REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinė pedagogika kitaip – smūgis durimis per galvą

„Atžalyno“ gimnazijoje aiškėja pedagogės ir mokinių konfliktas

Praėjusią savaitę Pakruojo „Atžalyno“ gimnazijoje socialinė pedagogė Ieva Vilimaitė Grigaliūnienė durimis trenkė į galvą trečios klasės gimnazistui Edvinui Poškui.

REKLAMA
REKLAMA

Policija įvykį dar tiria, o moksleivių tėvai redakcijai pasakoja apie ankstesnius nesutarimus su šia pedagoge. Tokius, kurie prieš porą metų moksleivius paskatino kreiptis į Švietimo skyrių ir Savivaldybę.

REKLAMA

Moksleivis nusprendė netylėti

18-metis Edvinas Poškus pertraukos metu palydėjo pas socialinę pedagogę iškviestą draugą ir liko jo laukti už kabineto durų.

„Stovėjau prie sienos šalia durų. Staiga jos atsidarė ir skaudžiai trenkė man į galvą. Duris atidariusi socialinė pedagogė Grigaliūnienė pasakė: „dar stovėsi – dar gausi"“, – pasakojo vaikinas.

Sutrikęs dėl tokio pedagogės poelgio Edvinas po kurio laiko valgykloje mėgino su ja pasikalbėti.

REKLAMA
REKLAMA

„Grigaliūnienė neatsakė – ignoravo mane“, – sakė E. Poškus.

Jis teigia po sutrenkimo pasijutęs blogai – karščiavo, jį pykino.

Gimnazistas mano, kad socialinė pedagogė jį užgavo tyčia: galinė kabineto siena sumūryta iš stiklo blokelių – matosi, kad prie jos kas stovi.

„Netyčia kitam trenkęs žmogus atsiprašo. Aš atsiprašymo nesulaukiau“, – sakė E. Poškus.

Vaikinas apsisprendė įvykio nenutylėti – informavo apie jį gimnazijos direktorių, parašė pareiškimą policijai, kreipėsi į medikus.

Tik užkliudžiusi

Socialinė pedagogė Ieva Vilimaitė Grigaliūnienė vaikino pareiškimą vadina šmeižtu.

„Kalbėdamasi su iškviestu moksleiviu, pamačiau kitą, stovintį už durų. Manau, jis klausėsi pokalbio. Atidariau duris, norėdama paklausti, kodėl moksleivis ne pamokoje. Ir užkliudžiau jį“, – teigė specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I. Vilimaitė Grigaliūnienė neatsakė, kodėl neatsiprašė gimnazisto, jei kliudė jį netyčia.

E. Poškaus mėginimą pasikalbėti valgykloje socialinė pedagogė vertina, kaip grasinimus susidoroti, į kuriuos ji paprasčiausiai nereagavo.

Direktorius – pedagogės pusėje

„Atžalyno“ gimnazijos direktorius Kęstutis Razumas teigia, jog šio įvykio sureikšminti nereikia: pasitaiko, jog gimnazijoje žmonės netyčia užkliudo vienas kitą.

Direktorius dėl incidento kaltu laiko būtent moksleivį, esą padariusį tris pažeidimus.

„E. Poškus pažeidė mokinio taisykles ir sutartį, pasirašytą su gimnazija – nebuvo kūno kultūros pamokoje, jai prasidėjus. Atėjo pavėlavęs ir nebuvo pasiruošęs pamokai . O kad jis pažeidė etikos normas, klausydamasis už socialinės pedagogės kabineto durų – neabejotina. Kaip kitaip būtų galima durimis pataikyti būtent į smilkinį, o ne į kitą žmogaus kūno vietą?" – tvirtino K. Razumas.

REKLAMA

Direktorius teigė nenorintis bausti gimnazisto. O su pedagoge I. Vilimaite Grigaliūniene ketina kalbėtis.

Apie įvykį informuota Pakruojo rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Irena Mažulienė.

„Artimiausiomis dienomis susitiksime su gimnazijos direktoriumi ir socialine pedagoge, aiškinsimės visas aplinkybes“, – sakė vedėja.

Pedagogė pakeitė darbo stilių

K. Razumas pripažino, jog problemų dėl I. Vilimaitės Grigaliūnienės darbo metodų būta ir ankstesniais metais.

Direktorius šiuos prasilenkimus su mokytojo kodeksu bei etika teisino „Ievos maksimalizmu“ ir tvirtino, jog po pokalbių socialinė pedagogė darbo stilių pakeitė 40-50 procentų.

REKLAMA

Įtampos būta ir anksčiau

Prieš dvejus metus „Atžalyno“ gimnazistai Švietimo skyriui bei rajono merui įteikė prašymą su daugiau kaip dviem šimtais moksleivių parašų, prašydami socialinę pedagogę atleisti arba pakeisti kitu darbuotoju.

Moksleivių rašte griežtai pasisakoma apie nepedagogišką I. Vilimaitės Grigaliūnienės elgesį – pašaipas ir patyčias moksleivių adresu, pažeminimus.

Parašų rinkimą anuomet inicijavo socialinės pedagogės elgesio neapsikentęs vyresnysis Edvino brolis abiturientas.

„Atrodo, jog Grigaliūnienei dažniausiai užkliūva tie, kurie iš paprastesnių socialinių sluoksnių“, – pastebėjo nukentėjęs moksleivis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienos gimnazistės mama (pavardė redakcijai žinoma) „Pakruojo kraštui“ pasakojo, jog pernai teko nepilnametę dukrą ginti nuo nepagrįstų I. Vilimaitės Grigaliūnienės kaltinimų neva skleidžiant gimnaziją žeminančius gandus.

„Dukra patyrė stresą – apie bendravimą su socialine pedagoge galėjo šnekėti tik verkdama“, – pasakojo mama.

Janina ŠAPARNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų