REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šmeižtui internete – atviros durys

Šmeižiantys internautai neretai išvis neišaiškinami ir išvengia jiems skirtos baudžiamosios atsakomybė

Tamsiausiais pastarojo meto nusikaltimais laikomi interneto komentatorių skelbiami šmeižiamojo pobūdžio komentarai.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje nužudymai ar apiplėšimai lengviau išaiškinami nei interneto komentatorių blokuose mirgantys šmeižto ir pykčio kupini pasisakymai. Neretai interneto šmeižto aukomis tampa ne tik eiliniai žmonės, bet ir aukščiausi politikai, teisėsaugininkai, meno ir pramogų pasaulio atstovai ar žurnalistai.

REKLAMA

Dažnai šiurkščių komentarų skleidėjai nebūna identifikuojami ir nesulaukia pelnytų bausmių, nes šalies policija neretai skundžiasi, kad neturi tinkamų resursų moderniųjų technologijų chuliganams medžioti.

Neįmanoma misija

Man, rašančiam kriminalinėmis temomis, kurios sulaukia provokuojančios reakcijos visuomenėje, asmeniškai ne kartą teko susidurti su šmeižikais internete. Prieš keletą metų greičiau numirti palinkėjęs komentatorius po kelis mėnesius trukusių paieškų buvo rastas. Paaiškėjo, kad mažame Lietuvos miestelyje gyvenantis komentaro rašytojas yra psichiškai nesveikas jaunuolis.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai teko perskaityti apie save kur kas „riebesnį“ komentarą, tačiau Vilniaus policijos tyrėjams sunkiai pavyksta išnarplioti šį atvejį. Paaiškėjo netikėtų aplinkybių – komentarą parašęs asmuo buvo iš anksto viską gudriai suplanavęs. Jis nuėjo į Kaune esančią kompiuterinės technikos bei programinės įrangos prekyba besiverčiančią bendrovę, prisėdo prie ten eksponuojamų kompiuterių ir suraitė savo komentarą.

Nors bendrovėje yra vaizdo stebėjimo kameros, apsilankiusiems policijos darbuotojams šeimininkai dievagojosi, kad vaizdo įrašai nėra archyvuojami ir praėjus kuriam laikui automatiškai ištrinami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Selas paskelbė karą

Bene labiausiai stebina policijos pasyvumas medžiojant šmeižikus, siaučiančius interneto erdvėje, mat greitai reaguoti nelinkę pareigūnai tarytum atriša rankas komentatorių nebaudžiamumui.

Neseniai bene garsiausias ir brangiausiai mokamas Lietuvoje dainininkas Egidijus Dragūnas-Selas savo facebook.com profilyje paskelbė, kad kreipėsi į advokatus dėl pareiškimų 84 asmenims, paskelbusiems šmeižiamojo pobūdžio komentarus.

„Pažadu, parodysiu, ką reiškia „narkomanas“, „gaidys“, „lochas“ ir „pagaidinimas“, – grupės SEL gerbėjų puslapyje rašė E. Dragūnas, dažnai minimas skandalingose istorijose.

REKLAMA

Advokatė liko priblokšta

Į analogišką situaciją prieš kurį laiką pateko ir viena garsiausių Kauno advokačių Raimonda Kazlauskienė. „Balsas.lt savaitei“ teisininkė teigė, kad jos darbo praktikoje dažnokai tenka susidurti su bylomis dėl garbės ir orumo įžeidimo, tiksliau su įžeidimais ir šmeižiamojo turinio komentarais virtualioje erdvėje. Tarp jos klientų – garsūs mados, pramogų pasaulio žmonės.

R. Kazlauskienei teko ir asmeniškai susidurti su užgauliu komentaru viename populiariausių naujienų portalų.

„Kreipiausi į Kauno centro policijos komisariatą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal IP adresą, leidžiantį nustatyti komentarą rašiusį asmenį, – pasakojo kaunietė advokatė. – Nors pati esu teisininkė, smarkiai nustebino pirminis policijos tyrėjo procesinis veiksmas – buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą, motyvuojant akivaizdžiai nurašyta formalia pastraipa, kad „nenustatyta jokios nusikalstamos veikos požymių“.

REKLAMA

Eilinis policijos tyrėjas įsijautė į teisėjo darbą ir kažkodėl nutarė, kad tai ne įžeidimas, o išreikšta nuomonė.“

R. Kazlauskienė teigė pasinaudojusi galimybe nutarimą apskųsti. Nors ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, iki pirmo procesinio veiksmo nuo tada, kai buvo paduotas pareiškimas, bei pirmos apklausos praėjo daugiau nei mėnuo.

Pirmasis šmeižto atvejis

Lietuvos teismus retokai pasiekia šmeižto internete bylos. Kur kas dažniau šalies gyventojai bylinėjasi dėl neva juos šmeižiančių tam tikrų asmenų pareiškimų televizijos laidose arba spaudoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bene pirmas atvejis dėl paskleisto šmeižto internete mūsų teismų istorijoje užfiksuotas 2007-ųjų liepą. Tąkart Radviliškio rajono apylinkės teismas pripažino kaltu radviliškietį Valdemarą G. dėl to, kad jis skundų svetainėje, prisistatydamas Tuzo slapyvardžiu, šmeižė Algirdą K.

Po trijų mėnesių – 2007-ųjų spalį – Šiaulių apygardos teismas nutarė panaikinti Radviliškio rajono teisėjų sprendimą. Priimtame naujame galutiniame ir neskundžiamame nuosprendyje skelbta, kad Valdemaras G. teismo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Nukentėjusiojo civilinį eiškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo teismas nutarė palikti nenagrinėtą.

REKLAMA

Gaudo tik gėjų šmeižikus?

Pastebima įdomi tendencija, kad dažniausiai teistumus „užsidirba“ gėjus internete šmeižiantys komentatoriai. Vienas iš trijų šalyje lankomiausių naujienų portalų, kurio akcininkai – ne Lietuvos piliečiai, pastaraisiais metais skelbė apie teismuose įvairiausiomis piniginėmis bausmėmis nuteistus asmenis, komentarais raginusius gėjus sušaudyti, mušti ar kritikavusius homoseksualų santuokas.

2011-ųjų balandį Panevėžio apylinkės teismas 72 metų buvusiai medikei skyrė 390 litų baudą vien už tai, kad ji vienoje interneto diskusijoje ragino gėjus pasodinti į dilgėlyną.

REKLAMA

Ypač nemažai bylų visos Lietuvos teismuose pradėta po didžiulį triukšmą sukėlusių garsiųjų gėjų eitynių Vilniuje, vykusių prieš porą metų. Vien prieš Klaipėdos apylinkės teismą stojo nemažas būrys aktyviai pasisakiusiųjų apie minėtas eitynes internete.

Tąkart gėjų kritikai sulaukė nemenkų bausmių. Visus minėtus atvejus ypač smulkiai aprašė naujienų portalas, neslepiantis simpatijų kitokios seksualinės orientacijos asmenims ir jų gyvenimo istorijoms.

Daugelis Lietuvos kriminalinių tendencijų stebėtojų negalėjo paaiškinti, kas daugiausia lemia, kad seksualinių mažumų šmeižikai per palyginti trumpą laiką atskleidžiami, o paskui sėkmingai sėda į teisiamųjų suolą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau toks išskirtinumas išties stebina, nes ne mažiau garbius visuomenės atstovus – politikus, teisininkus ir žurnalistus – šmeižiantys internautai neretai išvis neišaiškinami ir išvengia jiems skirtos baudžiamosios atsakomybės.

TIK FAKTAI

Policijos departamento duomenimis, pagal Baudžiamojo kodekso 154 straipsnį (šmeižimas) 2012 metais buvo pradėti 273 ikiteisminiai tyrimai (2011 metais – 250).

Iš šio skaičiaus pagal to paties straipsnio 2 dalį – tas, kas šmeižė asmenį per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinyje – 2012 metais pradėti 88 ikiteisminiai tyrimai (2011-aisiais – 86 tyrimai).

REKLAMA

„Nemažai tokias veikas padariusių asmenų pavyksta nustatyti, – „Balsas.lt savaitei” kalbėjo Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis. – Pastebima, kad žinomesni asmenys, dažniau pateikiantys savo nuomonę ir dažniau patenkantys į interneto puslapius, dažniau sulaukia ir įvairių komentarų.“

Pasidomėjus, ar pasitaikė atvejų, kad šalies policininkams tektų ieškoti prezidentę ar premjerą apšmeižusių komentatorių, R. Matonis atsakė: „Tokių atvejų yra buvę, tačiau plačiau komentuoti negalime. Baudžiamojo proceso kodekse yra numatyti visi ikiteisminio tyrimo veiksmai. Juos atliekant ir yra nustatomi nusikalstamas veikas vykdantys ar įvykdę asmenys.“  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų