REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Soda: buityje, virtuvėje, vonioje

Geriamoji soda per amžius naudojama ne tik kulinarijoje, bet ir buities darbuose bei grožio procedūroms. Todėl ji mūsų namuose – vienas būtiniausių produktų.

Geriamoji soda per amžius naudojama ne tik kulinarijoje, bet ir buities darbuose bei grožio procedūroms. Todėl ji mūsų namuose – vienas būtiniausių produktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buityje

Orkaitės šveitiklis: 1 stiklinė sodos, 1/4 stiklinės vandens, šlakelis skysto muilo. Orkaitės apačia išpurškiama vandeniu, tada drėgnas paviršius apibarstomas soda, kad visas taptų baltas. Ant viršaus dar užpurškiama šiek tiek vandens. Palikus tokį mišinį per naktį, ryte, kartu su sodos milteliais, lengvai nusivalo ir įsisenėjusios riebalų bei nešvarumų apnašos. Išvalę orkaitės dugną, jį dar perplaukite skystu muilu suvilgyta kempinėle. Jei iš pirmo karto nepavyksta švariai išvalyti orkaitės – veikiausiai pabarstėte per mažai sodos, pabandykite dar kartą.

REKLAMA

Arbatinio šveitiklis. Ant arbatinio sienelių susikaupė kalkių nuosėdų? Jas lengva pašalinti geriamąja soda ir acto esencija. Arbatinyje užvirinkite vandens. Įberkite į vandenį sodos (2–2,5 šaukštai 1 l vandens), pavirinkite dar 20–25 minutes, tada vandenį išpilkite, įpilkite naujo, į šį vandenį supilkite acto esencijos (pusė stiklinės 4 l vandens). Vėl pavirinkite 20 minučių. Taip suminkštintas nuosėdas lengvai pašalinsite nuo arbatinio sienelių kad ir medine mentele. Nepamirškite atnaujinto arbatinio gerai praskalauti!

REKLAMA
REKLAMA

Švelnus kreminis šveitiklis: Į dubenėlį suberkite1/2 stiklinės geriamosios sodos, įpilkite truputėlį vandens – tiek, kad gautųsi kremo konsistencijos tyrelė. Užtepus šio šveitiklio ant kempinėlės patogiai nuvalysite nešvarumus nuo keraminių plytelių, iššveisite vonią, kriauklę, viryklės paviršius. Sodos šveitiklis lengvai nusiplauna, nepalieka dryžių.

Universalus purškiamas valiklis:1/2 arbatinio šaukštelio skalbiamosios sodos, šlakelis skysto muilo, 2 stiklinės karšto vandens. Visas sudėtines dalis sumaišykite ir suplakite, soda turėtų visiškai ištirpti. Užpurkškite valiklio ant valomo paviršiaus ir nušluostykite minkšta kempinėle.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvairių paviršių valiklis. Soda ir vanduo gali praversti valant įvairius paviršius. Soda pakelia prie įvairių paviršių prilipusius nešvarumus, o vanduo padeda juos lengvai nuvalyti. Pabarstykite sodos, užpurkškite vandeniu, truputėlį palaukite, o tada nuvalykite drėgna kempinėle.

Kilimų valiklis. Kilimų dėmes geriausiai įveikia soda. Vakare užbarstykite jos ant kilimo ir palikite per naktį, o ryte išsiurbkite. Kilimas bus švarutėlis ir gaivus!

Svilėsių šveitiklis. Kad išvalytumėte prisvilusias apnašas nuo puodo sienelių, pripilkite puodą vandens (tiek, kad apsemtų nešvarumus), įberkite keletą šaukštų sodos, šlakelį acto, ir pavirinkite – nešvarumai patys atšoks.

REKLAMA

Sidabro blizgiklis. Jei turite sidabrinių stalo įrankių ar indų – būtinai išbandykite šį stebuklingą metodą: išklokite kriauklę aliuminio folija, sumeskite į ją sidabrinius daiktus. Užpilkite viską verdančiu vandeniu, suberkite stiklinę sodos, įmeskite žiupsnelį druskos. Palaukite keletą minučių – ir juodų apnašų bei dėmių kaip nebūta, visi juoduliai liks ant folijos!

Virtuvėje

Kaip paruošti tešlą su soda? Iš sodos išsiskirianti angliarūgštė kepimo metu purena tešlą. Kad neliktų specifinio sodos skonio, ją būtina nugesinti citrinos rūgštimi ar kitu rūgščiu produktu. Tačiau gesinti sodą šaukšte, kaip pamėgusios daugybė šeimininkių, profesionalai nerekomenduoja, nes taip anglies dvideginis išputoja ir jo nebeužtenka tešlai purenti. Kur kas geriau sodą maišyti su miltais, o rūgštų ingredientą dėti į skystąją tešlos dalį, vėliau visas sudėtines dalis sujungti. Vienam kilogramui miltų imama pusė arbatinio šaukštelio sodos ir ketvirtis arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties tirpalo.

REKLAMA

Vaisiams ir daržovėms plauti. Baiminatės, jog ant vaisių ar daržovių žievelės susikaupė ne tik nešvarumų, bet ir cheminių medžiagų, kuriomis produktai apdorojami, kad ilgiau išliktų švieži? Viską lengvai nuplausite, jei iš prekybos centro parsineštus vaisius ir daržoves pamirkysite silpname sodos tirpale, o vėliau nuplausite tekančiu vandeniu.

Vonioje

Vonelės pavargusioms kojoms. Sodos vonelės apsaugo nuo prakaito ir malšina kojų nuovargį. Geriausia jas atlikti prieš miegą: 1 arbatinį šaukštelį sodos ištirpdyti 2 l šilto vandens ir mirkykite kojas 15–20 minučių. Sausai nušluostykite, patepkite augaliniu aliejumi ir užsitempkite nakčiai medvilnines kojines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vonia „Jūros purslai“. 200 g jūros druskos, 100 g geriamosios sodos, 50 g citrinos rūgšties, 6 lašų žalių maistinių dažų, 4 lašų mėlynų, 8 apelsinų, 6 nerolio, 6 levandų ir 4 lašų pipirmėčių aliejaus. Gerai išmaišykite druską, dažus, sodą ir aliejus, galiausiai suberkite citrinos rūgštį ir mišinį supilkite į vonią.

Soda maskuoja savaiminio įdegio nelygumus. Jei savaiminio įdegio priemonė nusiplauna netolygiai, nušveiskite kūną geriamąja soda. Ji veiks kur kas švelniau nei įprastas kūno šveitiklis, o dėmes nutrins daug greičiau.

REKLAMA

Natūralus dezodorantas. Sumaišykite sodą su kukurūzų krakmolu, galima dar įlašinti eterinio aliejaus. Paimkite saujelę šio mišinio ir patrinkite gausiai prakaituojančias vietas.

Lūpų odos minkštiklis. Norėdama pagerinti lūpų kraujotaką, vakare apie 5 minutes jas masažuokite dantų šepetėliu natūraliais šereliais. Pamirkykite šepetėlį tai karštame, tai šaltame vandenyje su soda (stiklinei vandens reikia pusės šaukštelio sodos). Pamasažavę lūpas patepkite riebiu kremu.

Balinamoji dantų pasta. Gana dažnai girdime rekomendacijų, esą dantis efektyviausiai balina soda. Jei nusprendėte išmėginti šį metodą, užberkite sodos ant vatos tamponėlio ir patrinkite dantis. Nepaisant metodo prieinamumo, jis gana rizikingas, mat gali pažeisti dantų emalį ir sukelti dantų jautrumą, todėl geriausia naudoti nebent kaip skubią priemonę.

REKLAMA

Šveičiamasis kremas. Įdėkite žiupsnelį sodos į naudojamą veido prausiklį arba gelį. Juos galima sumaišyti delne, kad imtų putoti, ir tada lengvais delnų judesiais ištepkite veidą. Kelias minutes pamasažuokite, vėliau nuplaukite drungnu vandeniu. Taip nuvalysite negyvas odos ląsteles, atversite poras, paruošite odą kitoms kosmetinėms procedūroms, ji taps lygesnė bei švelnesnė. Šis receptas puikiai tiks jautriai bei dirgliai odai, nes soda pasižymi minkštinamuoju ir uždegimą malšinančiu poveikiu.

Vaistai nuo inkštirų. Prausimasis šiltu sodos skiediniu padeda odai, kurią beria inkštirais. Mišinys sausina odą, mažina uždegimą ir sudirginimą. Ant atskirų stambių inkštirų galima uždėti košelės iš sodos ir palikti ją kelioms valandoms – taip inkštirai greičiau dings.

Kaukė probleminei odai. Sumaišykite 2 valgomuosius šaukštus miltų (kvietinių, avižinių) arba krakmolo su 1 arbatiniu šaukšteliu geriamosios sodos. Praskieskite mišinį šiltu vandeniu, kol susidarys vientisa košelė. Užtepkite šią kaukę ir švelniais judesiais masažuokite nuvalytą veidą. Palikite 10–15 minučių, paskui nuplaukite kaukę vatos tamponu, sudrėkintu šiltu vandeniu. Procedūrą atlikite vieną kartą per savaitę.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų