REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šveicarijos gyventojai sekmadienį pritarė griežčiausioms pasaulyje vadovų atlygio taisyklėms. 68 proc. referendume dalyvavusių gyventojų pasisakė už tai, kad akcininkai turėtų teisę spręsti, koks turėtų būtį bendrovės vadovo atlygis. Taisyklės taip pat uždraudžia „auksinį rankos paspaudimą“ (ypatingas kompensacijas vadovams įmonės iširimo ar sujungimo atveju, - red. past.) ir priėmimo į darbą priedus. Jei vadovai nesilaikys šių taisyklių, jiems gresia kalėjimas iki trejų metų, praneša CNBC.

REKLAMA
REKLAMA

Referendumas atspindi augantį nepasitenkinimą pertekliniais priedais ir vadovų algomis, nes generaliniai bendrovių direktoriai ir tarybų pirmininkai yra vieni daugiausiai uždirbančių pasaulyje. Pastaruoju metu šalyje didelio atgarsio sulaukė vaistų gamintojos „Novartis“ valdybos pirmininko „auksinis rankos paspaudimas“, kainavęs 76 mln. JAV dolerių.

REKLAMA

Šveicarija ilgą laiką buvo aukštų algų ir priedų bastionas. Verslininkas ir politikas Thomas Minderis sugalvojo šią pataisą ir ketverius metus siūlė ją traukti į referendumą. Oponentai kritikuoja šį žingsnį ir teigia, kad tai pakenks šalies konkurencingumui, nes tarptautinės kompanijos papraščiausiai pasitrauks į kitas šalis.

Analitinių tyrimų centro „Ernst & Young” Ženevoje vyresnysis žmogiškojo kapitalo vadybininkas Justinas Szwaja interviu CNBC teigė, kad darbdaviams Šveicarija ir toliau išliks patraukti dėl geografinės padėties Europos viduryje ir profesionalių darbuotojų pasirinkimo.

REKLAMA
REKLAMA

Sėkmingiausioms kompanijoms šis sprendimas neturėtų būti problematiškas. Vadovai vis vien turėtų tikėtis proporcingo užmokesčio palyginus su talentingiausiais darbuotojais, taigi masinio darbuotojų pasitraukimo iš šalies nenumatoma. „Tai bus labai sunkiai vykdomas įstatymas ir laukia daug diskusijų, kaip griežtinti priežiūrą, kad ji būtų teisinga visoms pusėms“, - sako J. Szwaja.

Roberto Kennedy koledžo dekanas Davidas Costa CNBC teigė, kad Šveicarija išliks konkurencinga, nes vadovų atlyginimo lygis neįeina į šalies konkurencingumo reitingo skaičiavimo kriterijus. Taip pat Šveicarija yra patraukli vadovams dėl mažų mokesčių ir aukštos gyvenimo kokybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oponentai, Šveicarijos verslo federacijos „Economiesuisse“ atstovai, savo pareiškime teigė, kad apgailestauja dėl tokio sprendimo, tačiau gerbia gyventojų valią. Anot, jų dabar yra svarbiausia, kad naujos taisyklės būtų taikomos teisingai.

„Pastarasis ES sprendimas dėl bankininkų priedų apribojimų yra dar vienas signalas, kad reforma gali būti pritaikyta ir kitose Europos šalyse“, - teigia R. Costa.

Šveicarai aiškiai pritarė griežtesnei atlyginimų tvarkai, tačiau lieka abejonė, kada pasiūlymas bus įteisintas ir ar nebus „atskiestas“. Pasiūlymai bus pristatyti Šveicarijos vyriausybei ir ši turės suformuoti įstatymą. Naujoji tvarka anksčiausiai įsigalios 2014 metais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų