REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagrindinės poros nesusikalbėjimo klaidos

Gerų meilės santykių ir ryšių palaikymui labai svarbus pozityvus bendravimas, kurį ne visuomet lengva sukurti ir išlaikyti. Dažnai susiduriame su nesusikalbėjimo problema, tačiau kažkodėl manome, kad tai tik partnerio problema. O gal ji vis dėlto bendra? Patobulinkite savo tarpusavio santykius vengdami pagrindinių poros bendravimo klaidų.

REKLAMA
REKLAMA

Konfrontacija arba užsisklendimas

Ilgalaikiuose santykiuose dažnai susiduriama su konstruktyvaus problemų sprendimo būdo trūkumu ir nereikalingais kivirčais. Vyrai konfliktinėse situacijose paprastai siekia konfrontacijos, todėl jų smegenys gauna signalą pasiruošti kovai ir pulti. Karingas nusiteikimas ne tik neišsprendžia konflikto, bet ir kenkia sveikatai, kadangi puolimo metu padažnėja širdies plakimas ir pakyla kraujospūdis, apninka stresas, o ilgainiui išryškėja ir įvairios širdies ligos.

REKLAMA

Moterims konfliktinėse situacijose paprastai kyla noras užglaistyti kivirčą arba pabėgti, tačiau užsisklendimas savyje ir pastovus emocijų tramdymas sukelia stresą, nerimą ir depresiją. Abu elgsenos modeliai yra įgimti, tačiau jų nekontroliavimas trukdo racionaliai spręsti problemas. Tuomet, kai kyla noras kariauti ar sprukti, geriau to nedaryti, bet pasistengti giliai įkvėpti ir palaukti, kol toks noras praeis, o tuomet, žinoma, imti kalbėtis.

REKLAMA
REKLAMA

Vadovavimas vietoje skatinimo

Gyvenimas kartu – ne tik džiaugsmas, bet ir kasdieniniai buities darbai bei kiti rūpesčiai. Todėl partneriai neretai stengiasi vienas kitam vadovauti ir nurodinėti, ką ir kaip reikia atlikti. Sutikite, vykdyti paliepimus nėra labai malonu. Suprasdami, kad mylimasis yra komandos narys, o ne paklusnus vykdytojas, laimėsite kur kas daugiau.

Be to, pasistenkite kuo dažniau (persistengti taip pat nereikia) pagirti mylimąjį – tai jūsų santykiams suteiks pozityvumo. Netruksite pastebėti, jog pagyrimai atneša abipusę naudą: partneris jaučiasi palaikomas ir vertinamas, o jūs – gebantys sutvirtinti ir tinkamai palaikyti ryšius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuolatinė kritika ir priekaištai

Kai kuriuos dalykus pokalbio metu kartais reikia nutylėti, ypač, jei norisi pasakyti ką nors negatyvaus apie partnerį. Kritikos ir priekaištų išsakymui galioja auksinė taisyklė: 5 pozityvūs pastebėjimai, o po to jau 1 negatyvus. Žinoma, kiekvieną kartą mintyse neskaičiuosite pagyrimų ir nebandysite pataikauti, tačiau būtinai įvertinsite ir kontroliuosite negatyvių pastabų srautą.

Bendravimo stoka

Dienos pabaigoje sunku prisiversti bendrauti su partneriu, kadangi jaučiatės pavargę, o be to, niekas gyvenime lyg ir nepasikeitė, todėl nelabai žinote, apie ką reikėtų kalbėtis? Jei iš tiesų taip jaučiatės, o su savo mylimuoju dažniausiai bendraujate beveik jo negirdėdami ir tik linkčiodami, nes nelabai domitės pokalbiu, verta susirūpinti, kadangi šie požymiai signalizuoja apie šąlančius santykius ir blėstančius jausmus. Antrasis tokių santykių etapas – neištikimybė, depresija arba visiškas abejingumas.

REKLAMA

Jei jaučiate, kad pašnekesiai su partneriu tampa nebeįdomūs, pats laikas atrasti naujų pokalbių temų. Pabandykite kartu su mylimuoju nuveikti ką nors naujo. Naujumo pojūtis stimuliuoja dopamino, žadinančio aistrą ir malonumo pojūtį, gamybos procesus. Būtent dėl dopamino pertekliaus santykių pradžioje užsidedate rožinius akinius ir imate idealizuoti savo partnerį.

Kalbėjimas tik žodžiais

Bendravimas nėra tik kalbėjimas. Kartais prisilietimu galima pasakyti daugiau negu žodžiais. Tyrimai rodo, jog net trumputis apsikabinimas pakelia organizme oksitocino (hormono) kiekį, kuris suteikia ramybę, o tuo pačiu stiprina tarpusavio ryšius. Šis hormonas taip pat didina pasitikėjimą partneriu, o tai itin svarbu geriems santykiams. Be to, blokuoja baimės signalus smegenyse. Todėl nepamirškite, jog pats lengviausias būdas pralaužti ledus, jei nepadeda žodžiai – nors 20 s apkabinti mylimą žmogų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų