REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš pradėdama studijuoti visuomenės sveikatą Klaipėdos universitete grožio studijos „Kristina“ vadovė Kristina Ivanova buvo niekuo neišsiskirianti paauglė. „Iki studijų gyvenau nerūpestingai. Tuo metu tikrai nesikankinau, ar labai prastai jaučiausi. Buvau apvalių formų bet jaučiausi graži“, – šypsosi jauna moteris. Atėjus laikui pasirinkti studijų kryptį, visuomenės sveikatos studijos pasirodė tinkamiausias variantas. Dabar Kristina įsitikinusi, kad studijavo ne veltui.

Prieš pradėdama studijuoti visuomenės sveikatą Klaipėdos universitete grožio studijos „Kristina“ vadovė Kristina Ivanova buvo niekuo neišsiskirianti paauglė. „Iki studijų gyvenau nerūpestingai. Tuo metu tikrai nesikankinau, ar labai prastai jaučiausi. Buvau apvalių formų bet jaučiausi graži“, – šypsosi jauna moteris. Atėjus laikui pasirinkti studijų kryptį, visuomenės sveikatos studijos pasirodė tinkamiausias variantas. Dabar Kristina įsitikinusi, kad studijavo ne veltui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tada svėriau trylika kilogramų daugiau negu dabar. Tuo metu buvau grupės YVA narė, lipau į sceną, tad galiu pasidalyti  asmenine patirtimi – juk turiu su kuo palyginti. Po koncerto prakaitas kartu su makiažu žliaugdavo upeliais. Supratau, kad reikia ką nors daryti, matyt, kažkas yra negerai. Mano organizmas buvo linkęs kaupti – matyt, tai lėmė netinkamu laiku vartojamas netinkamas maistas... Nebuvau storulė, tie kilogramai tiesiog trukdė tinkamai funkcionuoti visai mano organizmo sistemai. Po kokių pusantrų metų studijų pamažu ėmė kristi svoris, tai nebuvo staigus šuolis. Tai buvo tarsi studijų rezultatas. Dabar ja trejus ketverius metus mano svoris nekinta, jaučiuosi puikiai“, – atvirauja K. Ivanova.

REKLAMA

Moteris iki šiol atsimena vienos šaunios dėstytojos duotą pavyzdį: „Įsivaizduok, kad tavo skrandis yra kibiras, valgydama į jį vis ką nors įmeti. Turi tai matyti, permatyti. Sumesk ten penkis cepelinus ir įsivaizduok, koks trombas susidaro...“

Studijos padėjo suvokti, kas yra sveikas gyvenimo būdas

„Tai specialybė, nuo kurios kaifavau – ketveri metai pralėkė kaip vėjas. Buvau seniūnė, aktyvistė, pirmūnė, gaudavau stipendiją... Atradau save. Man patiko tos studijos, tikslas visada buvo kuo daugiau iš jų paimti. Turbūt ne veltui vėliau įstojau ir į magistrantūrą. Pasiėmiau tiek žinių, kiek man reikėjo. Už studijas niekada nemokėjau, visą laiką gavau stipendiją“, – pasakojo Kristina. Studijos jai padėjo suvokti, kaip sveikai gyventi.

REKLAMA
REKLAMA

Anot moters, žmonėms reikia informacijos, kaip gyventi sveikai. Kai visuomenėje pasklido gerokai „supopsinta“ informacija, kad K. Ivanova numetė daug svorio, dainininkės „Facebook“ profilį užplūdo laiškai su klausimais, kaip tai padaryti. Tais metais, kai dalyvavo konkurse „Mis Lietuva“, Kristina socialiniame tinkle „Facebook“ sukūrė profilį „Kristina Ivanova – „Komplimentas turi kainą“. Dabar ji džiaugiasi, kad jos gyvenimo būdu susidomėjo daugiau kaip penki tūkstančiai žmonių, kuriems svarbu ir grožis, ir sveikata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau Kristina įkūrė ir grožio studiją. „Laiptelis po laiptelio ėjau to link. Gaudavau krūvas laiškų, gaunu ir dabar. Sąžiningai stengiuosi į juos atsakyti, nes žinau, kad tai yra pagalbos šauksmas. Nesvarbu, koks klausimas – ar apie tai, kokį patiekalą pasigaminti, ar ką daryti ir kaip pradėti gyventi sveikai. Jei nebūdavau kompetentinga atsakyti į kai kuriuos klausimus, stengdavausi žmones nukreipti ten, kur jie rastų pagalbą. Palaikau ryšius su įvairių sričių profesionalais – dietologais, gydytojais. Be to, esu visuomenės sveikatos specialistė, tad dalijuosi žiniomis su žmonėmis.“

REKLAMA

Mitybos režimas

Kristina teigia, jog niekada nesilaikė jokių dietų. Visa esmė – fizinis aktyvumas ir subalansuota mityba. „Kokia mano diena? Rytą pradedu puodeliu kavos ir sūreliu. Po poros valandų valgau normalius pusryčius, pavyzdžiui, košę, kiaušinienę... Dar po kelių valandų valgau pietus.“

Pagrindinis Kristinos mitybos principas – maždaug kas tris valandas valgyti po nedaug ir jokiu būdu negerti daug gėrimų valgio metu ir po jo. „Kompleksiniai pietūs – sriuba ir antras patiekalas – griežtai draudžiama. Suvalgę sriubos ir antrą patiekalą, mes paprasčiausiai atskiedžiame skrandžio rūgštis, patiekalas nevirškinamas. Stengiuosi tai paaiškint žmonėms remdamasi moksline literatūra, siūlau straipsnius ir nuorodas, kad žmonės galėtų susirasti, kas neaišku. Taip pat negerai po valgio skanauti desertą su kava“, – priduria moteris.

REKLAMA

Kristina pabrėžia, jog reikia jausti saiką, ribas, valgyti lėtai, valgant nedaryti kitų darbų. Reikia išsiugdyti maitinimosi ritmą. Sunku? Taip, tačiau verta. „Valgau viską – nuo bulvinių blynų iki salotų, antrų patiekalų, saldumynų... Nieko neišmečiau iš savo raciono. Jei noriu deserto, po valgio turi praeiti kokios trys valandos, tada ramia sąžine galiu jį suvalgyti“, – prisipažįsta K. Ivanova. Pasak jos, sutvarkius mitybos režimą atsirado naujų pojūčių skonio receptoriuose, kilo maisto produktų, kurių anksčiau nemėgo, potraukis, pavyzdžiui, burokėlių, morkų... Vėliau buvo ir laikotarpis, kai moteris nevalgė mėsos, tiesiog natūraliai nejautė jai jokio potraukio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dažnai maistą gaminuosi pati. Visada pasirūpinu savo mityba, pasidomiu, kur galėsiu nueiti pavalgyti išvykusi. Jei negaunu maisto, organizmas patiria stresą – tampu pikta (juokiasi). Neturiu tiek atsargų, kad organizmas galėtų nestresuoti. Esu žmogus, turintis savo ritmelį, o jei jis išsibalansuoja, organizmas siunčia signalą – brangioji, sustok, pavalgyk. Tai instinktyvu, tikrai negalvoji – o, praėjo trys valandos, valgysiu... Kai įeini į ritmą, visa tai nevalingai susidėlioja“, – šypsosi Kristina.

Alkoholis ir tabakas

„Mano gyvenime alkoholio vartojimo suvokimas pasikeitė pamažu, kaip ir kilogramai nenukrito iškart. Anksčiau vartojau stipresnius alkoholinius gėrimus, bet pamažu tai ėmė keistis... Gal dėl gyvenimo būdo pokyčių? – pati sau klausimą kėlė Kristina. –Galiu tikrai nuoširdžiai pasakyti, kad nebenoriu vartoti alkoholio, man tai nėra būtinybė. Galiui puikiai atsipalaiduoti ir praleisti laiką su draugais gerdama arbatą, sultis... Tai nėra ir būtina įvaizdžio dalis.

REKLAMA

„Nerūkau, nesuvokiu to prasmės... Tai nepaprastai sunki priklausomybė, bandžiau kurį laiką suvokti rūkančio žmogaus psichologiją, gilinausi į tai. Nerūkančiam tai labai sunku suvokti... Gyvenime teko išgirsti visokių gyvenimo istorijų iš žmonių, turinčių beprotiškai didelę priklausomybę, suprasti juos labai sunku...“

Pasikeitė ir Kristinos vakarėliai. „Anksčiau galėdavau išbūti vakarėlyje iki paryčių, tuomet dar kavinėje pavalgyti ir ramiai grįžti namo. Dabar tai nebeįmanoma – aš miegu! Susiformavo toks dienos ritmas, kad kitaip nebegaliu. Vienuoliktą, pusę dvylikos noriu miego. Pramogų pasaulyje besisukantys žmonės nemiega iki išnaktų, jie įpratę prie to. Bet dabar, kai man skambina devintą ar dešimtą vakaro, mane ima erzinti (juokiasi).

REKLAMA

Gyvenime svarbu turėti tikslą

Kai Kristina ėmė domėtis sveika gyvensena, parduotuvėse ėmė užtrukti dvigubai ilgiau nei įprastai, mat atidžiai stebėjo, ką deda į burną. Gyvendama Klaipėdoje ji lankydavosi vietos turguje, kur įsigydavo šviežios žuvies, dabar atrado vietų apsipirkti ir Vilniuje.

Pakeitusi visą dienos režimą, moteris teigia išvydusi visai kitą gyvenimo pusę. „Išsigryninau savo gyvenimo liniją. Man svarbi mano, kaip asmens, savirealizacija, interpretacija... Paskutiniais metais labai daug save analizuoju. Jeigu tam tikroje srityje nematau konkrečių tikslų, vadinasi, tai ne mano sritis. Užsibrėžiau tikslą gauti bakalauro, magistro diplomus, atidaryt grožio studiją – pasiekiau. Visada turiu turėti tikslą. Jau susidėliojau tikslus naujiems metams ir jų siekiu, brėžiu savo gyvenimo liniją. Kaip ir su mityba, sveiku gyvenimo būdu – turi turėti aiškų tikslą, kurio sieki, tada šalia tavęs atsiranda gyvenimo pakeleiviai, įdomūs žmonės, įdomios patirtys... Ypač pastaraisiais metais daug keliavau, įgijau įvairios patirties ir supratau, jog daug įdomiau save yra realizuoti įvairiose srityje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. Ivanovos sveikos gyvensenos pavyzdys užkrėtė ir jos mamą. Dabar grįžusi per šventes namo Kristina ant stalo randa ne tik baltą mišrainę, bet ir didelę lėkštę salotų, atskirai pagamintus riebius padažus. Iš Kristinos pasisėmusi patiekalų idėjų, mama gamindama ėmė vartoti gryną alyvuogių aliejų, vis daugiau sėklų, salotų... Be to, pakoregavusi savo mitybą ji taip pat numetė kelis kilogramus!

Kristina kalba ir apie saiko jausmo svarbą: „Sakoma, jog gyvename tik vieną kartą, tad reikia mėgautis malonumais – jei nevartosi alkoholio, nesilankysi vakarėliuose, koks malonumas gyventi? Leidžiu sau viską, netgi greitąjį maistą, tik kyla klausimas – ar esi toks protingas, kad jaustum saiką? Ne veltui apsivalgymas yra laikomas nuodėme. Turi jausti saiką, kuris ne kiekvienam duotas. Reikia savęs paklausti – ar nori ką nors keisti, ar esi pajėgus sutvarkyti savo gyvenimo būdą, brėžti naują gyvenimo liniją, kad jaustumeisi komfortabiliai ir gerai? Dabar dar žiema, bet tuoj ateis pavasaris ir vasara, tuoj nutirps sniegas, vėl aktualus taps maudymosi kostiumėlių dėvėjimo klausimas – ir vėl padaugės laiškų su klausimais apie sveiką gyvenseną, mitybą...“

REKLAMA

Sveikos gyvensenos klausimas Lietuvoje

„Šiandien paaugliams ne itin rūpi mityba, bet džiaugiuosi, jog mokyklose pradėjo dirbti visuomenės sveikatos specialistai. Jie organizuoja įvairius seminarus įvairiais mokiniams rūpimais klausimais. Populiariausia tema – alkoholio prevencija, tačiau svarbu yra kalbėti ir apie tinkamą mitybą. Tai aktuali problema šiandien – visuomenėje yra daug padrikos informacijos. Kai rašiau savo magistro darbą ir tyriau alkoholio prevencijos programas bei jų vykdymo efektyvumą, pamačiau, jog nėra vieningos grandinėlės. Yra tarsi uždaras ratas, tačiau kažkurioje jo vietoje informacijos pasiekiamumas nutrūkdavo.

REKLAMA

Rengiau apklausos anketą. Vienas iš klausimų buvo apie tai, ar tyrimo metu mokinių erdvėje vyksta prevencinės programos ir ką jie apie tai mano. Tos programos vyksta, tačiau mokiniai atsakė, jog jos pačios primityviausios – rūkymas, alkoholis... Tokios programos, kokios būtų įdomios jiems, yra trumpalaikės, fragmentiškos ir neduoda jokių rezultatų. Su sveikata susiję įstatymai priimami spontaniškai, chaotiškai, nesistemingai. Manau, jog reikia vienos krypties. Pavyzdžiui, dabar Lietuvoje aktuali problema –didelis savižudybių skaičius. Paruoškime bendrą ir tendencingą programą visoje šalyje kartu, siekime bendro tikslo!

REKLAMA
REKLAMA

Kristina skatina žmones susivienyti. „Vienas lauke ne karys. Susivienykime bendram, nors ir mažam tikslui. Siekime jo kryptingai. Užuot siekę sumažinti alkoholio vartojimą dvidešimt penkiais procentais, užsibrėžkime jį sumažinti bent vienu procentu. Mums reikia iniciatyvių žmonių, kurie gebėtų suvienyti komandą, skleisti žodį ir gilius dalykus, siekti bendro tikslo, kuris visiems būtų įdomus. Kurie ne tik sakytų, kaip viskas blogai, tačiau pradėtų ką nors daryti. Pradėtų nuo savęs, rodytų savo pavyzdžiu.“

*** Straipsnis parengtas vykdant 2013-ųjų – Sveikatingumo metų sveiko gyvenimo pavyzdžių projektą „Aš – už sveiką Lietuvą“. Adrė Zakrauskaitė, www.sveikuoliai.lt. Nuotraukos: Pix studija, Viktorija Kuhlins

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų