REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino socialdemokrato Algirdo Butkevičiau vadovaujamą Vyriausybę toliau nesustoti ir investuoti į jaunimo nedarbo sprendimą. Jaunimo nedarbas Lietuvoje mažėjo daugiausiai visoje Europos Sąjungoje (ES).

REKLAMA
REKLAMA

Jaunimo nedarbo mažinimo priemonės - vienas iš ketvirtadienį Briuselyje vyksiančio Europos Vadovų Tarybos (EVT) darbotvarkės klausimų. Lietuva pernai šiai problemai spręsti gavo beveik 9 mln. eurų ir jaunimo nedarbą sumažino 4 proc. - tai yra geriausias rezultatas ES, ir 2013 m. pradžioje jaunimo nedarbo lygis siekė 25,7 proc.

REKLAMA

"Tai kažkoks žingsnelis Lietuvoje tikrai yra pozityvus. Norėčiau tiesiog pasidžiaugti ir pasiūlyti naujajai Vyriausybei nesustoti ir toliau investuoti į jaunimo nedarbo problemos sprendimą", - ketvirtadienį Lietuvos žurnalistams prieš prasidedant EVT sakė Lietuvos vadovė.

Aštuoniose ES šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, taikytos bandomosios iniciatyvos jaunimo nedarbui mažinti rezultatai. Taip pat pristatomos naujos jaunimo užimtumo iniciatyvos įgyvendinimo taisyklės. Prie šios iniciatyvos galės prisidėti valstybės, kurių jaunimo nedarbo lygis viršija 25 proc. Jai įgyvendinti 2014-2020 m. planuojama skirti 6 mlrd. eurų. Teoriškai Lietuva galėjo pretenduoti į šią paramą, jeigu jos jaunimo nedarbas būtų viršijęs 25 proc., tačiau dabar šiam rodikliui esant mažesniam, parama nutolsta.

REKLAMA
REKLAMA

"Pirmiausia, mes jų dar neturėjome, tai (6 mlrd. eurų - ELTA) yra tik "popieriuje", o Lietuva taip pat gauna labai daug ir savo pakete. Manau, kad didžiuotis ir norėti turėti daugiau nei 25 proc. - gal nereikėtų šito linkėti", - dėstė Prezidentė.

Be kita, Prezidentė mažėjančio jaunimo nedarbo Lietuvoje nesiejo su emigracija.

"Matome 2012 m. skaičius - išvažiavo per 40 tūkst., o per 20 tūkst. grįžo. Taigi pirmiausia matome didelę tendenciją, kad stabilizuojasi išvažiavimas, o antra - kad turime beveik pusę tos sumos grįžtančiųjų. Taigi tikrai nemanau (kad įtakos jaunimo nedarbo mažėjimui turėjo emigracija - ELTA)", - teigė šalies vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos vertinimu, įtakos turėjo bandomasis projektas jaunimo nedarbui mažinti ir ragino pasinaudoti ES suteikiamomis priemonėmis.

"Manau, kad nauja Vyriausybė tikrai turėtų labai daug dėmesio skirti, kad pasiimtų ne tik kuo daugiau, bet kad panaudotų sėkmingai, efektyviai mažindama jaunimo nedarbą", - pabrėžė ji.

Komentuodama situaciją, jog visoje ES jaunimo nedarbas didėja, o Lietuvoje mažėja, D. Grybauskaitė tai siejo su ne visų šalių prisiimtais ir vykdomais įsipareigojimais. Esą panašiai yra ir su kitomis socialinėmis bei ekonominėmis problemomis.

REKLAMA

ES valstybių ir vyriausybių vadovai EVT įvertina 2012 m. vykusios Bandomosios iniciatyvos, kurioje kartu su kitomis 7 ES narėmis dalyvavo Lietuva, rezultatus.

Įgyvendinant Bandomąją iniciatyvą Lietuvoje, 9 mln. eurų ES struktūrinės parmos buvo skirta jaunimo nedarbo mažinimo projektams, parengtos profesinio mokymo programos maždaug 6000 jaunuolių ir patvirtinta nauja priemonė apie verslo finansavimo galimybes jį pradedančiam jaunimui. Taip pat pratęstas projektas, kuriuo sudarytos galimybės jaunimui įgauti reikalingų įgūdžių įsidarbinant pirmą kartą. Pagal šią iniciatyvą konsultacijas apie verslo finansavimo galimybes gaus 12 tūkst. jaunųjų verslininkų ir apie 25 tūkst. verslių jaunuolių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų