REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kompiuterių lustai gali gesti dėl įvairiausių priežasčių – dažnai nuo elektros srovės svyravimų. Kalifornijos technologijų institute sukurti pirmieji lustai, kurie gali patys atpažinti mikroschemų pažeidimus ir juos „gydyti“.

REKLAMA
REKLAMA

Svetainė „Parity News“ rašo, kad elektroninės mikroschemos genda dėl statinės elektros iškrovų tarp jų elementų, dėl komponentų dėvėjimosi laikui bėgant, dėl staigių aplinkos pokyčių ir dėl netyčinių ar tyčinių fizinių smūgių. Buitinė elektronika ir kompiuteriai turi gamintojo garantiją, kuri tam tikrą laiką vartotoją apdraudžia nuo kai kurių elektronikos gedimų, tačiau yra prietaisų, kurie tiesiog „neturi teisės gesti“. Tai elektroninė įranga kritiškai svarbiuose medicinos prietaisuose, karinės paskirties įrangoje ir pan.

REKLAMA

Kalifornijos technologijų insitituto inžinieriai teigia sukūrę mikroschemas, kurios geba atpažinti pažeistus komponentus ir rasti būdą „pasigydyti“. Naujos atsparios mikroschemos bandymams buvo naudojami 76 stiprintuvo lustai su specialia programine įranga. Patyrę pažeidimą (mokslininkai degino schemas didelės galios lazeriu), lustai per sekundę aptiko, kur jis yra, nustatė jo padarytą žalą ir rado būdų gedimą apeiti.

Tai panašu į žmogaus imuninę sistemą, teigia eksperimento autoriai. Specialios „smegenys“ nuolat stebi mikroschemos veikimo parametrus. Atsiradus nukrypimų nuo normos, tuojau pat svarstomas alternatyvus veikimo scenarijus: darbai lustams paskirstomi taip, kad pažeistų lustų „pareigas“ perimtų sveikieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų