REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pašalpų gavėjams – neįtikėtinos lengvatos

Nemokami dokumentai – ir kelionei į Egiptą

Socialines pašalpas gaunantys Panevėžio miesto ir rajono gyventojai šeimomis plūsta į migracijos skyrius keisti asmens dokumentų, nesvarbu, ar jų galiojimo terminas baigiasi šiemet, ar po kelerių metų. Kol yra valstybės remiami, jie skuba pasinaudoti įstatymų jiems suteiktomis išskirtinėmis lengvatomis, kokių neturi nei ant patalo gulintys neįgalieji, nei vaikai, nei pensininkai.

Socialines pašalpas gaunantys Panevėžio miesto ir rajono gyventojai šeimomis plūsta į migracijos skyrius keisti asmens dokumentų, nesvarbu, ar jų galiojimo terminas baigiasi šiemet, ar po kelerių metų. Kol yra valstybės remiami, jie skuba pasinaudoti įstatymų jiems suteiktomis išskirtinėmis lengvatomis, kokių neturi nei ant patalo gulintys neįgalieji, nei vaikai, nei pensininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemokamas – kelionei į Egiptą

Socialinių pašalpų gavėjai už dyką gali pasikeisti iš karto abu asmens tapatybės dokumentus – ir kortelę, ir pasą, kurių keitimas lengvatų neturintiems gyventojams nepigus.

REKLAMA

Paso keitimas bendra tvarka kainuoja 150 litų, asmens tapatybės kortelės – 30 litų. Šių abiejų dokumentų – 180 litų.

Už paso pakeitimą per 5 darbo dienas reikia pakloti 200 litų, per 1 darbo dieną – 250 litų, kortelės keitimas atitinkamai kainuoja 70 ir 110 litų.

Socialiai remtiniems asmenims už skubų dokumentų keitimą nereikia primokėti nė lito. Neretas tuo naudojasi.

„Neseniai pakeisti pasus per vieną dieną pageidavo socialiai remtinų jaunuolių pora. Jie paaiškino, kad skrenda ilsėtis į Egiptą, o jų pasų galiojimas pasibaigęs“, – apie mokesčių mokėtojams 500 litų kainavusią paslaugą pašalpas gaunantiems vaikinui ir merginai pasakojo Panevėžio apskrities VPK Migracijos skyriaus vadovė Bronislava Pliavgienė.

REKLAMA
REKLAMA

Migracijos skyriaus darbuotojai pastebėjo, kad valstybės remiami gyventojai prašo keisti pasus, kurių galiojimas baigiasi tik po kelerių metų.

Kai kurie nė neslepia, kad skuba pasinaudoti galimybe pasikeisti dokumentą nemokamai, nes nežino, ar paskui gaus pašalpas, t. y. ar bus socialiai remtini.

Kaip žinoma, įstatymai riboja tik asmens tapatybės kortelės keitimo dažnumą, o keisti pasą asmuo gali taip dažnai, kaip pageidauja.

Pavyzdžiui, jeigu mano, kad paso nuotraukoje atrodo negražiai, gali išsiimti naują dokumentą.

Neturintieji lengvatų paprastai pasus keičia tik esant būtinybei, socialiai remtini – nebūtinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet į Migracijos skyrių tokie žmonės dažnai ateina šeimomis ir užsisako iš karto abu asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus.

Pasak Migracijos skyriaus darbuotojų, kartais per dieną pasikeisti dokumentų atvyksta iki 170 socialiai remtinų gyventojų.

Siūlo riboti lengvatas

Tuo metu didelės dalies darbingumo netekę žmonės (buv. I ir II gr. invalidai) bei senatvės pensininkai, kuriems nustatyti vidutiniai ar specialieji poreikiai, nemokamai gali pasikeisti tik pasą arba tik asmens tapatybės kortelę ir tai bendra tvarka, t. y. per vieną mėnesį.

REKLAMA

Kitiems senatvės pensininkams ir vaikams iki 18 metų taikoma 50 procentų nuolaida taip pat tik vieno dokumento keitimui bendra tvarka.

B. Pliavgienė sako, kad išskirtinės lengvatos socialiai remtiniems gyventojams numatytos Rinkliavos įstatyme ir galioja jau seniai. Tačiau pastarieji jomis aktyviai pradėjo naudotis tik prieš kelerius metus, kai gerokai išaugo asmens tapatybės dokumentų keitimo mokestis.

„Galėtume piktintis socialiai remtinais žmonėmis, nemokamai bendra ar skubos tvarka keičiančiais iš karto abu asmens dokumentus, jeigu jie tai darytų apeidami įstatymus. Dabar jie elgiasi visiškai teisėtai. Jeigu valstybė duoda dovanų – kodėl jų nepaėmus?“– kalbėjo B. Pliavgienė.

REKLAMA

Panevėžio apskrities VPK Migracijos skyriaus viršininkė sako, kad apie susiklosčiusią paradoksalią situaciją seniai žino Vidaus reikalų ministerija, yra paruošti siūlymai peržiūrėti lengvatas, susijusias su asmens dokumentų keitimu socialiai remtiniems gyventojams.

„Galbūt dabartinis Seimas ryšis jiems apriboti lengvatas“, – kalbėjo ji.

B. Pliavgienės nuomone, valstybės remiamiems gyventojams racionalu būtų palikti teisę nemokamai ar su didele nuolaida bendra tvarka pasikeisti vieną iš dviejų asmens tapatybės dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2013 metai – pasų keitimo bumas

Šiais metais migracijos skyriai gulte apgulti asmens dokumentus keičiančių gyventojų.

Pasų ir asmens tapatybės kortelių keitimo bumas kilo todėl, kad daliai gyventojų, kurie pirmaisiais nepriklausomybės metais išsiėmė lietuviškus pasus, 2013 metais baigiasi jų galiojimas.

Taip pat šiais metais nebegalios ir tapatybės kortelės, kurios buvo pradėtos išdavinėti 2003 metais.

Skaičiuojama, jog gyventojų, kuriems šįmet nebegalios senieji asmens dokumentai, Panevėžio regione yra per 50 tūkstančių.

REKLAMA

Dar per 5 tūkstančius gyventojų pasus turėjo pasikeisti 2012 metais, bet to nepadarė. Manoma, kad Panevėžio apskrities VPK Migracijos skyrius per metus sulauks apie 60 tūkstančių interesantų.

Ankstesniais metais skyrius per metus išduodavo vidutiniškai apie 9000 pasų ir apie 11 tūkstančių asmens tapatybės kortelių.

Per šių metų sausio ir vasario mėnesius jau išduota 3600 pasų ir 3800 asmens tapatybės kortelių.

B. Pliavgienė sakė, kad išaugus darbo krūviams darbuotojų liko tiek pat. Todėl stengiamasi darbą organizuoti taip, kad būtų galima priimti kuo daugiau interesantų.

REKLAMA

Migracijos skyriaus darbuotojai dirba be pietų pertraukos, pratęstas darbo laikas. Vykdoma ir išankstinė registracija internetu. Asmens dokumentų keitimo procedūra dabar daug paprastesnė nei anksčiau.

Žmonėms pakanka pateikti seną dokumentą, nereikia pildyti jokių blankų. Vietoje paimami pirštų atspaudai.

Susimokėti už dokumentų keitimą galima banko kortele Migracijos skyriuje arba grynaisiais specialiu automatu, taip pat mokėjimo pavedimu per banką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų