REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje bus imamasi priemonių, skirtų bičių užkrečiamųjų ligų prevencijai ir bičių populiacijai Lietuvoje stiprinti. Didžiausią dėmesį numatyta skirti praktiniams šalies bitininkų ir veterinarijos gydytojų - inspektorių, vykdančių bitynų valstybinę kontrolę, mokymams.

Lietuvoje bus imamasi priemonių, skirtų bičių užkrečiamųjų ligų prevencijai ir bičių populiacijai Lietuvoje stiprinti. Didžiausią dėmesį numatyta skirti praktiniams šalies bitininkų ir veterinarijos gydytojų - inspektorių, vykdančių bitynų valstybinę kontrolę, mokymams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių veiksmų imsis Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kartu su Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistais bei šalies bitininkus vienijančia visuomenine organizacija - Lietuvos bitininkų sąjunga.

REKLAMA

Pastaraisiais metais atliktų tyrimų duomenimis, Europos Sąjungoje kasmet netenkama apie 10-20 proc. bičių šeimų. Bičių populiacija mažėja visame pasaulyje, ir tai kelia visuotinį susirūpinimą. Bičių netekimo priežastys dar nėra galutinai išaiškintos, tačiau manoma, kad tai lemia daug veiksnių. Labai svarbia bičių netekimo priežastimi yra jų infekcinės ligos. Suaugusioms bitėms ir bičių perams pavojingos bakterijos, virusai, pirmuonys, grybai, parazitinės erkės.

REKLAMA
REKLAMA

2012 m. Lietuvoje buvo registruota daugiau kaip 7 tūkst. bitynų, kuriuose laikoma per 150 tūkst. bičių šeimų. Nuosekliai įgyvendinamomis valstybinės kontrolės ir stebėsenos programomis siekiama ne tik įvertinti bitynų, bičių produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų paplitimą, bet ir numatyti veiksmingiausias priemonės, galinčias padėti didinti bičių šeimų skaičių, gerinti jų sveikatingumą bei duoti ilgalaikių rezultatų užkertant kelią bičių ligoms plisti.

"Bitės - viena naudingiausių vabzdžių rūšių. Pirmiausia jos apdulkindamos entomofilinius augalus, duoda didelę ekonominę naudą žemės ūkiui, pagamina daug plačiai pritaikomų bičių produktų. Kita vertus, bitės yra neatskiriama įvairių ekosistemų sudedamoji dalis, be kurios neįmanomas sklandus jų funkcionavimas. Bitės ypatingai jautrios aplinkos veiksniams, pesticidų naudojimui, įvairiems ligų sukėlėjams, o taip pat jų laikymo ir priežiūros sąlygoms. Bičių šeimų sveikatos būklė tiesiogiai lemia jų produktyvumą", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausias veterinarijos gydytojas Antanas Paliutis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, labiausiai paplitusios bičių ligos yra varozė, nozematozė, amerikinis ir europinis puviniai ir bičių šeimų nykimo sindromas. Siekiant išsiaiškinti bičių skaičiaus mažėjimo priežastis, vykdomi įvairūs moksliniai tyrimai, keliamos ir aptariamos įvairios galimos hipotezės.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kartu su Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistais šiais metais numatė dar griežčiau vykdyti bičių gydymo priežiūrą ir bičių produktų valstybinę veterinarinę kontrolę - numatytas didesnis medaus mėginių tyrimų skaičius kenksmingų medžiagų liekanoms nustatyti.

REKLAMA

"Lietuvos bitininkai rinkai pateikia geros kokybės medų, todėl yra svarstoma galimybė apdovanoti bičių laikytojus, geriausiai besitvarkančius savo bitynuose, ir pan. Nuodugnesni bičių produktų tyrimai ir vartotojams suteiks daugiau pasitikėjimo šių produktų kokybe, padės paneigti kartais dar pasitaikančius niekuo nepagrįstus mitus apie bičių produktus, o ypač medų", - sakė A. Paliutis.

Nuo 2012 m. pradžios Lietuvoje taip pat vykdoma bičių nykimo tyrimų programa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų