REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienam žmogui turbūt kartais kyla mintis, kad vienas kitas milijonas jam turbūt nepamaišytų. Tokia suma galėtų visiškai pakeisti gyvenimą, išspręsti buitines problemas ir pakloti tiesioginį kelią į laimę. Tačiau nevertėtų taip viską hiperbolizuoti: pinigai galbūt ir gali atnešti laimę, tačiau tik tokiu atveju, jei juos užsidirbote patys. Sėkmingą gyvenimą reikia užsitarnauti, o laimei – pasiruošti. O štai netikėti turtai, kaip taisyklė, prie gero neatveda. Šią idėją puikiai galima iliustruoti stambiausių loterijų nugalėtojų istorijomis, rašoma slon.ru.

Kiekvienam žmogui turbūt kartais kyla mintis, kad vienas kitas milijonas jam turbūt nepamaišytų. Tokia suma galėtų visiškai pakeisti gyvenimą, išspręsti buitines problemas ir pakloti tiesioginį kelią į laimę. Tačiau nevertėtų taip viską hiperbolizuoti: pinigai galbūt ir gali atnešti laimę, tačiau tik tokiu atveju, jei juos užsidirbote patys. Sėkmingą gyvenimą reikia užsitarnauti, o laimei – pasiruošti. O štai netikėti turtai, kaip taisyklė, prie gero neatveda. Šią idėją puikiai galima iliustruoti stambiausių loterijų nugalėtojų istorijomis, rašoma slon.ru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2008 metais mokslininkai Scottas Hankinsas, Markas Hoekstra ir Paige Marta Skiba atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad stambūs, 50-150 tūkstančių dolerių laimėjimai loterijose padidina asmens bankroto per artimiausius trejus penkerius metus riziką, nors pats laimėjimas dažniausiai padengia visus einamuosius įsiskolinimus.

REKLAMA

Bet žmonės ir toliau žaidžia loterijose, tikėdamiesi sėkmės, nors šansai laimėti didelį prizą yra lyg8s maždaug 1 prie 12-14 milijonų. Šansas laimėti „aukso puodą“ – 1 prie 80 milijonų. Ir ačiū dievui, nes tokio laimėjimo pasekmės neretai būna tiesiog tragiškos. Prisiminkime 10 loterijų laimėtojų istorijas. Dauguma jų tapo arba nusikaltimų aukomis, arba tiesiog nesugebėjo susitvarkyti su juos užpuolusia laime.

Ralfas ir Mary Stebbinsai, 125 milijonai dolerių

2005 metų balandį Stebbinsų šeima tapo loterijos „Mega Millions“ nugalėtojais. Jie laimėjo 208 milijonus, kurie turėjo būti išmokami per kelis dešimtmečius. Stebbinsai pasirinko galimybę paimti mažesnę sumą, bet iš karto – 125 milijonus JAV dolerių. Į poros planus įėjo visų sąskaitų ir skolų atsikratymas, fermos pirkimas, karvių isigijimas – gyventi patogų gyvenimą provincijoje iki gyvenimo galo. Abu sutuoktiniai, kartu gyvenę 23 metus ir turėję tris vaikus, iš karto paliko savo ankstesnę darbo vietą (žmona gaudavo 7 dolerius už valandą, pardavinėdama produktus parduotuvėje, o vyras buvo eilinis gavybos kompanijos darbuotojas). Vis dėlto didžiulis laimėjimas laimės šeimai neatsiuntė. 2006 metų spalį R. Stebbinsas buvo apkaltintas bandymu nužudyti draugą dukterį ir nusikaltimo ginklo laikymu, o dar po dviejų mėnesių mirė nuo širdies priepuolio, būdamas 43 metų amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Jackas Whittakeris, 114 milijonų dolerių

Amerikiečių verslininkui J. Whittakeriui buvo 55 metai, kai 2002 metais jis laimėjo rekordinę sumą – beveik 315 milijonus JAV dolerių. Loterijos bilietą jis įsigijo prekybos centre, kuriame sustojo papusryčiauti ir įsipilti degalų į savo Lincolną. Iš tiesų Jackas tapo turtingesnis 114 milijonų (jis šią sumą pasirinko vietoje didesnės, tačiau išmokamos per ilgus metus). Laimėjimo metu jis turėjo sėkmingą statybų įmonę „Diversified Enterprises Construction“ Vakarų Virdžinijoje ir buvo pavyzdingas šeimos žmogus, užsiimantis skurdžių Virdžinijos šeimų maisto ir rūbų aprūpinimu. Jis taip pat atsidėkojo moteriai, pardavusiai jam laimingąjį bilietą – padovanojo jai namą, automobilį Dodge Ram ir 50 tūkstančių grynais. Tačiau jis pamėgo azartinius žaidimus, ir kazino „Caesars Atlantic City“ padavė jam 1,5 milijono dolerių ieškinį. Tokią sumą jis prasiskolino lošimų namams. Jis pradėjo daug gerti, metė šeimą, ne kartą įkliuvo policijai vairuodamas neblaivus. Be to, verslininko turtai nedavė ramybės aplinkiniams – moterys vis pateikdavo ieškinius dėl seksualinio priekabiavimo, vyrai – dėl pasikesinimų nužudyti ir panašiai. Per dvejus metus J. Whittakeris neteko beveik visų savo pinigų – dalį pavogė, dalį išleido, dar dalį paprasčiausiai išdalino. Jo verslas taip pat žlugo, o labdaros fondas dėl lėšų trūkumo buvo uždarytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bradas Duke‘as, 80 milijonų JAV dolerių

2005 metais B. Duke‘as, fitneso centro „Golds Gym“ Aidahe instruktorius, laimėjo loteriją „Powerball“, galiausiai gaudamas apie 80 milijonų dolerių. Sumanus amerikietis nepradėjo šiaip sau leisti tuos pinigus ir užsibrėžė tikslą – pabandyti paversti šiuos 80 milijonų į milijardą. Per mėnesį po laimėjimo jis surinko finansų konsultantų ir analitikų komandą, kurie padėjo jam teisingai pasielgti su lėšomis. B. Duke‘as apmokėjo studentišką paskolą, anksčiau laiko išmokėjo nekilnojamojo turto kreditą, pervedė 1,3 milijono į šeimos fondą, nusipirko 17 dviračių ir naują Volkswagen Jetta. Ir, svarbiausia, 45 milijonus paskyrė konservatyviai investicijų strategijai (minimali rizika, minimalios išlaidos), o likusius 35 milijonus skyrė agresyviai investicijų strategijai (maksimali rizika, bet didžiulės palūkanos, pavyzdžiui, dujos, nafta, nekilnojamas turtas). Nepaisant savo laimėjimo, B. Duke‘as liko dirbti instruktoriumi fitneso centre. Jis pasirinko važinėti paprastu Volkswagenu ir laiko save laiminu žmogumi.

REKLAMA

Billy Bobas Harrellas, 31 milijonas JAV dolerių

1997 metų birželį B. Harrellas jaunesnysis įprastai sėdėjo savo fotelyje ir tikrino skaičius ant savo loterijos bilieto su skaičiais šeštadienio laikraštyje. Tikrindamas skaičius, Billy Bobas suvokė, kad tapo Teksaso loterijos laimėtoju ir 31 milijono JAV dolerių savininku. B. Harrellas buvo giliai tikintis žmogus ir, pasak jo, visada žinojo, kad anksčiau ar vėliau viešpatis padės jam laimėti, todėl kiekvieną trečiadienį ir šeštadienį jis pirkdavo loterijos bilietus. Iš pradžių viskas buvo puiku – amerikietis įsigijo rančą, daugeliui giminaičių padovanojo namus, nusipirko sau, žmonai ir vaikams naujus automobilius ir, žinoma, 10 proc. laimėjimo paaukojo bažnyčiai. Billy Bobas stengėsi būti geranoriškas visiems žmonėms, niekam negalėjo pasakyti „ne“. Tiesa, jau netrukus jis išsiskyrė su žmona, ir pradėjo galvoti, kad laimėjimas loterijoje – šėtono darbas. Kad išpirktų savo nuodėmes jis nusižudė, palikdamas raštelį, kad šėtonas niekada negaus jo sielos. Beje, per pusantrų metų B. Harrellas iš laimėtų 31 milijono išleido 12.

REKLAMA

Jeffrey Dampieras, 20 milijonų JAV dolerių

1996 metais J. Dampieras Ilinojaus loterijoje laimėjo 20 milijonų JAV dolerių. Jis puolė dosniai elgtis su laimėtais pinigais – giminaičiams suteikė elitinį nekilnojamą turtą, prabangius automobilius, turus į Karibus, dovanojo kitas prabangias dovanas. Be to, jis su savo įsesere įkūrė kukurūzų spragėsių verslą. Vis dėlto ne visi liko patenkinti Jeffrey dovanomis. Ta pati įseserė Victoria Jackson kartu su savo draugu pagrobė milijonierių, apvogė jį ir nužudė.

Joe Johnsonas, 10 milijonų svarų

1998 metais laimėjęs 10 milijonų svarų, J. Johnsonas investavo pinigus į nekilnojamąjį turtą (namas Londone už daugiau nei 1,5 milijono ir du namai Esekse maždaug po milijoną) ir vertybinius popierius, bet pats ir toliau gyveno kaip vidutinių pajamų britas. Joe buvo įsimylėjęs savo būsimą žmoną Lisą ir norėjo įsitikinti, kad ją domina ne tik pinigai. Jis vedė ją į pigias užeigas, nuvyko į Tenerifę, kurioje apsistojo 2 žvaigždučių viešbutyje, į pasimatymus atvykdavo su griuvančių senu Land Rover, apsirengęs pigiais rūbais. Tik po 10 mėnesių, kai pora susižadėjo, jis jai papasakojo visą tiesą apie savo turtus ir padovanojo merginai sužadėtuvių žiedą už 10 tūkstančių svarų. Netrukus pora surengė vestuves, kainavusias 70 tūkstančių svarų. Šiandien šeima sėkmingai gyvena, nepraradusi pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Michaelas Carrolas, 15 milijonų JAV dolerių

2002 metų lapkritį bedarbis anglas M. Carrolas užėjo į prekybos centrą nusipirkti alaus, bet vietoje to nusipirko du loterijos bilietus. Bedarbio, kuris paskutinį kartą darbą turėjo prieš pusantrų metų, laimėjimas sudarė 9,7 milijonus svarų (daugiau nei 15 milijonų JAV dolerių). M. Carrolas švaistė pinigus negalvodamas – nusipirko keletą namų Didžiojoje Britanijoje, namą Ispanijoje, keletą sportinių automobilių, nesėkmingai pastatė 2 milijonus dolerių už savo mylimą futbolo komandą – Glazo „Rangers“. Be to, jis pralaimėjo milijoną hipodrome. Anglas rengdavo reguliarius alkoholio vakarėlius, vartojo narkotikus ir per 8 metus, 2010 metais, liko be pinigų. Šiandien M. Carrolas dirba šiukšlių išvežiotoju, gaudamas 5 dolerius už valandą. Britas mano, kad šiandien jo gyvenimas yra gerokai lengvesnis ir paprastesnis, nei būnant milijonieriumi.

REKLAMA

Curtis Sharp, 5 milijonai JAV dolerių

1982 metais kondicionierių specialistas C. Sharpas laimėjo loterijoje apie 5 milijonus JAV dolerių. Amerikietis atkreipė į save visuomenės dėmesį, kai laimėjimą atsiimti atėjo su savo žmona ir meiluže. Kurį laiką C. Sharpas buvo loterijos reklaminių filmukų herojus, pozavo nuotraukose su tokiomis įžymybėmis, kaip Andy Warhollas, po miestą važinėjo limuzinu. Pirmuoju stambiu C. Sharpo pirkiniu tapo automobilis Cadillac Fleetwood, vėliau jis nusipirko didžiulį namą, keliaudavo, investavo į abejotinas įmones. Pinigų pamažu pradėjo trūkti, ir su laiku iš laimėjimo neliko nieko. C. Sharpo laimei jis nebuvo metęs darbo. Pasiekęs bankrotą, gavo pensiją, už kurią šiuo metu ir gyvena. Naujai loterijų nugalėtojų kartai Curtis pataria po laimėjimo pasiimti atostogas, „išsivalyti galvą“, pasinaudoti finansų konsultanto ir gero teisininko paslaugomis.

REKLAMA

Jennifer Hauser, 1 milijonas JAV dolerių

J. Hauser, CNN kanalo prodiuserė, laimėjo loteriją dųkart – 100 tūkstančių JAV dolerių 2011 metų lapkritį ir milijoną 2012 metų vasarį. Pirmasis laimėjimas pasirodė labai laiku – Jennifer su savo vyru panaikino visas savo skolas ir buvo labai laimingi. Kai sėkmė pasikartojo, ji negalėjo tuo patikėti. Ilgas dienas jai skambinėjo žmonės iš visų JAV, norėdami ją pasveikinti. Toks sutapimas šokiravo Jennifer pažįstamus. „Kai mano kolegos studijoje sužinojo, kad aš vėl laimėjau, kai kurie pradėjo isterikuoti. „Keli prodiuseriai viską metė ir nubėgo pirkti loterijos bilietus. Kai nieko nelaimėjo, buvo labai nusiminę“, – pasakojo ji. Nepaisant laimėjimo, J. Hauser nemetė savo mylimo darbo ir paragino žmones tikėti, dirbti ir nepraleisti visą gyvenimą „moneta trinant loterijos bilietą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nadežda Muchametzianova, 1 milijonas JAV dolerių

2001 metų sausį rusų pensininkė iš Ufos atsitiktinai iš grąžos parduotuvėje nusprendė nusipirkti loterijos bilietą ir laimėjo milijoną JAV dolerių. Iki tol Nadežda su vyru gyveno eilinį gyvenimą: būsimoji milijonierė buvo valytojas, o vyras Rustemas iš viso nedirbo. Po laimėjimo šis gyvenimas pasikeitė: vietinė valdžią įpareigojo miliciją pradėti visą parą trunkančią laimėtojų buto apsaugą. Prie namo atvykdavo daugybę prašančių pinigų, atsirado daugybė nežinomų „giminaičių“. Muchametzianovai įsigijo keletą butų elitiniuose Ufos rajonuose, tačiau keltis ten neskubėjo. Pora neretai išgerinėjo ir dar prieš laimėjimą turėjo rimtų problemų su alkoholiu, kurios vėliau tik pablogėjo. Jie kartais savaitėmis neišeidavo iš savo buto. Po 5 metų Nadežda mirė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų