REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolina STAŽYTĖ Vyriausybės vadovas, planavęs diskutuoti su žygaitiškiais 15 minučių, užtruko dvigubai ilgiau Praėjusį antradienį prie Prezidentūros susibūrė apie 500 už švarią Lietuvą ir tyrą vandenį kovojančių aktyvistų. Išsakyti savo priešiškos skalūninėms dujoms pozicijos į sostinę atvyko ir trys pilni autobusai žemaičių. Protestas vyko taikiai: susirinkusieji traukė liaudies dainas, giedojo himną bei mušė būgnus. Patriukšmavusi apie valandą ir nesulaukusi Prezidentės dėmesio, minia patraukė Vyriausybės link, kur keli bendruomenių lyderiai buvo pakviesti susitikti su premjeru Algirdu Butkevičiumi. Vyriausybės galva protestuotojams skyrė apie 30 minučių.

REKLAMA
REKLAMA

Susirinkusiųjų minioje galima buvo išvysti plakatus: „Pinigais vandens neišvalysi ir gyvybės nesukursi“, „Lietuva – ne Amerikos prerijos“, „Ševronui pinigai – žemaičiams nuodai“, „Prezidente, ar šviesa ir tiesa vis dar Lietuvos vertybė?“, „Geologijos tarnyba išparduoda Lietuvą!“, „Lauk Chevroną – žemės roną“ ir daugelį kitų. Tačiau labiausiai Žygaičių bendruomenės pirmininkas Jonas Nairanauskas džiaugėsi pamatęs vieną užrašą – „Už Žygaičių – visa Lietuva“.

REKLAMA

– Esame nebe vieni. Galima teigti, kad žygaitiškiai estafetę perdavė kitiems. Mūsų palaikyti susirinko žmonių iš Šiaulių, Raseinių, Klaipėdos, Natkiškių, Rietavo, Šilutės, Šilalės. Prisijungė ir vietinių. Vieni reiškė protestą prieš žemės pardavimą užsieniečiams, kiti nuogąstavo dėl miškų kirtimo, – įspūdžiais dalijosi J.Nairanauskas.

Žygaitiškis atskleidė ir priežastį, kodėl į Vilnių išvyko ne keturi, kaip žadėta, bet trys autobusai.

REKLAMA
REKLAMA

– Negalėjo vykti dalis šilutiškių. Sutapimas tai ar ne, bet jie laukė tą dieną atvykstančių „LL Investicijų“ atstovų. Pastarieji žadėjo atsivežti su žemės savininkais pasirašytas sutartis, kurias ketino anuliuoti, – paaiškino pašnekovas.

Sueigoje dalyvavęs Tauragės rajono meras Pranas Petrošius pateikė kitą versiją.

Pakalbinau kelis minioje sutiktus šilutiškius. Pasak jų, Šilutės valdžia bijo vykti į tokius mitingus ir neleidžia juose lankytis savo krašto žmonėms. Jie net manęs klausė, kaip nebijau dalyvauti Žygaičių seniūnijos gyventojų organizuojamuose protestuose, – kalbėjo P.Petrošius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pajudėjusi nuo Prezidentūros, protestuotojų minia užtvindė Gedimino prospektą nuo pat Katedros iki Vyriausybės rūmų, o žadėtas 15 minučių susitikimas su premjeru prasitęsė iki pusvalandžio.

A.Butkevičiaus kabinete visi išsakė savo nuogąstavimus. P.Petrošius savo kalba tarsi gynė mūsų krašto gyventojų interesus. Užsiminta ir apie tai, kad Lietuvoje labai lengva vienu ar keliais parašais leisti kokią pavojingą veiklą, o sustabdyti ją vėliau sunku. Premjeras prisipažino nenorįs prisiimti atsakomybės už tai, tačiau pažadėjo, jog niekas nebus daroma prieš žmonių valią, tai yra, nebus atliekami tyrimai, kurie galėtų neigiamai paveikti gamtą, aplinką ar žmonių sveikatą, – teigė J.Nairanauskas.

REKLAMA

Nors šie žodžiai kiek ramina, Žygaičių pirmininkas nuogąstauja, kad nebus sustabdytas sutarčių, leidžiančių šeimininkauti žemaičių žemėse, galiojimas.

Po susitikimo su premjeru protestuotojai patraukė Aplinkos ministerijos link.

Kęsčių kaimo bendruomenės „Elbenta“ pirmininkės pavaduotojas Vladas Liekis irgi džiaugėsi pavykusia sueiga. Anot jo, viešai nuskambėję valdininkų pažadai suteikia vilties. O Tauragės rajono meras stebisi, jog žygaitiškiai kaltinami noru praturtėti. Esą jiems tik pinigai, o ne gamta ir sveikata rūpi.

REKLAMA

Kalba juk eina ne tik apie skalūninių dujų gavybos keliamą pavojų sveikatai ir gamtai, bet ir vietinių gyventojų turtą. Už svetimo turto panaudojimą juk turi būti atlyginta, – nuomonę išsakė P.Petrošius.

Jis užsiminė ir apie neseniai Tauragėje įvykusį susitikimą su „Chevron“ atstovais.

Pokalbis truko apie 15 minučių. Svečiai teiravosi, kodėl būtent Žygaičių seniūnijoje kilo pasipriešinimas angliavandenilių gavybai. Anot jų, taip jų darbo praktikoje atsitinka pirmą kartą. Bandžiau išaiškinti, kad tokia situacija susiklostė dėl to, jog „LL Investicijos“ viską pradėjo ne nuo to galo. Tada „Chevron“ atstovai pasiteiravo, ką jiems daryti toliau. Patariau tuoj pat važiuoti pas žmones ir kalbėtis su jais. Nežinau, ar jie taip ir padarė, – paslapties šydą atskleidė meras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis prisipažino pats iki šiol neturintis tvirtos nuomonės. Anot jo, gali būti ir taip, kad gyventojai tiesiog yra suklaidinti. „Chevron“ turi įrodyti, kad pavojai tik išgalvoti. Pasak mero, jei jie to padaryti nesugebės, gali būti, jog žygaitiškiai teisūs.

„Tauragės kurjerio“ redakcija primena, kad šių metų sausio 15 dieną buvo atplėšti vokai su konkurso dėl skalūno dujų žvalgybos ir naudojimo dalyvių pasiūlymais. Tik viena JAV energetikos įmonė „Chevron“ panoro ieškoti skalūninių dujų Tauragės bei Šilutės regione. Trečiadienį turėjo įvykti suplanuotas Angliavandenilių išteklių naudojimo komisijos posėdis, kuriame buvo žadama svarstyti skalūninių dujų žvalgybos Lietuvoje konkurso laimėtojo nustatymą. Tačiau Aplinkos ministerija nusprendė jį atidėti. Be to, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis kreipėsi į A.Butkevičių, prašydamas pareikšti Vyriausybės nuomonę dėl tolimesnių komisijos, kuri buvo suformuota dar veikiant ankstesnei Vyriausybei, veiksmų.

Kitą savaitę aplinkos ministras ketina lankytis JAV, kur sieks susipažinti su patirtimi skalūninių dujų gavybos srityje: susitiks su mokslininkais, Kongreso nariais, vyks į skalūninių dujų gavybos vietas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų