REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai, dirbantys Didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo (LHC) projekte, teigė, kad 2012 metų liepą atrasta nauja dalelė, vis labiau tikėtina, yra Higgso bozonas, skelbia BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Šis atradimas buvo 45 metus trukusių ieškojimų tikslas, kuriuo siekiama paaiškinti, kodėl didžioji dalis elementariųjų dalelių turi masę, bei suprasti Visatos esmę.

REKLAMA

Lieka neaišku, ar LHC aptikta dalelė yra paprasčiausia Higgso bozono forma, ar kažkas „įdomesnio“.

Kasmetėje „Moriond“ konferencijoje Italijoje mokslininkų pristatytose išvadose teigiama, kad tai paprastas, „standartinio tipo“ variantas.

Mokslininkai, dirbantys su HCL detektoriais „Atlas“ ir CMS, išanalizavo pustrečio karto daugiau duomenų nei praėjusių metų liepą, norėdami aiškiai nustatyti ne tik dalelės egzistavimą, bet ir jos savybes.

REKLAMA
REKLAMA

Subatominės dalelės pasižymi tokiomis savybėmis, kaip „greitas sukimasis„ ir „lygiavertiškumas“.

Praėjusiais metais paskelbtos dalelės atveju šios savybės buvo pastebėtos tik LHC detektoriais tiksliai ištyrus, kaip ji suyra į kitas daleles.

„Visų 2012 metų sudarytų duomenų preliminarūs rezultatai yra puikūs ir akivaizdu, kad mes susidūrėme su Higgso bozonu. Tačiau mūsų laukia dar ilgas kelias, kol sužinosime, kokio tipo Higgso bozonas tai yra“, – sakė CMS atstovas Joe Incandela.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų