REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skalūnų dujų Lietuvoje turėtų būti žvalgoma, jei bus pateikta patikimų duomenų, kad jų paieška nekenkia aplinkai ir gyventojams, o dujų gavyba šaliai bus ekonomiškai naudinga, – sako Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien liberalai Seime susitiko su skalūnų dujų Lietuvoje pretenduojančių žvalgyti bendrovių „Chevron Exploration & Production Lietuva“, „LL investicijos“ atstovais bei Vilniaus ir Klaipėdos universitetų mokslininkais. Susitikime buvo aptartos skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje galimybės ir potenciali įtaka gamtai.

REKLAMA

„Vyriausybė, prieš išduodant leidimą dujų žvalgybai, turėtų numatyti detalius aplinkosaugos reikalavimus ir tai, kokių priemonių bus imtasi, jeigu jų nebūtų laikomasi. Tuo atveju, jei išteklių telkiniai bus aptikti ir juos bus galima saugiai eksploatuoti, ne mažiau svarbu užsitikrinti, kad gavyba Lietuvai bus ekonomiškai naudinga ir turėsime palankias sąlygas savo žemėje išgaunamiems ištekliams įsigyti“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas E. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Liberalo teigimu, reikia įvertinti ir tai, kad investicijos į skalūnų dujų gavybą Lietuvoje duotų teigiamą impulsą šalies ekonomikai, sukurtų naujų darbo vietų.

„Galime pažadėti – dirbant Lietuvoje nedarysime jokių eksperimentų. Jeigu žvalgyba bus rezultatyvi, Lietuvoje panaudosime geriausią savo kompanijos sukauptą patirtį ir laiko patikrintas saugias technologijas. Esame tikri, kad visiškai užtikrinsime ir žmonių, ir aplinkos apsaugą – būtent į tai kompanija investuoja“, – sakė „Chevron Exploration & Production Lietuva“ generalinis direktorius Gilbertas Ankenbaueris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų sąjūdžio frakcija Seime įregistravo įstatymų pataisas, kurios suteiktų galimybę dalį mokesčių už tam tikroje vietovėje išgaunamas dujas ar naftą nukreipti į savivaldybių biudžetą. Taip savivaldybėms atsirastų papildomų galimybių prižiūrėti ir gerinti gyvenamąją aplinką.

Pagal registruotas Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pataisas, 10 proc. naftos ir dujų išteklių mokesčio būtų sumokama į savivaldybės, kurios teritorijoje vykdoma naftos ir dujų gavyba, biudžetą. Likę 90 proc. atitektų valstybės biudžetui. Pagal dabartinę tvarką 100 proc. mokesčio pakliūna į valstybės biudžetą.

„Panašu, kad ten, kur yra skalūnų, greitai atsiranda ir skaldūnų. Siūlyčiau atsikratyti išankstinių nuostatų – gyventojų bendruomenės ir išteklių žvalgytojai neturėtų lindėti skirtingose apkasų pusėse. Jeigu atsiras pastangų geranoriškai tartis, bus pateikti išsamūs duomenys dėl poveikio aplinkai, rezultatai, nepaisant projekto galutinės baigties, tikrai atneš naudos“, – sakė įstatymo pataisų iniciatorius Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Remigijus Šimašius.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų