REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Nuo vėžio mirė charizmatiškasis Venesuelos lyderis Hugo Chavezas (papildyta 17.19)

Šalį valdė suvienijęs civilinę valdžią su karine ir nepripažindamas kitų nuomonių

(papildyta 9.39) Antradienį, būdamas 58-erių, nuo vėžio mirė Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas. Apie H. Chavezo mirtį pranešė jo įpėdiniu laikomas viceprezidentas Nicolas Maduro.

(papildyta 9.39) Antradienį, būdamas 58-erių, nuo vėžio mirė Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas. Apie H. Chavezo mirtį pranešė jo įpėdiniu laikomas viceprezidentas Nicolas Maduro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie prezidento mirtį paskelbė šalies viceprezidentas Nicolas Maduro. Jo teigimu, H. Chavezas mirė antradienį 16.25 val. vietos laiku (21.55 val. Vidurio Europos laiku) sostinėje Karakase.

REKLAMA

H. Chavezas "beveik dvejus metus sunkiai kovojo", kalbėjo susijaudinęs N. Maduras, turėdamas omenyje prezidento ligą. Jis paragino gyventojus elgtis protingai. "Didžiuliame šios istorinės tragedijos, palietusios mūsų tėvynę, skausme mes raginame visus gyventojus būti taikos, meilės, pagarbos ir ramybės sergėtojais šioje tėvynėje", - pabrėžė viceprezidentas. Kartu jis pareiškė, kad mobilizuota armija ir policija taikai šalyje garantuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Venesuelos vyriausybė naktį į antradienį pranešė, kad H. Chavezo būklė smarkiai pablogėjo. Jį esą užpuolė "nauja ir sunki" infekcija, tačiau "intensyvi" chemoterapija dėl vėžio tęsiama. Tada Karakase į susitikimą susirinko aukšti civiliai ir kariniai šalies atstovai.

Susitikimo pabaigoje N. Maduras dėl H. Chavezo ligos apkaltino Venesuelos "istorinį priešą". Jie ieškojo "silpno taško", kad smogtų prezidento sveikatai, sakė jis. Vieną dieną tai esą bus įrodyta moksliškai.

Šalies vyriausybė dėl padėties Venesueloje "destabilizavimo" nurodė išsiųsti du JAV diplomatus. Vašingtonas bet kokius kaltinimus sąmokslu atmeta. "Absurdiška" tvirtinti, kad JAV atsakingos dėl H. Chavezo ligos, pareiškė JAV valstybės departamentas. Šis pranešimas paskelbtas dar prieš H. Chavezo mirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

H. Chavezas vadovavo Venesuelai nuo 1999 metų. 2011-ųjų birželį jam diagnozuotas vėžys. Po gydymo jis praėjusią vasarą paskelbė pagijęs. Spalį vykusiuose prezidento rinkimuose H. Chavesas buvo perrinktas prezidentu dar šešeriems metams.

Sausio 10-ąją numatyta H. Chavezo inauguracija, pritarus Aukščiausiajam teismui, buvo nukelta neribotam laikui.

Remiantis Venesuelos konstitucija, dabar per 30 dienų turi būti surengti nauji rinkimai. Iki tada prezidento pareigų vykdymą turėtų perimti parlamento vadovas.

Neabejojama, kad rinkimuose dalyvaus N. Maduras. H. Chavezas pasirinko jį savo įpėdiniu. Kokį kandidatą kels opozicija, kol kas neaišku. Galbūt savo laimę dar kartą bandys Mirandos gubernatorius Capriles Radonski, pralaimėjęs H. Chavesui 2012-ųjų spalį.

REKLAMA

(papildyta 10.11) H. Chavezas - XXI a. revoliucionierius

Vėžys H.Chavezui buvo diagnozuotas 2011 metais. Prezidento pareigas jis ėjo nuo 1999 metų. Valdymo pradžioje jis be ceremonijų perrašė Venesuelos konstituciją ir susikoncentravo ties mėginiamis perrimti valstybinės naftos bendrovės valdymą bei priešiškumu JAV, kurios vadovus vadino velniais ir aiškino, kad šie netgi išranda specialias ligas, marinančias Lotynų Amerikos lyderius.

H. Chavesas buvo pirmasis iš eilės kairiųjų pažiūrų prezidentų, kurie per pastaruosius 12 metų atėjo į valdžią Lotynų Amerikoje. Jis buvo aršiausias JAV priešininkas Lotynų Amerikoje, ir tai skatino kitus regiono lyderius laikytis panašios pozicijos.

REKLAMA

Atėjęs į valdžią H. Chavesas pradėjo vykdyti savo ambicingą planą ir pertvarkyti naftą išgaunančią šalį į socialistinę valstybę. Pertvarką jis vadino Bolivaro revoliucija, pagal savo dievaitį Simoną Bolivarą, kuris 19 amžiaus pradžioje padėjo daugeliui Pietų Amerikos šalių iškovoti nepriklausomybę. Tapęs prezidentu H. Čavesas net oficialiai pakeitė valstybės pavadinimą, ir šalis tapo Venesuelos Bolivaro Respublika.

Jis iš principo palaikė visus JAV priešus visame pasaulyje - pardavinėjo naftą Kubai ir aršiai priešinosi bandymams sustabdyti narkotikų kontrabandos srautus į Kolumbiją. Nuo 2006 metų su Baltarusija ekonominius projektus rutuliojęs H. Chavezas mielai apkabino šios šalies diktatorių Aleksandrą Lukašenką 2012 metų vasarą. Taip pat bičiuliavosi su Iranu, Sirija ir Muamaro al Gaddafi Libija. Daugeliui savo sąjungininkų jis buvo dosnus draugas, nes visuomet turėjo stiprų kozirį rankose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to H. Chavesas milijonus dolerių iš naftos gauto pelno skyrė didžiulėms socialinėms programoms, kurios turėjo padėti neturtingiesiems. Programomis buvo siekiama išnaikinti neraštingumą, garantuoti pigius svarbiausius maisto produktus, aukštąjį išsilavinimą ir daugelį kitų dalykų.

Oponentai kritikavo jo socialines programas ir teigė, kad ilguoju laikotarpiu jos yra nenaudingos ir turi nenumatytų pasekmių. Pavyzdžiui, dėl kainų kontroliavimo didėjo infliacija. Verslo atstovai prezidentą kaltino investuotojų atbaidymu. Valdant H. Čavesui Venesuelos ekonomika sunkiai augo, nors iš naftos šalis labai daug uždirbo - per jo valdymo laikotarpį naftos barelio kaina išaugo nuo 17 JAV dolerių iki daugiau nei 100 JAV dolerių.

REKLAMA

„Venesuela turi stiprų kozirį geopolitinėje scenoje – naftą. Tai koziris, su kuriuo mes ketiname kietai kalbėti su kiečiausia pasaulio valstybe JAV“, - yra sakęs H.Chavezas.

1954 m. eilinių kaimo mokytojų šeimoje gimęs Hugo Rafaelis Chavezas Friasas kairiuoju radikalizmu susirgo dar jaunystėje, kai susižavėjo Simono Bolivaro ir Che Guevaros idėjomis. Pats jis išpažino vadinamąjį „XXI amžiaus socializmą“, nors niekad nepaaiškino ką tai reiškia. Šalį jis valdė suvienijęs civilinę valdžią su karine ir nepripažindamas kitų nuomonių. Turtingoje nafta šalyje per 30 proc. šalies gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos.

REKLAMA

Kitas H. Chavezo palikimas - jam prieštaraujančių politikų ir privačios žiniasklaidos priespauda. H. Chavezas sutelkė vykdomosios valdžios galią ir anksčiau nepriklausomomis buvusias institucijas - tokias kaip teismai, rinkimų komisija ir kariuomenė - pavertė ištikimomis savo šalininkėmis. Dėl įvairių dekretų ir prezidentui palankios teisėtvarkos dauguma jo politinių oponentų negalėjo dalyvauti rinkimuose. Apkaltinti buvo net jo ankstesni sąjungininkai. Panašiai buvo elgiamasi ir su opozicine žiniasklaida. Buvo priimti įstatymai ir dekretai, dėl kurių turėjo užsidaryti mažiausiai vienas didelis transliuotojas ir dešimtys smulkesnių radijo stočių ir televizijos kanalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant visko, H. Čavesas buvo charizmatiškas ir populiarus valstybės vadovas. Jis 2000 metais antrą kartą laimėjo prezidento rinkimus, 2004 metais atsilaikė prieš referendumą dėl nušalinimo nuo posto ir 2006 metais iškovojo dar vieną šešerių metų kadenciją. Pernai spalį jis buvo vėl išrinktas prezidentu. Svarbus įvykis atsitiko 2002 metais, kai per pučą H. Čavesas buvo trumpam nuverstas. Vis dėlto laikinajai vyriausybei nepavyko įsitvirtinti ir, praėjus vos 48 valandoms, su kariuomenės pagalba H. Čavesas grįžo į valdžią.

REKLAMA

Kartu su žmona Maria Isabel Rodriguez H. Chavezas susilaukė penkių vaikų.  

(papildyta 09.40) Po H. Chavezo mirties B. Obama tikisi "konstruktyvių santykių" su Venesuela

Po Venesuelos prezidento Hugo Chavezo mirties JAV vadovas Barackas Obama pareiškė esą suinteresuotas geresniais santykiais su nafta turtinga šalimi. Venesuela dabar pradeda naują savo istorijos etapą, pabrėžė jis antradienį Vašingtone, praneša agentūra AFP.

Anot B. Obamos, Jungtinės Valstijos suinteresuotos pradėti konstruktyvų dialogą su vyriausybe Karakase. Jo šalis esą ir toliau pasirengusi padėti Venesuelos gyventojams. Kartu JAV ir toliau liks ištikimos pagrindiniam savo principui - skatinti demokratiją, teisinį valstybingumą ir žmogaus teises, teigė B. Obama.

REKLAMA

58 metų H. Chavezas antradienį mirė nuo vėžio.

Šalį valdant H. Chavezui, Vašingtono ir Karakaso santykiai buvo labai įtempti. Kairysis populistas prezidentas kaltino JAV "imperializmu" ir palaikė glaudžius santykius su tokiomis JAV priešininkėmis, kaip Iranas ir Kuba. 2006-aisiais H. Chavezas JT Generalinėje Asamblėjoje B. Obamos pirmtaką George'ą W. Bushą išvadino velniu. Nepaisant to, JAV ir toliau yra svarbiausia Venesuelos naftos pirkėja.

Likus kelioms valandoms iki H. Chavezo mirties Venesuelos viceprezidentas Nicolas Maduro apkaltino "istorinį priešą" užkrėtus vėžiu prezidentą.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 15.09) M. Ahmadinejadas vadina H. Chavezą revoliucijos ir liberalizmo simboliu

Po H. Chavezo mirties Irano prezidentas Mahmoud Ahmadinejadas pareiškė užuojautą Venesuelos gyventojams. Mirusį prezidentą jis pavadino revoliucionieriaus ir liberalo įsikūnijimu, praneša agentūra "RIA Novosti".

"Venesuela neteko drąsaus ir išmintingo revoliucijos lyderio", - rašė M. Ahmadinejadas viceprezidentui Nicolas Maduro. Anot Irano vadovo, H. Chavezas simbolizuoja engiamų tautų laisvės dvasią ir kovą prieš kolonializmą. Jis esą paaukojo save Venesuelos tautai ir humanizmo bei revoliucijos vertybėms.

(papildyta 17.18) A. Lukašenka: mes kartu su Venesuelos liaudimi apraudame H. Chavezą

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka kreipėsi į šalies piliečius ir tarptautinės visuomenės atstovus dėl Venesuelos prezidento Hugo Chavezo mirties. Tai trečiadienį pranešė Baltarusijos vadovo spaudos tarnyba.

"Mūsų širdis pervėrė liūdna žinia - užgeso artimas, patikimas draugas, mūsų brolis, Venesuelos prezidentas Hugas Chavezas. Mes gedime kartu su Venesuelos liaudimi ir apraudame per anksti mirusį H. Chavezą”, - pareiškė A. Lukašenka.

REKLAMA

Jis pavadino H. Chavezą "vienu didžiausių dabarties valstybės veikėjų, nepalaužiamu didvyriu, karštu patriotu ir kovotoju už nepriklausomybę, įžymiu politiku, mąstytoju ir kalbėtoju, stipriu žmogumi, kuris visą savo gyvenimą paskyrė Tėvynei”.

"H. Chaveso asmenyje mes netekome artimo žmogaus ir geriausio draugo, kuris karštai mylėjo Baltarusiją ir sunkią minutę visada tiesė mums pagalbos ranką. Bendras darbas Baltarusijos ir Venesuelos labui, tie nuoširdūs santykiai, kurie siejo mus visus šiuos metus, visada bus vieni brangiausių prisiminimų mano gyvenime”, - pabrėžė A. Lukašenka.

(papildyta 9.47) Venesueloje paskelbtas septynių dienų valstybinis gedulas

Po prezidento Hugo Chavezo mirties Venesueloje paskelbtas septynių dienų valstybinis gedulas. Antradienį mirusio šalies lyderio palaikai trečiadienį bus pašarvoti Karo akademijoje, kur iki penktadienio su juo galės atsisveikinti gyventojai. Šią dieną planuojamos ir didelės valstybinės laidotuvės, praneša agentūra AFP.

58 metų H. Chavezas pralaimėjo beveik dvejus metus trukusią kovą su vėžiu. Jis mirė Karakaso karinėje ligoninėje.

Paskelbus žinią apie prezidento mirtį, žmonės plūstelėjo į gatves. Jie giedojo nacionalinį himną ir laikė rankose H. Chavezo nuotraukas. Šimtai žmonių susirinko prie ligoninės, kurioje mirė H. Chavezas. Jie liejo ašaras ir skandavo: "Mes visi esame Chavezas". Plakatuose buvo parašyta: "Chavezas ir revoliucija, kova tęsiasi!"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų