REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas taps naujuoju popiežiumi – lažybų kontorų spėjimai

Ar Šventajame soste matysime juodaodį?

Netikėtai iš Šventojo sosto pasitraukus popiežiui Benediktui XVI, lažybų kontoros jau turi savo spėjimus, kas yra favoritai kovoje dėl naujojo popiežiaus vardo.

Netikėtai iš Šventojo sosto pasitraukus popiežiui Benediktui XVI, lažybų kontoros jau turi savo spėjimus, kas yra favoritai kovoje dėl naujojo popiežiaus vardo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ankstyvas lyderis

Peteris Turkson, kardinolas iš Ganos, pasak lažybų kontorų, yra pagrindinis pretendentas pakeisti Benediktą XVI Šventajame soste. Jei prognozės pasitvirtintų, 64 metų P. Turksonas taptų pirmuoju juodaodžiu popiežiumi. Tokiu būdu jis užbaigtų daugiau nei tūkstantmetį trunkantį europiečių dominavimą Vatikane. Paskutinis pontifikas, kilęs iš „juodojo“ žemyno, buvo Gelasijus I, kuris Romos katalikų bažnyčiai trumpai vadovavo V amžiaus pabaigoje.

REKLAMA

Skurdžioje šeimoje gimęs kardinolas yra komunikabilus asmuo, turintis puikius neformalaus bendravimo įgūdžius. Tarp jo privalumų – jaunas amžius, kaip kandidatui į popiežius, bei laikotarpį atitinkantys technologiniai įgūdžiai. P. Turksonas kalba septyniomis kalbomis, turi gerą humoro jausmą, todėl manoma, kad jis sugebės pasiekti jaunesnių katalikų kartas. Būtent dėl jo asmenybės bruožų bei istorinės afrikiečio galimybes šis Vatikano istorijos puslapis jau vadinamas „Obamos momentu“.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, šiuo metu Pontifikato taikos ir teisingumo tarybos prezidento pareigas einančiam ganiečiui gali pakenkti visą pasaulį sudrebinęs skandalas. Kaip žinia, prieš konklavą yra draudžiama bet kokia agitacija už savo kandidatūrą, tačiau Romoje iš karto po Benedikto XVI pasitraukimo pasirodė P. Turksoną palaikančių plakatų. Kol kas neaišku, ar jis pats kažkokiu būdu prisidėjo prie šių plakatų gamybos. Tvirtinama, kad juos Romoje masiškai sukabinti galėjo P. Turksono priešininkai. Artimiausi persekiotojai

Remiantis tomis pačiomis lažybų kontoromis, pagrindinis favoritas turi yra jam į nugarą kvėpuojančių pretendentų. Du artimiausi jo persekiotojai yra italai – Angelo Scola ir Tarcisio Bertone. Pirmasis yra Milano arkivyskupas, laikomas vienu įtakingiausių pasaulio kardinolu. Antrasis – Šventojo sosto valstybės sekretorius, tai yra asmuo, vadovaujantis Vatikano politinei ir diplomatinei veiklai. Abu pasižymi itin aršia kritika homoseksualumui. T. Bertone vaikų išnaudojimo skandalą Vatikane susiejo būtent su infiltruotais homoseksualais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie du italai toli gražu nėra vieninteliai pretendentai į popiežiaus sostą. Remiantis lažybų siūlymais, nuo jų nedaug atsilieka dar viena neeuropietis, kanadietis Marcas Ouelletas. Pagrindinių pretendentų dešimtuke yra ir daugiau kitų žemynų atstovų. Tarp jų, pavyzdžiui yra brazilas Odilo Schereris, filipinietis Luisas Antonio Tagle. Šių žmonių nurašyti nevertėtų, nes neretai lažybų kontorų prognozės virsta šnipštu, o pagrindiniais pretendentais gali tapti vadinamieji „juodieji arkliukai“.

Paveldės bažnyčią krizėje

Naująjį popiežių tikimasi išrinkti iki šv. Vėlykų. Balsavime iš viso turi dalyvauti 115 kardinolų. Idealiu atveju Benedikto XVI pasekėjas galėtų vadovauti mišioms jau kovo 24 dieną. Naujasis pontifikas susidurs su daugybe problemų. Nors Benediktas XVI buvo energingas doktrinos mokytojas, jis buvo prastas bažnyčios vadybininkas. Jo popiežiavimo metu Vatikanas įsivėlė į daugybę skandalų – vaikų išnaudojimas, Vatikano banko neskaidrumas bei „Vatileaks“ skandalas.

Apie tai, kad ketina palikti Šventąjį sostą, Benediktas XVI pranešė vasario 11 dieną. Savo sprendimą 85 metų pontifikas motyvavo tuo, kad jėgos ir amžius daugiau nebeleidžia jam tinkamai eiti savo pareigas. Benediktas XVI tapo pirmuoju per 600 metų katalikų bažnyčios vadovu, pasitraukusiu iš savo pareigų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų