REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulyje gyvena milijonai žmonių, kurie namuose kalba dviem ar daugiau kalbų – net amerikiečių, kurie dažniausiai kalba tik viena kalba, rašo „Mentalfloss“ (JAV). Mokėdamas tris kalbas jau nieko nenustebinsi, ir mes girdėjome daugybę pasakojimų apie tai, kaip mūsų senelėms ir seneliams , palikusiems senąją savo tėvynę, kad surastų naująją, tekdavo mokytis penkių-šešių kalbų. Indijoje tiems , kurie užsiima verslu, kasdien tenka bendrauti penkiomis-šešiomis skirtingomis kalbomis. O kaip dėl 10, 20, 30 ir 100 kalbų? Kokį maksimalų kalbų skaičių gali išmokti žmogus?

REKLAMA
REKLAMA

Michaelas Erardas savo puikioje knygoje „Babel No More“ (Su Babeliu baigta) keliauja po pasaulį, ieškodamas superpoliglotų – žmonių, kurie mokosi ir išmoksta daugybę kalbų. Jis atskleidžia jų sėkmės paslaptis ir aiškina, kodėl kartais būna sunku pasakyti, kiek tiksliai kalbų moka žmogus. Štai keletas superpoliglotų, su kuriais jis susipažino.

REKLAMA

Grahamas Cansdale, 14 kalbų

Grahamas Cansdale profesionaliai kalba 14 kalbų, jis dirba vertėju Briuselyje, Europos Komisijoje. Mokėsi ir daugiau kalbų. Lomb Kató, 16 kalbų

Vengrų poliglotė sakė, kad penkios iš šių kalbų „gyvena jos viduje“. Dar penkios kalbos iš jos reikalauja kasdieninio praktikavimosi po aštuonias valandas, kad galėtų išlaikyti reikiamą lygį. O iš kitų šešių ji gali versti. Kaip tvirtina ji pati, mokantis kalbų labai svarbu tikėti savimi. Jos devizas mokantis: „Giliai tikėk, kad kalbų srityje tu genijus“.

REKLAMA
REKLAMA

Alexanderis Arguelles, apie 20 kalbų

Alexanderis Arguelles atsisako pasakyti tikslų kalbų skaičių. „Jeigu kažkas jums pasakys, keliomis kalbomis jis gali susikalbėti, netikėkite“, - pataria jis. Poliglotas išmoko daugiau kaip 60 kalbų, jų tobulinimui jis skiria po 9 valandas per dieną. Dvidešimčia kalbų jis gali skaityti. Johanas Vandewalle, 22 kalbos

1987 metais Johanas Vandewalle laimėjo Flandrijos poliglotų konkursą, kuriame buvo varžomasi 22 kalbų „rungtyje“ (nors jis moka ir daugiau). Pagal konkurso sąlygas reikėjo po 10 minučių kalbėtis su pašnekovu jo gimtąja kalba, darant 5 minučių pertraukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kenas Halas, 50 kalbų

Įžymus lingvistas iš Mičigano technologijos instituto pasakė, kad gali kalbėti tik trimis kalbomis – anglų, ispanų ir valbiri (viena iš Australijos aborigenų kalbų), o kitomis tik šiek tiek . Jis laiko, kad kalbos mokėjimas reiškia visų jos niuansų, reikšmių ir stilių žinojimą. Jam nepatinka žmonės, kurie kuria apie jį „mitus“, neva jis yra didis kalbų žinovas. Tiesa, nemažai jo kolegų stebėjo, kaip jis lėktuve lyg ir mokėsi suomių kalbos gramatikos, o atskridęs lengvai prakalbo suomiškai.

REKLAMA

Emilis Krebsas, 32-68 kalbos

Skaičius priklauso nuo to, kas skaičiuoja. Vokiečių diplomatas Emilis Krebsas, kuris dirbo Kinijoje, turėjo tokį didelį talentą kalboms, kad po jo mirties buvo nuspręsta jo smegenis išsaugoto mokslo labui.

Kardinolas Giuseppe Mezzofanti, 40-72 kalbos

Vienas iš jo biografų štai kaip viską išaiškino: 14 kalbų kardinolas išmoko, bet niekada jomis nesinaudojo, 11 kalbų jis galėjo kalbėti, 9 kalbomis jis kalbėjo prastai, tačiau tartis buvo puiki, o 30 kalbų (priklausančių skirtingoms kalbinėms grupėms) jis mokėjo nepriekaištingai.

REKLAMA

Apie nuostabius kalbinius kardinolo sugebėjimus kalbama tiek daug, kad, galimas daiktas, tai tik legendos. Tačiau, kaip pastebėjo M. Erardas ir kaip paaiškėjo iš pokalbių su superpoliglotais, visiškai aišku, kad turint atitinkamų sugebėjimų, ryžtingai siekiant užsibrėžto tikslo ir uoliai dirbant galima pasiekti puikių rezultatų.

Psicholingvistas, su kuriuo šnekėjosi M. Erardas, pasakė, kad „teoriškai nėra ribos, kiek kalbų gali išmokti žmogus“. Vienintelis dalykas, ribojantis šias galimybes – laiko trūkumas.

Tačiau dauguma superpoliglotų nelabai linkę girtis dideliais skaičiais, net jeigu moka dešimtis kalbų. Tai paaiškinama tuo, kad jie kur kas priekabiau žiūri į kalbos „mokėjimo“ sąvoką, negu daugelis žmonių, todėl tikri kalbų specialistai dažniausiai būna kuklūs: „Kuo daugiau žinai, tuo daugiau žinai, kad nežinai“. Atrodo, superlingvistai laiko, kad mokėti 15 kalbų jau yra riba, ir jie pasirengę garantuoti, kad galima mokėti tik tiek kalbų. Bet netgi šiuo atveju jie moka likusias 30 su trupučiu kalbų gal ir ne taip tobulai, bet, tikriausiai, kur kas geriau, negu jūs antrąją kalbą iš vidurinės mokyklos kurso.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų