REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Lankininkaitė, LRT Televizijos Naujienų tarnyba, LRT.lt

Alytaus savivaldybė užsimojusi pastatyti pėsčiųjų ir dviračių tiltą per Nemuną dėl lėšų stokos buvo priversta atsisakyti pradinio projekto. Paskelbus naują rangovo tarptautinį konkursą, atsiliepusios trys bendrovės siūlo tiltą pastatyti už didesnę kainą negu savivaldybė pageidauja. Todėl tik po derybų su konkurso nugalėtoju, bus aišku, kiek pinigų iš biudžeto turės skirti savivaldybė ir kada prasidės tilto statyba.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša „Panorama“, ant senojo geležinkelio atramų per Nemuną planuojama statyti naują pėsčiųjų ir dviračių tiltą. Juolab, jog šioje vietoje carinės Rusijos pastatytas tiltas per Nemuną jau stovėjo prieš daugiau nei šimtą metų. Juo dundėjo traukiniai iš Varėnos į Gardiną. Rusų kariuomenei traukiantis iš Alytaus 1915 metais tiltas buvo išsprogdintas.

REKLAMA

„Buvęs tiltas pastatytas 1899 metais, pagal Nikolajaus Beneliuksio projektą. Tai buvo vienas iš ilgiausių ir aukščiausių tiltų Europoje, labai gerai, kad tiltas atstatomas ant šitų atramų, nes jisai tarnauja pirminei paskirčiai. Visos atramos bus restauruojamos“, – sako Kultūros paveldo departamento atstovė Dalia Lungevičienė.

Pirmas tilto statybos konkursas vyko dar 2010 metais. Tuomet pasiūlyta statybų kaina viršijo 40 milijonų ribą – savivaldybei tokia suma buvo per didelė našta.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl savivaldybei teko koreguoti tilto projektą, sumažinti projekto vertę ir skelbti naują tarptautinį konkursą. Trys įmonės – viena iš Latvijos ir dvi iš Alytaus – pasiūlė tilto projektą įgyvendinti už didesnes lėšas, nei turi savivaldybė. Didžioji dalis pinigų iš ES fondų.

Kaip praneša „Panorama“, Alytaus savivaldybė šioms statyboms jau yra surinkusi 278 mln. litų.

Naujo tilto per Nemuną projektas pasak specialistų sudėtingas, tiltas ilgas – dviejų šimtų keturiasdešimties metrų ir aukštas – 35 metrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu nebus trukdžių, darbai turėtų prasidėti šių metų gegužės mėnesį. Tačiau tokiam objektui daug laiko užima parengiamieji darbai – pradėta rengti privažiavimo keliai, statybos aikštelės. Šalia Nemuno turės stovėti 600-700 tonų sveriantys kranai, pakankamai rimti turi būti privažiavimo keliai, pačios aikštelės kuriose bus montuojamos metalinės konstrukcijos“, – aiškina Alytaus m. savivaldybės Statybos ir projektavimo skyriaus vedėjas Sigitas Stumbras.

Tiltą planuojama pastatyti per porą metų. Jis sujungs Dainų slėnį su Alytaus piliakalniu, todėl bus tvarkomos ir šios vietovės, skirtos rekreacijai ir poilsiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų