REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj prasidės kalendorinis pavasaris, tačiau žiemiški orai nesiruošia trauktis, o sniegas ištirpti. Sniegas šias metais pasirodė gana anksti.

REKLAMA
REKLAMA

Jau spalio 26 d. daugelyje rajonų, išskyrus pajūrį, susidarė plona sniego danga, ji greitai nutirpo. Kraštiniuose pietiniuose ir rytiniuose rajonuose smarkiau pasnigo spalio 28-osios naktį, susidarė 4–8 cm storio sniego danga, kuri išsilaikė iki mėnesio pabaigos.

REKLAMA

Lapkričio 1-ąją ir kraštiniuose rytiniuose rajonuose baigė tirpti spalio pabaigoje iškritęs sniegas ir didžiąją mėnesio dalį sniego nebuvo. Tik paskutinėmis lapkričio dienomis pasnigo kai kuriuose vakariniuose rajonuose, susidarė 1–2 cm storio sniego danga.

Gruodžio pradžioje 1–5 cm storio sniego danga buvo susidariusi tik vakariniuose rajonuose. Visoje šalyje sniego danga susidarė gruodžio pirmojo dešimtadienio viduryje. Po gruodžio viduryje siautusių pūgų sniego dangos storis pasidarė labai nevienodas. Antrojo gruodžio dešimtadienio pabaigoje daugelyje rajonų vidutinis sniego dangos storis buvo 15–28 cm, didžiausias vietomis siekė 35–50 cm. Nuo Šv. Kalėdų, atšilus orams, sniegas pradėjo tirpti ir mėnesio pabaigoje plona sniego danga liko tik vietomis.

REKLAMA
REKLAMA

Sausio pradžioje sniego buvo tik vietomis. Ištisinė 1–7 cm storio sniego danga daugelyje rajonų susidarė sausio pirmojo dešimtadienio pabaigoje. Sniego danga palaipsniui storėjo ir antrojo dešimtadienio pabaigoje daugelyje rajonų buvo 10–15 cm, vietomis pietiniuose rajonuose – 16–21 cm. Mėnesio pabaigoje, atšilus orams, sniegas pradėjo tirpti ir sausio 31–ąją daug kur liko 2–8 cm, kraštiniuose rytiniuose ir pietrytiniuose rajonuose – 10–20 cm storio sniego danga. Kai kuriuose vakariniuose rajonuose sniego beveik neliko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau pirmomis vasario dienomis atkeliavę ciklonai sniego atsargas Lietuvoje gana stipriai papildė. Vasario 5 d. sniego daugiausia buvo rytiniuose rajonuose, o pajūryje sniego danga nebuvo susidariusi. Jau kitą dieną ir žemaičių aukštumas nuklojo gausesnis sniegas. Kitomis dienomis sniego atsargos vis pasipildydavo ir storiausiai nuklojo vasario 19 d. – 14–35 cm storis dengė žemę ir tik pajūryje buvo mažiau.

Šiuo metu storiausias sniego sluoksnis yra rytiniame šalies pakraštyje ir Žemaitijoje – daugiau nei 20 cm. Mažiausias yra Kybartuose ir pajūryje – 1–3 cm.

REKLAMA

Artimiausiomis dienomis ciklonai papildys sniego atsargas, ypač intensyviai snigs sekmadienio naktį.

Penktadienio naktį debesuota su pragiedruliais. Daug kur nedideli krituliai. Vietomis plikledis. Vėjas vakarų, 8–13 m/s, vietomis gūsiai 15–18 m/s. Žemiausia temperatūra nuo 2 laipsnių šilumos iki 3 laipsnių šalčio.

Penktadienio dieną debesuota su pragiedruliais. Daug kur krituliai. Vėjas šiaurės vakarų, 8–13 m/s, daug kur gūsiai 15–19 m/s. Aukščiausia temperatūra 0–5 laipsniai šilumos.

Kovo 2-osios naktį ir rytą daug kur snigs, dieną vietomis truputį pasnigs. Vėjas naktį šiaurės vakarų, šiaurės, 6–11 m/s, dieną vakarinių krypčių, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 4–9, pajūryje 1–3 laipsniai šalčio, dieną nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 šilumos.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų