REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Antanas Matulas stebisi ministro Vytenio Andriukaičio įsakymu naujai paskirtos Sveikatos apsaugos ministerijos kolegijos sudėtimi.

REKLAMA
REKLAMA

Kolegiją, kuri yra labai svarbi ministro patariamoji institucija, sudaro 38 žmonės. Sveikatos apsaugos ministro V. Andriukaičio sudarytoje kolegijoje yra 25 įvairių Lietuvos universitetų arba universitetams priklausančių trečiojo lygio ligoninių atstovai. Tai akademinės bendruomenės nariai, šioje ministerijos patariamojoje struktūroje sudarantys absoliučią daugumą. Iš jų - net 10 žmonių iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų, tarp jų ir klinikų vadovas Juozas Pundzius, kuris tuo pačiu metu atstovauja ir Nacionalinei sveikatos tarybai. Kolegijoje - ir su Darbo partija siejamas universiteto rektorius, kardiologijos klinikos vadovas profesorius Remigijus Žaliūnas, senato pirmininkas profesorius Vilius Grabauskas. Į kolegijos sudėtį įeina beveik visi Kauno klinikų padalinių vadovai.

REKLAMA

Kolegijoje - keturi Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, du studentai bei viena medicinos slaugytoja iš Panevėžio, kurios nedelegavo jokia slaugytojų organizacija, nors ankstesnės kolegijos sudėtyje buvo Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė Danutė Margelienė. Nebelikus Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkės Vidos Augustinienės, įtrauktas mažai žinomos vienos pacientų organizacijos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

"Suprantu, kad ministrui gali nepatikti kokia nors viena asmenybė, tačiau jis turėjo kreiptis į aktyvias pacientų organizacijas, kviesdamas deleguoti kitą savo atstovą. Stebina ir tai, kad neatsirado vietos apie 7000 gydytojų vienijančios Lietuvos gydytojų sąjungos pasiūlytam atstovui", - stebėjosi A. Matulas.

Nors į kolegijos sudėtį įtraukti du Vilniaus poliklinikų vadovai, vienas iš jų - Šeškinės poliklinikos vadovas Jonas Kairys - Socialdemokratų partijos atstovas.

"Šokiruojantis faktas, kad kolegijoje nebeliko vietos Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos deleguotam atstovui, nes visas ministro keliamas problemas - dėl eilių, paslaugų prieinamumo ir kokybės, gydytojų atlyginimų, korupcijos mažinimo sistemoje, gydymo įstaigų finansavimo - galima išspręsti tik bendradarbiaujant su gydymo įstaigų vadovais. Nėra ir Privačių gydymo įstaigų asociacijos atstovų. Neliko rajonų ligoninių ar pirminės asmens sveikatos priežiūros organizacijų atstovų. Visos šios minėtos organizacijos dalyvavo visų ankstesnių kolegijų veikloje", - dėstė A. Matulas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, ministras iš pradžių kolegijos suformavimą kritikuojančiuosius išvadino neišmanėliais, o pasiteiravus, kodėl pasirinkta tokia kolegijos sudėtis, atsakė, kad vadovavosi specialybių principu.

"Tačiau analizuojant sudėtį akivaizdu, kad tas principas visiškai neišlaikytas. Kolegijoje yra trys odontologai, du kardiologai, du Vilniaus miesto poliklinikų vadovai ir beveik visai nėra visuomenės atstovų. Tiesa, yra Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė, niekam ne paslaptis - atstovaujanti Lietuvos socialdemokratų partijai", - sakė A. Matulas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų