REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusių visuomenininko nužudymo motyvai politiniai – minima „Juodoji gvardija“

Jam skambino iš Čikagos ir reikalavo, kad jis rinktų parašus už leidimą nacionalistų eitynėms Kovo 11-ąją

Trečiadienį rastas nužudytas Lietuvos baltarusių vienas lyderių Romanas Voinickis prieš porą metų skundėsi patiriantis Baltarusijos ambasados Lietuvoje politinį spaudimą, o visai neseniai sakėsi gavęs mįslingą skambutį iš Amerikos, - teigia buvęs ilgametis (1996-2012 m.) Lietuvos tautinių bendrijų tarybos koordinatorius, buvęs Valstybės saugumo departamento pareigūnas, neseniai buvęs Kultūros ministro patarėjas Imantas Melianas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot I. Meliano, nužudytąjį pažinoję asmenys pasakojo, jog prieš keletą dienų jis skundėsi sulaukęs mįslingo skambučio iš JAV. „Jam skambino iš Čikagos ir reikalavo, kad jis rinktų parašus už leidimą nacionalistų eitynėms Kovo 11 dieną. <...> Antras dalykas – organizacijos (grasinusios, - balsas.lt) pavadinimas „Juodoji gvardija“, kuri neva yra gudų ultranacionalistų“, - sakė seniai velionį pažinojęs buvęs pareigūnas.

REKLAMA

Nuo 1986 metų R. Vainickį pažinojęs I. Melianas nesąmonėmis vadina žiniasklaidoje pasirodžiusius teiginius, neva nužudytasis buvęs Baltarusijos diktatoriaus Aleksandro Lukašenkos režimo šalininkas. „Tai nesąmonė. Jis tiesiog nebuvo konfliktiška asmenybė ir stengėsi laviruoti“, - portalui balsas.lt sakė I. Melianas. R. Voinickis, kaip akcentuoja I. Melianas, yra kilęs iš tos Vilniaus krašto dalies, kuri priskirta Gudijai. „Jis buvo katalikas. Jis buvo už tai, kad gudų raštija būtų lotyniškomis raidėmis. Jis sugebėjo laviruoti – nebuvo visai raudonas arba visai baltas. <...> Žmogų tikrai seniai pažįstu, seniau nei bet kuris Tautinių bendrijų tarybos narys – buvo pas jį pamąstymų net apie bendrą Lietuvos ir Gudijos valstybę Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pagrindu. Jis tiesiog niekada nekonfliktavo“, - sakė tautinių bendrijų ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak I. Meliano, nužudytasis bendravo ir su išeivijoje gyvenančiu gudų nacionalistų lyderiu Zenonu Pozniaku, ir su Baltarusijos ambasada, nes dirbo tautinės mažumos kalba veikusioje mokykloje ir naudojosi oficialia parama taip pat ir iš Minsko. „Bet jis skundėsi, kad Baltarusijos ambasada jam daro spaudimą:, - sakė I. Melianas, tvirtindamas, kad žmonių, kurie girdėjo šiuos nusiskundimus, yra ne vienas ir ne du. „Buvęs vadovas (baltarusių organizacijų susivienijimo), velionis Leonidas Muraška, kuris, beje, buvo stačiatikis, spaudimui labiau pasiduodavo. Tai, žinoma, nereiškia, kad aš imu ir kaltinu gudų ambasadą", - pastebėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis patvirtino žiniasklaidoje ir portale balsas.lt jau skelbtą įvairių šaltinių informaciją, kad pastaruoju metu jautėsi nesaugiai ir savo užrašų knygelėje fiksavo paskui jį sekiojančių automobilių numerius. „Klausimas ar tai yra surasta, ar tuo pasirūpino tie, kas nenorėjo, jog būtų surasta“, - svarstė I. Melianas.

Tiek I. Melianas, tiek kiti portalo balsas.lt šaltiniai patvirtina, jog nužudytajam dėl patirto spaudimo  buvo patarta kreiptis į Valstybės saugumo departamentą.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų