasi su natūraliu paros ritmu. Intensyvios šviesos perteklius gali lemti sunkų nuovargį, stresą, aukštą kraujo spaudimą ir didelę vėžinių susirgimų riziką.

10. Nuobodulys

Taip, tokia būsena, pasak mokslininkų, gali sutrumpinti jūsų gyvenimą. Tyrimai parodė, kad tie, kurie skundžiasi nuoboduliu, dažnai miršta jaunesni. Nuobodulys gali sukelti širdies ligas ar insultą, taip pat padidina nelaimingų atsitikimų darbe riziką.

REKLAMA

11. Nešvari kompiuterio klaviatūra

Ji gali tapti puikia terpe bakterijoms veistis, jei nėra periodiškai išvaloma. Mikrobiologai nustatė, kad ant klaviatūros paviršiaus gali būti penkis kartus daugiau bakterijų nei tualete. Tarp jų – sukeliančių pavojingas ligas (pvz., žarnyno lazdelės e.Coli ir koliforminės bakterijos). Jos gali apnuodyti organizmą ir kartu su stafilokokais sukelti daugybę infekcijų.

12. Daug žmonių – daug bakterijų

Kompiuterio klaviatūra nėra vienintelė vieta, kur biure veisiasi bakterijos. Durų rankenos ir vandens maišytuvai, durys, liftai, spausdintuvo mygtukai ir rankos paspaudimai – visur gausu bakterijų, kurios gali būti mirtinos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

13. Besaikis spausdinimas

Nuolatinis darbas kompiuteriu renkant tekstą gali sukelti riešo kanalo sindromą, pereinantį į visos rankos skausmą. Šis sindromas gali baigtis nepagydomu nervų pažeidimu ir raumens atrofiją.

14. Griežti terminai

Galutiniai terminai ir jų sukeltas stresas gali neigiamai paveikti atmintį bei gebėjimą mokytis. Šis trumpą laiko tarpą trunkantis stresas gali būti ne mažiau kenksmingas nei ilgalaikė įtampa, besitęsianti savaites ar mėnesius.

15. Kompiuterio pelės laikymas toje pačioje pozicijoje

Jei kompiuterio pelę visą dieną laikote lyg prikaltą toje pačioje stalo vietoje, šis jūsų įprotis gali sukelti pasikartojančios įtampos traumas. Sausgyslių įtampa ilgesnį (nei įprasta) laiką rankų pirštais spaudžiojant kietą paviršių sukelia rankų, riešų skausmus bei judesių sutrikimus.

REKLAMA

16. Besaikis išmaniojo telefono naudojimas

Žmonės, kurie savo išmaniuosius naudoja tekstinėms žinutėms ir elektroniniams laiškams rašyti, dažnai kenčia nuo plaštakos raumenų nuovargio ir nykščio skausmo, jau pramintu „Blackberry Thumb“ sutrikimu. Iš nykščio skausmas gali išplisti į visą ranką.

17. Greitas maistas pietums

Dauguma biuro darbuotojų valgo ne itin sveikai ir dažnai renkasi greito, nekokybiško (pigesnio) maisto užkandines. Net ir kartais vartojamas nesveikas maistas turi neigiamą poveikį. Reikia nepamiršti, kad greitas maistas dažnai turi dvigubai daugiau kalorijų nei įprasti pietūs. Taip pat jame gausu oksiduotų riebalų, kurie sukelia širdies ligas.

Parengė Jurga Motiejūtė  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų