REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Meksikos milijardierius Carlosas Slimas rizikuoja prarasti turtingiausio pasaulio žmogaus titulą, nes Lotynų Amerikos valstybės siekia panaikinti jo dominavimą telekomunikacijų rinkoje, o investicijos Europoje neatnešė lauktų rezultatų, rašo „Bloomberg“.

REKLAMA
REKLAMA

Griežtina kontrolę

Praėjusią savaitę C. Slimo pranašumas prieš antrą turtingiausią pasaulio žmogų Billą Gatesą sumažėjo iki 4,8 mlrd. JAV dolerių. Tai buvo mažiausias skirtumas per pastaruosius metus. „Bloomberg“ duomenimis, Libano imigrantų sūnus, įsigijęs Meksikos telefonų monopolininkę ir pavertęs ją įtakingiausia bendrove visoje Lotynų Amerikoje, praėjusį mėnesį prarado beveik dešimtadalį savo turto. Dabar milijardieriaus turtas siekia apie 71 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA

Pagrindinė priežastis – C. Slimo turimos akcijos bendrovėje „America Movil“, kurios dominavimui Lotynų Amerikoje kyla rimta grėsmė dėl politikų ir kontrolierių griežtinamos kontrolės. Besikeičianti aplinka Lotynų Amerikoje gali pristabdyti milžiniškas pinigų įplaukas, leidusias C. Slimui investuoti Europoje.

„Iššūkis bendrovei „America Movil“ Meksikoje kyla dėl augančio pasipriešinimo jos dominavimui, – „Bloomberg“ teigė turto valdymo bendrovės „Templeton Emergin Markets Group“, prižiūrinčios ir C. Slimo telekomunikacijų bendrovę, vadovas Markas Mobiusas. – Konkurentams tampant vis labiau gyvybingiems, „America Movil“ rizikuoja netekti anksčiau turėto uždarbio.“

REKLAMA
REKLAMA

Nerimaudami dėl C. Slimo ateities „America Movil“ akcininkai parduoda savo turimas akcijas. Tai nusmukdė bendrovės akcijas iki žemiausios ribos per pastaruosius ketverius metus.

Ribos monopoliją

Konkurentai ir kontrolieriai ilgą laiką kaltino bendrovę „America Movil“, kad ši turi įgijusi rinkos monopolį Meksikoje. Šioje šalyje bendrovei priklauso 70 proc. belaidžio ryšio rinkos ir apie 80 proc. fiksuoto ryšio paslaugų rinkos. Pats C. Slimas teigia, kad konkurentų egzistavimas įrodo, jog jis neturi monopolio.

Meksikoje ruošiamas telekomunikacijų reformų įstatymas nurodo, kad bent 40 proc. rinkos turinčios bendrovės bus laikomos dominuojančiomis ir gali būti priverstos išnuomoti dalį savo tinklo konkurentams. Įstatymo projekte taip pat numatoma, kad kontrolieriai už monopolistinį elgesį gali panaikinti veiklos licencijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„America Movil“ ir toliau išlieka didžiausiu ir tvirčiausiu telekomunikacijos tinklu regione. Metinės bendrovės pajamos siekia 16 mlrd. JAV dolerių ir tai leidžia C. Slimui įsitvirtinti augančioje belaidžio ryšio interneto ir mokamos televizijos paslaugų rinkoje.

Investicijos Europoje

Europoje C. Slimas praėjusiais metais už 3 mlrd. eurų įsigijo 28 proc. Olandijos telefonų milžinės „Royal KPN NV“ akcijų, bet nuo to laiko įmonės akcijų vertė smuko 65 proc.

Praeitą mėnesį „America Movil“ papildomai investavo 900 mln. eurų, kad atkurtų Olandijos bendrovės finansinę padėtį. Austrijos kompanijos „Telekom Austria“ akcijos smuko 36 proc. nuo tada, kai „America Movil“ įsigijo 21 proc. įmonės akcijų.

C. Slimas teigė, kad Europos telekomunikacijų bendrovių akcijų įsigijimas yra ilgalaikė investicija, tačiau „America Movil“ akcininkai abejoja ar įsigijimai už Lotynų Amerikos ribų yra protinga investicija.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų