REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonomistas Nourielis Roubini teigia, kad mokesčių padidinimas JAV turtuoliams ir sumažintos vyriausybės išlaidos turės sunkių pasėkmių ekonominiam šalies augimui šiais metais, nustumiant į šoną teigiamus atsigaunančios būstų rinkos ir pigios energijos efektus.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas tarptautinėje ekonomikos konferencijoje „Ambrosetti Workshop“ N. Roubini arba „Dr. Prakeiksmas“, perspėjo, kad nepaisant kelių rodiklių reiškiančių augimą, pasaulis dar susidurs su didesniu kiekiu problemų, kurios tą patį augimą gali pristabdyti, praneša CNBC.

REKLAMA

„Šie mokesčiai, mokesčiai turtingiesiems, ženkliai sumažins disponuojamas pajamas ir mažmeninės prekybos pardavimus. Jau dabar yra ženklų, kad vartojimo augimas lėtėja. Taip pat taupymas ir fiskalinės problemos surys 1,5 proc. BVP ekonomikos, kuri pernai vos augo”, - sako jis.

Taupymas apims eilę išlaidų apkarpymų ir mokesčių kėlimų, kurie prasidėjo praėjusį penktadienį, siekiant sumažinti biudžeto deficitą.

Anot ekonomisto, nepaisant drąsinančių ženklų dėl atsinaujinančios būstų rinkos, revoliucijos skalūnų dujų sektoriuje, kuri atpigins energiją, ekonomika geriausiu atveju augs 1,5 proc. šiais metais.

REKLAMA
REKLAMA

„Net ir be JAV vykdomos politikos nebūtų įmanoma išvengti įtampos. Mes pavogėmė augimą iš ateities, o dabar reikia sumokėti už klaidas padarytas praeityje. JAV turi pradėti taupyti“, - teigia N. Roubini.

Bankas „Barclays“ peržiūrėjo JAV BVP prognozes ir įtraukė išlaidų apkarpymo efektą. Dabar matomas 1,5 proc. augimas antąjį 2013 metų ketvirtį vietoj anksčiau prognozuotų 2 proc. Trečiąjį ir ketvirtąjį šių metų ketvirtį prognuozuojmas 2-2,5 proc. augimas.

N. Roubini sutiko, kad kol akcijų rinkos bus pozityvios, investuotojai turėtų pasiruošti antroje metų pusėję ištiksiančiam šokui, kai pradės mažėti įmonių pajamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabartinė pozityvi situacija yra sukelta tiesioginio gerbūvio poveikio ir signalo, kad laikai eina geryn, bet akcijų rinkos, manau, bus nustebintos kaip greitai sulėtės JAV ekonomika, palyginus su pernai metais ir antraja metų puse“, - spėjimais dalijosi ekonomistas.

Turto valdymo kompanijos „Goldman Sachs Asset Management“ valdybos pirmininkas Jimas O‘Neillas nesutiko su liūdnom N. Roubini prognozėm.

„Jei mums toliau taip seksis, žmonės bus tikrai nudžiuginti šio ciklinio JAV ekonomikos pagreičio“, - sako jis.

„Nors ir Vašingtonas atrodo chaotiškai, bet jų griežtinama fiskalinė politika yra geresnė nei Europoje... Lėtai, bet užtikrintai JAV finansinė padėtis gerėja. Čia, Europoje ir Didžiojoje Britanijoje, per daug telkiamasi ties taupymu“, - pastebi J. O‘Neillas.

REKLAMA

„Mes nuėjome ilgą kelią. Aš esu optimistų stovykloje ir manau, kad nieko neatsitiks, o JAV skaičiai yra išties geri. Tai yra gana įdomu, nepaisant vadinamų finansinių įtampų. Vertinant protingai, JAV rinka nebėra tokia patraukli kaip buvo anksčiau, bet rodikliai yra geri, taigi kas gali juos sutabdyti?“, - sako jis.

N. Roubini perspėjo, kad kiekybiniai palengvinimai tampa vis mažiau efektyvesni. Jo manymu, ši priemonė padėjo namų ūkiams, bet jei ji bus nutraukta per greitai, tai gali sustabdyti atsigavimą.

„Kitoms šalims tęsiant agresyvų kiekybinį palengvinimą, ir kenčiat nuo gilesnių ekonominių sunkumų, JAV doleriui gali kilti rizika, nes jena, svaras strelingas arba euras gali silpnėti“, - perspėja jis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų