REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje, kaip ir daugelyje Europos Sąjungos (ES) šalių įstatymai jaunimo atžvilgiu yra diskriminaciniai. Diskriminacijų pašalinimas būtų viena iš pagrindinių priemonių jaunimo nedarbui mažinti, ketvirtadienio vakarą po ES viršūnių susitikimo, kur ypatingas dėmesys skirtas nedarbo, ypač jaunimo nedarbo, mažinimui, sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė patikino, jog sutarta, kad naujoje 2014-2020 m. finansinėje perspektyvoje visoms šalims lėšų jaunimo nedarbo mažinimui bus skirta daugiau. Sektinais pavyzdžiais Prezidentė įvardino jaunimo nedarbo mažinimą Austrijoje ar Vokietijoje.

REKLAMA

"Daugumoje šalių, deja, įstatymai jaunimo atžvilgiu yra diskriminaciniai ir rekomendacija yra: nuimkite diskriminacijas patys. Tai negi Briuselis turi aiškinti, kaip reikia gyventi ir ką daryti su savo jaunimu?", - klausė D. Grybauskaitė.

Prezidentė sutiko, kad ir Lietuvoje yra diskriminacinės sąlygos jaunimui.

"Taip, pirmiausia, vien dėl to, kad trūksta visai mūsų darbo rinkai lankstumo ir jaunimas nepakankamai skatinamas ir įdarbinamas Lietuvoje taip pat kaip ir visose europinėse šalyse", - teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojama, kad šiuo metu darbo neturi beveik 6 mln. jaunų žmonių visoje ES.

Lietuva pernai šiai problemai spręsti gavo beveik 9 mln. eurų ir jaunimo nedarbą sumažino 4 proc. - tai yra geriausias rezultatas ES, ir 2013 m. pradžioje jaunimo nedarbo lygis siekė 25,7 proc.

ES valstybių ir vyriausybių vadovai įvertino 2012 m. vykusios Bandomosios iniciatyvos, kurioje kartu su kitomis 7 ES narėmis dalyvavo Lietuva, rezultatus. Įgyvendinant Bandomąją iniciatyvą Lietuvoje, 9 mln. eurų ES struktūrinės parmos buvo skirta jaunimo nedarbo mažinimo projektams, parengtos profesinio mokymo programos maždaug 6000 jaunuolių ir patvirtinta nauja priemonė apie verslo finansavimo galimybes jį pradedančiam jaunimui. Taip pat pratęstas projektas, kuriuo sudarytos galimybės jaunimui įgauti reikalingų įgūdžių įsidarbinant pirmą kartą. Pagal šią iniciatyvą konsultacijas apie verslo finansavimo galimybes gaus 12 tūkst. jaunųjų verslininkų ir apie 25 tūkst. verslių jaunuolių.

EVT susitikime aptarta Jaunimo garantijų iniciatyva. Šios iniciatyvos tikslas, kad nė vienas jaunas žmogus neliktų be darbo, mokslo ar stažuotės ilgiau nei 4 mėnesius. Jos įgyvendinimui 2014-2020 m. ES biudžete numatyta 6 mlrd. eurų parama. Šią paramą gaus tos valstybės, kuriose jaunimo nedarbo lygis viršys 25 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų