REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Panaudojant 2007-2013 m. Europos Sąjungos struktūrinę paramą, Pakruojo rajone jau rekonstruotos šešios gatvės. Kai kuriose jų „europiniu“ asfaltu gyventojai naudojasi nuo 2011 metų, o pernai buvo atlikti tik paskutinieji darbai, tvarkoma aplinka ir surašomi statybos baigimo dokumentai. Specialistai ir paprasti pakruojiškiai tvirtina, jog šie projektai atnešė naudos visiems.

REKLAMA
REKLAMA

Pašviesėjo šešios gatvės

Šiuolaikiškas asfaltas, šaligatviai bei kelkraščiai, lietaus vandens nuleidimo sistemos – visa tai tapo realybe Kauksnujų, Mikniūnų, Linksmučių, Pakruojo kaimų ir Rozalimo miestelio žmonėms. O rekonstruota centrine Pakruojo Vytauto Didžiojo gatve naudojasi tūkstančiai pakruojiečių ir rajono svečių.

REKLAMA

Savivaldybės Strateginės plėtros ir statybos skyriaus vedėjas Gintaras Makauskas skaičiuoja – šie gatvių rekonstrukcijos projektai pernai į rajoną atnešė beveik penkis milijonus litų, buvo sutvarkyta per 3,3 kilometro gatvių. Iš Europos regioninės plėtros fondo gauta 4,1 mln. litų, iš valstybės biudžeto – 505,9 tūkst. litų paramos.

„Prie ES struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto skirto finansavimo savivaldybei tereikėjo pridėti tik puspenkto procento lėšų. Palyginti – šiemet planuojama gatvių bei kelių priežiūrai ir remontui skirti apie pusantro milijono litų. Daugiau nei pusė šių pinigų išleidžiama kasdienei priežiūrai: greideriavimui, sniego valymui, nedideliems remontams. Rekonstrukcijai beliktų gal 700 tūkstančių litų. Kiek gatvių už tokius pinigus būtume išgalėję sutvarkyti?“ – siūlo palyginti G. Makauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Vien paskutinei daliai Vytauto Didžiojo gatvės (415 metrų atkarpai) buvo skirta 1,5 milijono litų Europos regioninės plėtros fondo ir 187,5 tūkstančio litų valstybės biudžeto paramos. Čia ne tik paklotas naujas asfaltas, bet ir rekonstruoti šaligatviai, viena judriausių mieste šviesoforais reguliuojama Vytauto Didžiojo, Kruojos ir Statybininkų gatvių sankryža, kuria tenka važiuoti vairuotojams iš didesniosios rajono dalies bei nuo Pasvalio, Joniškio ar Panevėžio rajonų pusės. Patogiau čia tapo ir pėstiesiems – jiems įrengta ne tik perėja, bet ir saugumo salelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekonstruotose gatvėse gyvenantys žmonės džiaugėsi pagražėjusia ir patogesne buitimi – sodybose nebeliko dulkių, anksčiau keltų pravažiuojančių mašinų, nauju asfaltu važiuoti ekonomiškiau, greičiau ir saugiau.

Europa davė darbo

Skyriaus vedėjas G. Makauskas pažymi ir socialinius projektų aspektus: gatvių rekonstrukcijos darbų konkursus laimėjo Pakruojo rajone ar Šiauliuose veikiančios įmonės. Vadinasi, darbo daugiau nei metus turėjo ne viena dešimtis pakruojiečių, dirbančių šiose įmonėse. Buvo darbo – gerėjo žmonių ekonominė padėtis, augo vartojimas, į rajono biudžetą buvo mokami mokesčiai.

REKLAMA

„Geresnėmis gatvėmis važiuojantys automobiliai mažiau gedo – savininkams nereikėjo išlaidauti jų remontui. Buvo racionaliau naudojamas kuras, o kartu – išmetamosiomis dujomis mažiau teršiama aplinka“, – sakė G. Makauskas.

Minėtų gatvių rekonstrukcijos projektai įgyvendinti pagal Susisiekimo ministerijos administruojamą Ekonomikos augimo veiksmų programos priemonę „Savivaldos transporto infrastruktūros modernizavimas ir plėtra“.

Rima BORUSIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų