REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei pavyktų įgyvendinti planą sugrąžinti kosmines raketas-nešėjas į žemę pakartotiniems skrydžiams, kosminės kelionės atpigtų dešimt, o gal net šimtą kartų, teigia privačios kosmoso skrydžių bendrovės „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol visos raketos-nešėjos, atlikusios užduotį, sudegdavo Žemės atmosferoje. JAV pavyko sukurti daugkartinio naudojimo kosminių laivų „Shuttle“ seriją, tačiau net ir jie turėjo būti keliami į orbitą vienkartinėmis raketomis, kurių eksploatacija ir sudaro didžiąją dalį skrydžių išlaidų.

REKLAMA

Privati bendrovė „SpaceX“, kuri pagal sutartį su NASA vykdo Tarptautinės kosminės stoties aptarnavimo skrydžius, dabar stengiasi sukurti daugkartinio panaudojimo raketą-nešėją, pramintą „Grasshopper“ (angl. „žiogas“).

„Grasshopper“ yra viso dydžio (sulig 10 aukštų namu) raketa-nešėja, kuri turi vertikalaus nusileidimo variklį ir specialias hidraulines kojas, skirtas saugiai nuleisti raketą ant Žemės paviršiaus. Kovo 7 dieną buvo atliktas ketvirtasis raketos bandomasis skrydis, kurio metu ji pakilo į 80,1 metro aukštį ir saugiai nusileido.

Raketai leidžiantis buvo tyčia imituota didesnė apkrova, siekiant išbandyti hidraulinių kojų atsparumą. „SpaceX“ vadovas teigia esąs patenkintas bandymo rezultatais ir sako tikįs, kad iki metų pabaigos „Žiogui“ pavyks atlikti bandymus skriejant viršgarsiniu greičiu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų