REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jorge Bergoglio tapo pirmuoju jėzuitu ir lotynų amerikiečiu, 1,2 mlrd. krikščionių tikinčiųjų popiežiumi. Apie jį kalbama, kad yra labai paprastas ir nuoširdus žmogus. CNN siūlo trumpai susipažinti su tuo, ką reikėtų žinoti apie popiežių Pranciškų:

Jorge Bergoglio tapo pirmuoju jėzuitu ir lotynų amerikiečiu, 1,2 mlrd. krikščionių tikinčiųjų popiežiumi. Apie jį kalbama, kad yra labai paprastas ir nuoširdus žmogus. CNN siūlo trumpai susipažinti su tuo, ką reikėtų žinoti apie popiežių Pranciškų:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Jo vardas daug apie jį pasako

Kitaip nei prieš jį buvę pontifikai – Jonas Paulius II, Benediktas XVI, – popiežius Pranciškus neturi numerio šalia vardo. Jis pirmasis pasirinko tokį vardą, todėl Pranciškumi I jis taptų tik tuo atveju, jeigu ateityje paskirtas popiežius pasirinktų tokį pat vardą ir taptų Pranciškumi II.

REKLAMA

Kodėl Pranciškus? Popiežius norėjo pagerbti Šv. Pranciškų Asyžietį, gamtos ir vargšų globėją.

Šv. Pranciškus gimė turtingo drabužių prekeivio šeimoje, tačiau gyvenimą praleido tarp vargšų Šv. Petro bazilikoje Romoje.

Popiežiaus artimieji mato daug panašumų tarp jo ir Šv. Pranciškaus gyvenimo istorijos.

„Šv. Pranciškus Asyžietis buvo tas, kuris atsiribojo nuo savo šeimos turtų ir savo gyvenimą paskyrė vargšų globai“, – teigia Vatikano atstovas Thomas Rosica. „Turime popiežių, kuris yra žinomas savo atsidavimu AIDS sergančiųjų globai ir kitų sunkių ligonių priežiūra. Šis pontifikas žinomas kaip vienišų motinų, kurių vaikus atsisakydavo krikštyti kunigai, globėjas.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis sukvietė tuos kunigus pernai ir pasakė: „Kaip galite atstumti šiuos žmones, kai jie priklauso mums?“

2. Iš tiesų jis nėra pirmasis ne europietis popiežius

Be abejonės, Pranciškus yra pirmasis ne europietis popiežius šiais laikais. Tačiau dar VIII amžiuje siras – popiežius Šv. Grigalius III – vadovavo Bažnyčiai nuo 731 iki 741 metų.

Taip pat turėjome popiežių iš Betliejaus (Šv. Evaristas, popiežiavęs nuo 97 iki 105 metų), Jeruzalės (popiežius Teodoras I, nuo 642 iki 649 metų) ir dabartinės Libijos teritorijos (Šv. Viktoras I, nuo 189 iki 199 metų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, dauguma popiežių kilę iš Italijos. Tačiau su popiežiaus Pranciškaus paskyrimu ir šiuolaikinėmis globaliomis tendencijomis, su kuriomis susiduria Bažnyčia, tikėtina, kad ir kiti popiežiai bus ne italai.

3. Jis yra žmonių popiežius

Tam tikra prasme popiežius Pranciškus yra tiesiog paprastas žmogus.

„Naujasis popiežius yra labai nuolankus žmogus. Jis kiekvieną dieną naudojasi viešuoju transportu“, – pasakojo Argentinos kunigas Eduardo Mangiarotti.

Taip pat jis pasirinko gyventi paprastame bute, o ne kardinolo apartamentuose, atsisakė jam skirto limuzino ir pats sau ruošia maistą, teigia CNN Vatikano ekspertas Johnas Allenas.

REKLAMA

Jau pirmuoju savo viešu pasirodymu popiežius Pranciškus nustebino susirinkusius 150 tūkst. žmonių, kai paprašė jų melstis už jį. Tokiu būdu jis sulaužė ilgametę tradiciją, kuria pontifikas turėjo palaiminti susirinkusiuosius.

Popiežius sulaužė ir kitą tradiciją – atsistoti ant paaukštinimo, kuris iškeltų jį aukščiau šalia stovinčių kardinolų pristatymo iš Šv. Petro bazilikos balkono metu.

4. Prieštaringa popiežiaus praeitis ir požiūris į pasaulio problemas

Pranciškus prieštarauja tos pačios lyties žmonių santuokoms ir abortams, tačiau toks konservatyvios Katalikų Bažnyčios lyderis neturėtų labai stebinti.

REKLAMA

Dar būdamas kardinolu, Pranciškus prieštaravo šalies valdžios norams įteisinti gėjų santuoką ir nemokamai dalyti kontracepciją.

Jo kunigavimo laikotarpiu Argentina išgyveno vadinamąjį purvinąjį karą – kai kurie kaltina Bažnyčia nepakankamai priešinusis karinio diktato žiaurumams.

Daugiau nei 30 tūkst. žmonių žuvo ar dingo be žinios per septynerius metus trukusius neramumus šalyje.

Popiežius Pranciškus buvo asmeniškai kaltinamas 1976 metais įskundęs du liberalius jėzuitų kunigus, tačiau jis pats kaltinimus neigė.

5. Jo laukia rimti iššūkiai ateityje

Pranciškus perima Bažnyčios sostą tuo metu, kai jis braška nuo per pastaruosius metus užgriuvusių pedofilijos, korupcijos ir Bažnyčios vadovų tarpusavio kovų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jam teks rasti naujų būdų, kad pritrauktų naujų katalikų į Bažnyčią. Taip pat reikės suderinti krikščionybės doktrinas su krikščionių realybe. Pavyzdžiui, JAV 90 proc. katalikų naudoja kontracepciją.82 proc. mano, kad tai moraliai pateisinama.

„Bažnyčia išlaiko konservatyvią poziciją žmogaus seksualumo, bioetikos ir kitais klausimais, tačiau  laikosi liberalesnės opozicijos ekonominio reguliavimo, mirties bausmės ir imigracijos klausimais. Mažai tikėtina, kad aiškios pozicijos neturinti Bažnyčia galės daryti įtaką politinėms ar kultūrinėms struktūroms“,– teigia Emory universiteto profesorius Phillipas M. Thompsonas.

Be teologinių klausimų, popiežiui dar teks spręsti dėl imigracijos kylančios islamizacijos bangos Europoje klausimą. Taip pat vykdyti nuolatinių pedofilijos skandalų, temdančių visą katalikų bendruomenės vardą, greito sprendimo paiešką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų