REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano valdžia planuoja išleisti 200 tūkst. ir 500 tūkst. rialų nominalo banknotų, teigė Irano centrinio banko atstovas Madžidas Sanėjus (Majid Saniei). Apie tai praneša "Reuters".

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas didžiausias banknotas yra 100 tūkst. rialų vertės (apie 8 JAV dolerius oficialiu kursu). Nauji banknotai bus pradėti spausdinti, kai tik centrinis bankas gaus atitinkamą patvirtinimą iš Ūkio ministerijos. 200 tūkst. rialų vertės banknotai apyvartoje atsiras kovo pabaigoje, o 500 tūkst. vertės - per ateinančius dvejus metus.

REKLAMA

Irano rialas stipriai atpigo per pastaruosius metus dėl naftos embargo iš Europos Sąjungos (ES) ir JAV. Po ES priimtų priemonių Islamo Respublikos nacionalinės valiutos vertė sumažėjo 10 proc., o po kurio laiko - 50 proc. Oficialiu keitimo kursu 1 JAV doleris buvo vertinamas 12,3 tūkst. rialų.

ES naftos embargas Iranui įsigaliojo 2012 m. vasaros pradžioje. Tik dėl ES sankcijų, Tarptautinės energetikos agentūros vertinimais, Teheranas prarado 40 mlrd. JAV dolerių. Europos šalys ir Jungtinės Valstijos tokiomis priemonėmis bando priversti Iraną nutraukti savo branduolinę programą, kurios metu, manoma, šalis kuria branduolinį ginklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų