REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pritaria Lietuvos verslininkų ketinimams kurti naują lietuvišką banką, kuris orientuotųsi į mažmeninę bankininkystę, ir žada remtis britų patirtimi stiprinant bankų kontrolė. Savo ruožtu skandinaviškų bankų vykdomą kreditavimo politiką jis įvertino kaip nelanksčią ir konservatyvią.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei būtų tokia idėja [steigti naują banką – LRT.lt], – nors ji nėra nauja, esu girdėjęs prieš trejus metus, kad verslininkų grupė buvo susirinkusi ir žadėjo įkurti tokį banką, – šiuo metu ją įgyvendinti nėra lengva. Žinoma, jei jie sukauptų pakankamą kapitalą, kurio reikalauja taisyklės, tai aš sveikinčiau, jei atsirastų toks lietuviškas bankas“, – LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ antradienį kalbėjo A. Butkevičius.

REKLAMA

Anot premjero, toks bankas turėtų būti orientuojamas į mažmeninę bankininkystę. Jo teigimu, ši rinka dabar yra neužimta – anksčiau į mažmeninę bankininkystę buvo orientuotas „Snoras“. Naujo banko steigimo sumanymą premjeras įvertino kaip teisingą, o verslininkų norus vadino ambicingais. „Palinkėčiau sėkmės, jei tokių norų yra ir jie juos galėtų įgyvendinti“.

„Manau, verslininkai tikrai yra pajėgūs. Man asmeniškai patiktų, jei toks bankas atsirastų“, – pažymėjo premjeras. Jo teigimu, kalbamas bankas sudarytų konkurenciją skandinavų bankams, kurie vykdo, jo žodžiais, „nelabai gerą kreditavimo politiką – konservatyvią politiką“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Ministro Pirmininko, su skandinavų bankais esą sunku tartis. „Nuo bankų priklauso ekonomikos plėtra, ir šiuo metu galiu pasakyti, kad šitie bankai dirba nelanksčiai“.

Vyriausybės vadovas žadėjo artimiausiu metu pateikti naujų idėjų bankininkystės klausimais, bet pridūrė kol kas nenorįs konkrečiau apie tai kalbėti. Jo teigimu, stambiosioms prekybos įmonėms artimiausiu metu gali būti siūloma vykdyti vidaus mažmeninę bankininkystę. Tai esą leistų „priartinti finansines paslaugas prie gyventojų“.

Vyriausybės vadovo teigimu, artimiausiu metu tuo tikslu turėtų būti parengti reikiami įstatymų projektai, o kai kurie jų jau esą parengti. Minėti teisės aktai numatytų sugriežtintą tvarką prižiūrint kredito unijas ir komercinius bankus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar tam tikrų idėjų yra žiūrint į Jungtinės Karalystės pateiktus siūlymus, kaip sustiprinti bankų kontrolę, atskiriant investicinę dalį nuo vadinamosios taupomosios dalies“, – sakė premjeras. Jo žodžiais, taip atsirastų daugiau skaidrumo, atsakomybės ir mažiau rizikos gyventojams laikant pinigus bankuose.

LRT.lt primena, kad Šiaulių bankas šiandien pradeda teikti paslaugas buvusiems Ūkio banko klientams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų