REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

E. Laurinaitis apie Kovo 8-ąją: kodėl nepasveikinti moterų?

Moterų kova už savo teises verta dėmesio

„Tingėti visada lengviau nei ką nors padaryti“, – taip tinklalapiui LRT.lt sako gydytojas psichoterapeutas doc. Eugenijus Laurinaitis, paklaustas, kodėl neretai Kovo 8-oji lietuviams asocijuojasi ne su diena kovai už moterų teises, o sovietmečiu. „Kiekviena moteris kovoja už savo teises įsidarbinti, kartais nepadaryti vakarienės, tad kodėl jų už tai nepasveikinti?“ – teiraujasi psichologė Edita Čekuolienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Ši šventė atsirado kovojant už moterų teises darbo rinkoje, tai nebuvo koks nors propagandinis dalykas, o reali kova už žmogaus teises. Jei sovietmečiu ji buvo populiarinama labiau, tai čia yra valstybės politikos reikalas, o ar mes ją siejame [su sovietmečiu – LRT.lt], ar ne – tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus asociacijų“, – įsitikinęs E. Laurinaitis.

REKLAMA

Psichoterapeuto manymu, švenčių moterims mūsų kultūroje nėra per daug ir per šią pavasarinę šventę esą gražu padovanoti gėlę. „Tingėti visada lengviau nei ką nors padaryti. Jei žmogus susiranda būdą patingėti, jis patingės“, – priduria gydytojas.

„Sovietmečiu kitokių švenčių nelabai ir buvo, o ši buvo sureikšminama labiau. Bet anksčiau vyrai su raudonomis, vos gyvomis ir per prievartą išaugintomis tulpėmis lėkdavo pas moteris. Dabar tai labai gražu, kiekviena moteris visą sąmoningą gyvenimą kovoja už savo teises įsidarbinant, už teises kartais nepadaryti vakarienės. Moteris visada turi įrodyti, kad ji turi kažkokias teises, tad kodėl jų nepasveikinti?“, – klausia psichologė E. Čekuolienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pati E. Čekuolienė teigia šįryt maloniai sulaukusi dovanų iš vyro Algimanto Čekuolio. „Tiesa, jis atsiklausė, ar aš švenčiu šią šventę“, – LRT.lt portalui pasakoja E. Čekuolienė.

Kaip rašo interneto puslapis day.lt, šios šventės užuomazgų galima rasti dar Antikos laikais. Aptinkama žinių, kad tam tikrą dieną Graikijoje moterys reikalaudavo ypatingo savo vyrų dėmesio. Netgi kariaujantys vyrai tą dieną turėdavo nutraukti visus karus ir būti su savo moterimis.

Tikroji Tarptautinė moters diena atsirado dėl politinių priežasčių. 1899 m. socialdemokratė Klara Cetkin pirmoji pradėjo kovoti dėl lygių moterų ir vyrų teisių. 1907 m. jos iniciatyva Štutgarte buvo surengta pirmoji tarptautinė moterų konferencija. Konferencijos metu nuspręsta įkurti tarptautinę moterų organizaciją, kovojančią už moterų teises.

1910 m. kovo 8 d. Kopenhagoje vyko moterų konferencija, kurioje dalyvavo apie 100 įvairių šalių atstovių. K. Cetkin pasiūlė kasmet vieną dieną skirti dėmesio moters kovai už laisvę ir lygias teises. 1911 metų kovo 8 d. pirmą kartą Tarptautinė moters diena buvo minima Vokietijoje, Australijoje, Danijoje, Švedijoje. Kai kuriose šalyse moterys bijojo oficialiai švęsti šią dieną, kad nebūtų nubaustos policijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų