REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė kreipėsi į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių, atkreipdama dėmesį į skubotą, jos nuomone, pamatinių Lietuvos švietimo ir kultūros politikos nuostatų peržiūrą, kurią inicijavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovai Švietimo ir mokslo bei Kultūros ministerijose.

REKLAMA
REKLAMA

"Susipažinus su Ministro Pirmininko pavedimu sudarytos darbo grupės tautinių mažumų srityje siūlymais, pagrįstai kyla klausimas, ar Jūs, kaip Ministras Pirmininkas, prisiimtumėte atsakomybę už dviejų paralelinių švietimo sistemų, kur būtų diskriminuojami lietuvių kilmės vaikai, įtvirtinimą? Ar galėtumėte įvardinti, kokias pasekmes gali sukelti LLRA siūlymas perduoti lietuviškas mokyklas, veikiančias Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose, šių rajonų savivaldybių jurisdikcijai?" - klausiama oficialiame rašte Ministrui Pirmininkui.

REKLAMA

Pasak Seimo Pirmininko pavaduotojos, darbo grupės išvadose pateikiami užsienio valstybių pavyzdžiai apie nevalstybinių kalbų oficialų vartojimą negali būti taikomi tiesiogiai.

"Ką reikštų taisyklė, jog vietovardžiai ir gatvių pavadinimai galėtų būti rašomi nevalstybine kalba, jei toje gyvenvietėje tautinės mažumos atstovų skaičius siekia tik 10 proc. visų gyventojų? Ar tai reiškia, jog Vilniuje ir Klaipėdoje turėsime dvikalbius užrašus? Ar tai nėra tiesioginė pagalba Rusijos geopolitiniams interesams visose Baltijos šalyse? Be to, kai kuriose vietovėse gyvena kelios tautinės mažumos - ar tokiu atveju turėtume užrašus iš karto keliomis kalbomis?" - teiraujasi I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Pirmininko pavaduotoja už Vyriausybės veiklą atsakingo A. Butkevičiaus retoriškai klausia, ar tai nėra pernelyg aukšta LLRA dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje kaina, ypač atsižvelgiant į tai, kad elementari aritmetika rodo, jog LLRA tėra perteklinis partneris koalicijoje, neturintis realios įtakos Vyriausybės stabilumui. Stebint koalicijos veiklą iš šalies, politikės teigimu, vis dažniau susidaro įspūdis, kad visa koalicija verčiama būti LLRA reikalavimų ir šantažo įkaitais.

Cituodama žymaus Lietuvos lenkų kilmės teisininko profesoriaus Mykolo Romerio gyvenimo šūkį: "Esu lenkas, bet Lietuvos lenkas", I. Degutienė būtent šia tautybės samprata siūlo grįsti santykius su Lietuvos lenkų bendruomene.

"Premjere, prašau Jūsų įvertinti Lietuvos nacionalinių interesų svarbą ir suformuluoti tokį tautinių mažumų politikos modelį, kuris skatintų visuomenės integraciją, o ne tautinę ir kultūrinę segregaciją", - teigiama Seimo Pirmininko pavaduotojos kreipimesi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų