REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandieniame nuožmios konkurencijos kupiname pasaulyje įmonės siekia kuo didesnio pelno, bet geriausias būdas tai pasiekti – investuoti į darbuotojų laimę, tvirtina Harvarde dėstęs psichologas iš Izraelio Talas Ben-Shaharas.

REKLAMA
REKLAMA

Harvardo universitete dėstėte vieną populiariausių dalykų – lyderystės psichologiją. Kaip manote, kodėl šis objektas šiandien susilaukia tokio didelio susidomėjimo? Lyderystės studijų paklausa auga, nes žmonės iš tiesų nori pakeisti pasaulį ir suvokia, kad šį tikslą galės pasiekti tik tapę lyderiais. Manau, kad moderni komunikacija ir žiniasklaida nulėmė didelį žmonių troškimą pirmauti. Šiandien esame kur kas labiau pažeidžiami nei praeityje ir mums nuolat primenama būtinybė daryti pokyčius.

REKLAMA

Teigiate, kad laimė – raktas į bet kokios kompanijos sėkmę. Kaip galime išmatuoti įmonės laimę? Išmatuoti laimę nėra labai paprasta. Tai galima daryti pasitelkus klausimynus arba skenuojant smegenis. Abu šie metodai tarpusavyje glaudžiai susiję. Vis dėlto įmonių vadovams svarbiausia turėtų būti ne išsiaiškinti, ar darbuotojai laimingi, o atrasti būdų, kaip padidinti jų laimės lygį. Net ir menkiausias gerovės ūgtelėjimas reikšmingai padidintų darbuotojų produktyvumą, komandinį darbą ir bendrą pasisekimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip patartumėte įmonių vadovams skatinti darbuotojų laimę? Jei nori pasiekti ilgalaikių pokyčių, įmonių vadovai turi patys rodyti pavyzdį. Darbuotojai dažniausiai daro tai, ką daro jų vadovai, o ne tai, ką šie sako. Kitaip tariant, veiksmai pasako kur kas daugiau nei žodžiai. Vadovai turi įvesti tokią praktiką, kuri prisidėtų prie jų pačių gerovės, ir pasiųsti žinią, kad laimė yra svarbi.

Dauguma įmonių nori tapti sėkmingos siekdamos kuo didesnio pelno. Ar sukaupti pinigai nedaro jų laimingų? Kaip įmonėms siekti laimės ir kartu išgyventi negailestingoje konkurencinėje kovoje? Laimė – tai konkurencinis pranašumas, kuris didina bet kokios įmonės galimybes tapti konkurencinga savo rinkoje. Jei įmonės sutelkia dėmesį į savo darbuotojų gerovę, jų pelnas greičiausiai didės. Dauguma mano, kad sėkmė atneš gerovę. Pagal juos, sėkmė yra priežastis, nulemianti laimę (rezultatą). Tačiau daugelis jų klysta. Besiremdami gausybe atliktų tyrimų galime pasakyti, kad sėkmė geriausiu atveju tik laikiną padidina laimę. Sėkmė nesuteikia gerovės, laimė tampa sėkmės (rezultato) priežastimi. Tai labai svarbus atradimas, aukštyn kojomis apverčiantis priežastinį ryšį ir padedantis ištaisyti klaidingą daugumos žmonių suvokimą. Kai patiriame teigiamas emocijas, esame kūrybingesni, labiau motyvuoti, gebame sukurti geresnius santykius ir esame fiziškai sveikesni. Organizacijos turėtų investuoti į darbuotojų laimę, kaip tikslą savaime bei priemonę pasiekti didesnį pelną. Laimė atneša pelną!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar galite pateikti sėkmingų įmonių, siekiančių užtikrinti savo darbuotojų laimę, pavyzdžių? Tokiose kompanijose kaip „Google“ ar „Kimberly-Clark“ darbuotojų gerovė – vienas didžiausių prioritetų. Šios įmonės sugebėjo pasiekti neįtikėtiną sėkmę. Minėtos kompanijos daug dėmesio skiria tam, kad suteiktų pakankamai laiko savo darbuotojams atsigauti po ligos, demonstruoja pagarbą, siūlo gerovę skatinančias programas ir pan.

Į Lietuvą atvykę užsieniečiai neretai pastebi, kad čia sutikti žmonės atrodo labai nelaimingi. Kaip manote, kodėl lietuviai nepatenkinti politikais, valstybinėmis institucijomis, savimi ir apskritai gyvenimu? Ką patartumėte daryti, kad šių žmonių nuotaika pagerėtų? Viena priežasčių, kuri dažniausiai nurodoma įvairiuose tyrimuose, yra komunizmo palikimas. Vis dėlto svarbu suvokti, kad visi žmonės, išskyrus gyvenančius karo zonoje ar baisiame skurde, gali pakeisti savo laimę. Kitaip tariant, organizacijos ir atskiri asmenys gali daug padaryti, kad pakeltų gerovės lygį Lietuvoje. Štai keletas patarimų, kurie gali padėti. Pirma, leiskite sau būti žmogumi. Priėmę jausmus (baimę, liūdesį ar nerimą) kaip natūralius, turime daugiau galimybių juos įveikti. Teigiamų ar neigiamų emocijų atmetimas priveda prie nusivylimo ir nepasitenkinimo. Jei leisime sau būti žmonėmis ir patirsime skausmingus jausmus, turėsime daugiau galimybių atsiverti teigiamoms emocijoms. Antra, tiek namie, tiek darbe stenkitės užsiimti ta veikla, kuri jums patiems būtų reikšminga ir maloni. Jei to padaryti nepavyksta, kiekvieną savaitę derėtų skirti bent šiek tiek laiko tokiems užsiėmimams. Trečia, turėkite omenyje, kad laimė daugiausiai priklauso nuo mūsų nuotaikos, o ne padėties visuomenėje ar situacijos banko sąskaitoje. Ekstremaliose situacijose mūsų gerovės lygį nustato tai, į ką pasirenkame susikoncentruoti ir kaip interpretuojame išorės įvykius. Pavyzdžiui, ar sutelkiame dėmesį į tuščią, ar pilną stiklinės dalį? Ar nesėkmes laikome katastrofomis, ar vertiname jas kaip galimybes kažko išmokti? Ketvirta, stenkitės išlikti paprasti. Kiekybė gali pakenkti kokybei ir stengdamiesi padaryti kaip įmanoma daugiau kenkiame savo laimei. Žinojimas, kada pasakyti „ne“ kitiems, dažnai reiškia pasakymą „taip“ sau pačiam. Penkta, atminkite, kad kūnas ir protas yra susiję. Nuolatiniai pratimai, miegas ir sveika mityba leis išlaikyti fizinę ir psichinę sveikatą. Šešta, reikškite padėką visada, kai tik galite. Per dažnai savo gyvenimą laikome savaime suprantamu dalyku. Išmokite vertinti ir mėgautis nuostabiais gyvenimo dalykais. Galų gale, geriausiai laimę nuspėti padeda laikas, praleistas su mums rūpimais žmonėmis. Pagrindiniu laimės šaltiniu gali būti šalia jūsų sėdintis asmuo. Branginkite jį ir mėgaukitės kartu praleistu laiku.

CV: Talas Ben-Shaharas Nuo 2008 m. dėsto Izraelyje, Herclijos mieste esančiame Tarpdisciplininiame centre 2006 m. Harvardo universitete dėstė pozityviąją psichologiją, vieną populiariausių kursų universiteto istorijoje 2004 m. Harvardo universitete įgijo organizacinės elgsenos filosofijos daktaro laipsnį 1996 m. Harvardo universitete įgijo filosofijos ir psichologijos bakalauro laipsnį Konsultuota įvairias tarptautines kompanijas, švietimo įstaigas, skaito paskaitas plačiajai visuomenei Parašė tarptautiniais bestseleriais tapusias knygas „Happier“ ir „Being Happy“, kurios buvo išverstos į 25 kalbas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų