REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV bendrovė „Lockheed Martin“ pranešė sėkmingai pademonstravusi galimybę savo gaminamą karinį robotizuotą transporterį SMSS (Squad Mission Support System) valdyti per palydovinį ryšį. SMSS nereikia vairuotojo: šis karinis transporteris iki šiol buvo valdomas nuotoliniu būdu. Tam buvo naudojamas radijo ryšys.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialistų, šiuo metu naudojamų antžeminių karinių robotų galimybes riboja patikimo ryšio aprėptis. Operatoriui dažnai būna pavojinga valdyti tokį robotą tiesioginio matomumo zonoje, o užtikrinti radijo ryšį už horizonto naudojant bepiločius orlaivius ar dirbtinius Žemės palydovus iki šiol tebėra gana sunku, nes robotai turi žaibiškai reaguoti į komandas.

REKLAMA

„Lockheed Martin“ nusprendė šią problemą išspręsti pasitelkdama palydovinį ryšį ir naujausius dirbtinio intelekto sistemų pasiekimus. Pasak bendrovės atstovų, galiausiai jai pavyko įveikti patikimo užhorizontinio ryšio su antžeminiais robotais sunkumus. Bandymų metu, atliktų JAV nacionalinės gvardijos poligone „Cramp Grayling“, SMSS transporteris sėkmingai atliko kelias žvalgybos operacijas jį valdant iš valdymo centro, esančio už daugiau nei 320 kilometrų nuo poligono.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak bendrovės atstovų, naudojant palydovinį ryšį SMSS karinis robotas pademonstravo reikiamą mobilumą, patikimą daviklių ir duomenų perdavimo kanalų veiklą. Operaciją vykdantys kariuomenės padaliniai operatyviai gavo visą reikiamą informaciją SMSS veikimo rajone be jokio pavojaus operatoriaus saugumui, sakoma bendrovės pranešime.

Bandymų metu SMSS transporteris naudojo teleskopinę ryšio anteną su elektronine - optine daviklių sistema ir termovizorių. Visa ši įranga buvo kontroliuojama per palydovą, pranešė „Lockheed Martin“ atstovai. Transporterio judėjimą kontroliavo iš anksto parengta numatyto maršruto programa, kurią kariai galėjo koreguoti paprastomis balso komandomis („Paskui mane“, „Atgal“, „Pirmyn“, „Stok“, „Judėk į vietą“ ir kt.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad robotizuotas „Lockheed Martin“ transporteris judėjo reikiamu maršrutu su minimaliais korekciniais operatoriaus įsikišimais ir automatiškai atlikinėjo visus veiksmus, kurie buvo būtini kovinei užduočiai atlikti.

Pasak ekspertų, sėkmingas kovinių robotų valdymas naudojant palydovinio ryšio kanalą atveria naujas jų naudojimo mūšio sąlygomis galimybes. Antžeminiai robotai gali tapti visaverčiais koviniais vienetais, tokiais kaip bepiločiai orlaiviai (UAV). Svarbiausia, kad automatinio vairavimo sistemos ir videoryšys realiuoju laiku leidžia operatoriams naudoti ir ginklų sistemas: ugnį atidengti galintys antžeminiai kariniai robotai turėtų tapti grėsminga jėga mūšio lauke, sakoma pranešime.

Šiame vaizdo siužete galima pamatyti įprastinių SMSS transporterių galimybes.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų