REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

„Chevron“ atstovas: galbūt Lietuva yra antras Kuveitas

Skalūnų dujų Lietuvoje pasiryžusi ieškoti kompanija garantavo saugumą ir aplinkos apsaugą

Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovai ketvirtadienį Seime priėmė amerikiečių kompanijos „Chevron“, siekiančius Lietuvoje pradėti skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą, atstovus. Jie tvirtino, kad Lietuvai ir susirūpinusioms vietos bendruomenėms neverta nerimauti dėl šio proceso saugumo ir poveikio gamtai.

Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovai ketvirtadienį Seime priėmė amerikiečių kompanijos „Chevron“, siekiančius Lietuvoje pradėti skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą, atstovus. Jie tvirtino, kad Lietuvai ir susirūpinusioms vietos bendruomenėms neverta nerimauti dėl šio proceso saugumo ir poveikio gamtai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tvirtino, kad saugu

„Chevron“ atstovas Lietuvai Gilbertas Ankenbaueris liberalams pristatė kompanijos veiklą. Jis tvirtino, kad Lietuvoje nesiruošia vykdyti jokių eksperimentų ir naudos technologijas, kurios saugiai naudojomos jau daugybę metų, ir bus naudojamos ateityje. Kelerius metus šios technologijos jau yra naudojamos ir Lietuvoje.

REKLAMA

Tam, kad būtų investuojama, turi būti teigiama verslo aplinka, tvirtina jis: „Ta aplinka reiškia, kad „Chevron“ turi turėti galimybę dirbti Lietuvoje.“ „Chevron“ atstovas tvirtino, kad yra užtikrintos saugumo garantijos. G. Ankenbaueris pareiškė, kad „Chevron“ dėl to pasiryžusi priimti visišką atsakomybę.

„Turime bendrauti su vietos bendruomenėmis. Esame įsitikinę, kad galima rasti kompromisą su bendruomenėmis, kuris būtų naudingas tiek žmonėms, tiek kompanijai“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Chevron“ atstovas taip pat tvirtino, kad skalūnų dujų žvalgyba yra svarbi Lietuvai ir jos energetiniam saugumui. Gelmių tyrimas taip pat būtų finansiškai naudingas ir vietos bendruomenėms.  

Kalbėdamas apie šią savaitę Lietuvoje vykusį mitingą prieš skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą, G. Ankenbaueris tvirtino, kad tai yra Lietuvos žmonių teisė. Pasak jo, Lietuvos žmonės turi teisę gauti visą įmanomą informaciją šiuo klausimu.

„Žmonės turi teisę gauti faktinę, teisingą informaciją, o ne informaciją, paremtą emocijomis, neparemtą faktais, kuri šiuo metu pateikiama žiniasklaidoje. Mes norime, kad žmonės gautų subalansuotą informaciją ir apie problemą galvoti objektyviai“, – tvirtino kompanijos atstovas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, G. Ankenbaueris taip pat pareiškė, kad kol kas nėra jokių garantijų, kad Lietuvos gelmėsi iš tiesų slypi dideli resursų kiekiai. „Galbūt Lietuva yra antras Kuveitas, tačiau, kalbant realistiškai, niekas nėra garantuota“, – patikino jis.

E. Masiulis: emocijų turėtų būti mažiau

Liberalų lyderis Eligijus Masiulis po susitikimo buvo kiek nusivylęs dėl to, kad negavo atsakymo į kelis pagrindius klausimus, tarp kurių buvo klausimas, kokia galėtų Lietuvai būti finansinė nauda, tai yra, kokiomis kainomis Lietuva turėtų galimybę įsigyti dujas.

REKLAMA

„Liberalų įsitikinimu, šiandien reikia kuo mažiau emocijų Lietuvoje, politikai neturėtų prisidėti prie tų emocijų kurstymo“, – tvirtino E. Masiulis.

Liberalų frakcijos seniūnas teigė, kad labai svarbu, kad Vyriausybė nustatytų labai aiškias sąlygas, kas būtų jei nebūtų laikomasi aplinkosauginių reikalavimų žvalgybos ar gavybos metu. „Tokiu atveju atsakomybė visa tikrai turėtų kristi kompanijai, kuri vykdo žvalgybą ir gavybą“, – tvirtino Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

„Mes esame už tai, kad Investicijos ateitų į Lietuvą, kad būtų galimybės Lietuvai sužinoti, kokius turtus savo gelmėse ji turi. Tačiau tą reikia daryti išlaikytai, oriai, ginant savo žmonių interesus“, – pareiškė E. Masiulis. Jis priminė, kad liberalai jau yra pateikę pasiūlymą, kad 10 proc. nuo sumokėtų mokesčių už išgautus išteklius būtų mokama toms savivaldybės teritorijoms, kuriose bus vykdoma žvalgyba ir gavyba.

REKLAMA

Leidimo dar negavo

JAV energetikos milžinė „Chevron Global Energy“ praėjusių metų spalį įsigijo 50 proc. Lietuvos pajūryje naftos telkinį valdančios bendrovės „LL investicijos“ akcijų. Šalia Rietavo esančiame naftos telkinyje gali būti iki 1,2 milijono tonų naftos. Tiesa, pagrindinis „Chevron“ tikslas yra ne nafta, o skalūnų dujos. Jų paieškoms kompanija ketina išleisti daugiau nei 0,5 milijardo litų. Žvalgybos darbai turėtų būti pradėti jau artimiausiu metu.  

Tiesa, „Chevron“ dar turi gauti Lietuvos geologijos tarnybos leidimą pradėti žvalgybą. Tik tuomet paaiškėtų, ką bendrovė aptiktų mūsų šalies gelmėse. Remiantis šalies geologų skaičiavimais, Lietuvoje gali slypėti iki 585 milijardai kubinių metrų skalūnų dujų. Iš jų būtų galima išgauti apie 120 milijardų kubinių metrų. Tokie išteklių kiekiai galėtų patenkinti Lietuvos poreikius 30 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol žvalgybos darbai nėra įvykdyti, antra pagal dydį po „Exxon Mobil“ JAV energetikos bendrovė nesiryžta vertinti komercinės gavybos perspektyvos. 2009 metais „Chevron“ analogiškus darbus pradėjo Lenkijoje. Pernai mūsų kaimyninėje valstybėje jau buvo užbaigtas pirmasis gręžinys. Tiesa, pastaruoju metu bendrovės entuziazmas dėl projektų Lenkijoje yra kritęs.

Aplinkosaugininkus baugina potenciali žala aplinkai. Žvalgybai priešinasi ir vietinės bendruomenės. Jų atstovai šią savaitę surengę mitingą prie Prezidentūros, kuriame ragino neleisti nuodyti Žemaitijos vandens, o „Chevron“ prilygino „Gazprom“.  

Taip pat skaitykite:

Prie prezidentūros – „muzikuojantis“ mitingas prieš skalūnų dujų gavybą  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų