REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokurorai N. Venckienės neliečiamybės komisijai atsisakė parodyti mergaitės paėmimo vaizdo įrašą

Vietoje filmuotų vaizdų pateikė jų „ raštišką aprašymą“

Trečiadienį generalinis prokuroras Darius Valys kartu su bylą kuruojančiais prokurorais Nina Raugiene ir Žydrūnu Radišausku atvyko į Neringos Venckienės teisinės neliečiamybės atėmimo klausimą nagrinėjančios komisijos posėdį. Tiesa, mergaitės paėmimo filmuotos medžiagos, kurią tikėjosi pamatyti komisijos nariai, prokurorai parodyti nesutiko.

Trečiadienį generalinis prokuroras Darius Valys kartu su bylą kuruojančiais prokurorais Nina Raugiene ir Žydrūnu Radišausku atvyko į Neringos Venckienės teisinės neliečiamybės atėmimo klausimą nagrinėjančios komisijos posėdį. Tiesa, mergaitės paėmimo filmuotos medžiagos, kurią tikėjosi pamatyti komisijos nariai, prokurorai parodyti nesutiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neparodė laukto įrašo

Į komisijos posėdį atvykę prokurorai komisijai pateikė 209 puslapius ikiteisminio tyrimo dokumentų, kurie, pasak N. Raugienės, sudaro apie dešimtadalį visos tyrimo medžiagos. Komisijos nariams buvo parodytas vaizdo įrašas iš Panevėžio apylinkės teismo, kuriame užfiksuota N. Venckienės parodyta nepagarba teismui.

REKLAMA

Tačiau prokurorai atsisakė parodyti komisijai 2012 metų gegužės 17 dienos policijos darytą mergaitės paėmimo vaizdo įrašą, kuriame tariamai užfiksuotos kontraversiškos N. Venckienės nusikalstamos veikos. Tokį sprendimą bylą kuruojanti prokurorė N. Raugienė motyvuoja tuo, kad to negalėjo padaryti pagal įstatymus.

Tai yra medžiaga, susijusi su nepilnamete nukentėjusiąja, kuri pagal baudžiamojo kodekso 177 straipsnį yra negarsinama. Mes negalime ją paviešinti“, – pareiškė prokurorė. Be to, N. Raugienė tvirtino, kad komisijos nariai savo prašyme konkrečių vaizdo įrašų apskritai nenurodė. „Prašė pateikti tai, ką mes skaitome reikalingu. Ką skaitome reikalingu, tą ir pateikėme“, – tvirtina ji.

REKLAMA
REKLAMA

N. Raugienė tvirtina, kad komisijos posėdžio metu sulaukė daugybės Seimo narių klausimų, tačiau jų turinio paviešinti negalinti, nes posėdis nebuvo viešas. Seimo nariai, pasak prokurorės, domėjosi visomis šešiomis nusikalstamomis veikomis, kurias įvykdžius yra įtariama N. Venckienė.

Pateikė raštišką vaizdų aprašymą

Laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas Vytautas Saulis pareiškė, kad komisija tikėjosi išvysti mergaitės paėmimo filmuotą medžiagą. Jis pripažino, kad komisijos prašyme prokurorams ši medžiaga konkrečiai nurodyta nebuvo, tačiau esą buvo prašyta parodyta visą su kaltinimais N. Venckienei susijusią medžiagą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes prašyme generaliniam prokurorai prašėme pateikti vis medžiagą, susijusią su šia byla. Ir tame tarpe, kad nebūtų po to traktuojama, kad mes prašėme ar neprašėme, yra ten parašyta, kad ir vaizdo įrašus, liečiančius šią tematiką“, – teigia V. Saulis.

Tiesa, pasak V. Saulio, prokurorai pateikė raštišką minėtame vaizdo įraše užfiksuotų įvykių aprašymą. „Taip, tai ne tas pats, bet vaizdo medžiagos jie nepateikė“, – tvirtina komisijos pirmininkas.

V. Saulis nesiryžta galutinai spręsti, ar faktas, kad prokurorai nesutinka parodyti šios medžiagos, trukdys komisijai priimti tinkamą sprendimą: „Klausimas kontraversiškas. Kiekvienas komisijos narys turi teisę spręsti. Ar jam užteks tos aprašomosios medžiagos, ar jis iš tos medžiagos nesusidarys tokio vaizdo, koks iš tikrųjų vyko.“

REKLAMA

***

Seimo laikinojo tyrimo komisija savo tyrimą turi baigti iki kovo 25 dienos. Komisijos išvadas pristatyti ketinama jau kovo 26 dieną. Kitame komisijos posėdyje, kuris vyks kitą trečiadienį, bus apklausiama pati N. Venckienė. Vėliau bus sprendžiama, kokios komisijai dar gali prireikti informacijos. Neatmetama galimybė, kad į komisiją prokurorai bus pakviesti dar kartą.

Pasak jo, ikiteisminių tyrimų metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą, nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti vaiką jo motinai, 2012 metų gegužės 17 d. trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą; piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichologiškai gniuždydama vaiką; panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui. „N. Venckienė, priešindamasi, kad būtų paimtas vaikas, jo akivaizdoje tyčia ne mažiau kaip penkis kartus spyrė nukentėjusiajai L. Stankūnaitei į pilvą bei kojas ir nežymiai sutrikdė sveikatą bei traumavo mergaitę“, – tvirtina generalinis prokuroras D. Valys.

N. Venckienė kaltinimus neigia.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų