REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsivaizduokite darbą kompanijoje, kurioje nėra vadovų, vyresniųjų vadybininkų ar žmogiškųjų išteklių skyriaus. Priedai, samdymai ir atleidimai čia vyksta bendru susitarimu. Įsivaizduokite, kad tokia bendrovė taps sėkmingiausia savo sferoje. Tai nėra pokštas: taip veikia žaidimų kūrėjų ir leidėjų kompanija „Valve“, rašo „Inc.“.

REKLAMA
REKLAMA

Interviu leidiniui „Library of Economics and Liberty“ buvęs „Valve“ ekonomistas Yanis Varoufakis (ką jis ir kiti ekonomistai veikia žaidimų pasaulyje rašėme anksčiau) sakė, kad „plokščio“ vadybos modelio 400 darbuotojų kompanija dabar galėtų būti verta daugiau nei 4 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA

„Labiausiai stebinantis dalykas – „Valve“ neturi vadovų. Ten nėra aiškios hierarchijos. Keli darbuotojai paaiškino, kad kompanija yra paremta anarchosindikalistiniu principu. Iš tikrųjų, tai yra laisva darbuotojų asociacija“, - sako Y. Varoufakis, kuris dar dėsto Atėnų universitete ir rašanto kandžias publikacijas euro krizės tema.

Anarchosindikalizmas yra ekonominė teorija, prasidėjusi XIX a. pradžioje. Šioje valdymo formoje save kontroliuojantys darbo susivienijimai kartu siekia tikslų. Iš esmės tai – socializmas be centrinės valdžios, bet su profesinėmis sąjungomis.

REKLAMA
REKLAMA

Kompanijoje „Valve“ savarankiškai suorganizuotas komitetas į darbą priima žmogų ir leidžia jam laisvai prisijungti arba pereiti prie begalės projektų. „Google“ giriasi, kad jų darbuotojai turi 20 proc. laisvo darbo laiko, o „Valve“ šis rodiklis siekia 100 proc.

Beprotiška ar genialu?

„Mobilumas kompanijos viduje yra visų pripažįstamas ir itin vertinamas. Kiekvieno stalas yra ant ratukų ir reikia prisijungti tik prie dviejų elektros lizdų, norint pradėti dirbti su kita komanda“ , - sako Y. Varoufakis.

Jis papildo, kad priėmimas į darbą ir atleidimas gali būti inicijuotas tiesiog dviejų bendradarbių, besikalbančių koridoriuje. Priedai, kurie gali būti dešimteriopai didesnį už bazinį atlyginimą, taip pat skiriami kolegų nuožiūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kažkam gali atrodyti, kad tokia institucinė anarchija gali privesti prie piknaudžiavimo, tačiau Y. Varoufakis tikina, kad tokių problemų kompanijoje niekada neiškilo.

„Svarbu suprasti, kad tokios spontaniškos įmonės didžiaja apimtimi kliaujasi individais, tikinčiais tomis socialinėmis normomis, kurios padeda reguliuoti jų darbą. Čia nėra žmonių, kurie bandytų po dūmų užsklanda paslėpti faktą, kad nėra labai geri srityje, kurioje veikia. Kompanijoje visi žmonės yra atrenkami taip, kad būtų labai geri savo srityje.“

Kompanija „Valve‘ buvo įkurta 1996 buvusių „Microsoft“ programinės įrangos gamintojų Gabe Newello ir Mike Harringtono. Didžiausias pelnas kompanijai tenka iš „Steam“ platformos, kuri veikia taip pat kaip „iTunes“ tik su kompiuteriniais žaidimais. Anot, Y. Varoufakio, 70 proc. žaidimų yra parduodama per „Steam“ platformą, kuria pasaulyje naudojasi apie 55 mln. vartotojų. Tai sukuria pelno už maždaug 1 mlrd. JAV dolerių per metus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų