REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytenis Radžiūnas,

Sekmadienį vyksiantys pakartotiniai rinkimai į Seimą sėkmingiausiai susiklostyti turėtų Socialdemokratų, Darbo partijai bei partijai „Tvarka ir teisingumas“. Tarp jų daugiausiai šansų turi socialdemokratai, mažiausiai – „darbiečiai“.

REKLAMA
REKLAMA

Taip tinklalapiui LRT.lt tvirtina politologai Algis Krupavičius ir Ainė Ramonaitė. Sociologas Vladas Gaidys priduria, pastarosios visuomenės apklausos yra palankios socialdemokratams ir „tvarkiečiams“.

REKLAMA

„Konkurencija tarp siekiančių Seimo nario mandato yra labai didelė, bet vienmandatėse apygardose rinkėjai paprastai nekeičia savo preferencijų ir nuostatų, todėl tikėtina, kad rinkimus laimės tie, kurie praėjusių metų rudenį turėjo didžiausią rinkėjų pasitikėjimą“, – mano Kauno technologijos universiteto profesorius, politologas Algis Krupavičius.

Anot politologo, valdančiųjų partijų atstovai turi nemenkų vilčių patekti į Seimą. „Pavyzdžiui, Ukmergės rinkimų apygardoje dalyvauja „Tvarkos ir teisingumo“ (TT) partijos narys, vidaus reikalų ministras Dailius Barakauskas. Šioje apygardoje TT narys Julius Veselka daug metų iš eilės sugebėdavo būti išrinktas į parlamentą. Be to, šįkart viena iš D. Barakausko svarbių konkurenčių – Loreta Graužinienė – rinkimuose nedalyvauja, todėl jo galimybės laimėti mandatą yra tikrai nemenkos“, – skaičiuoja A. Krupavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narys Aleksandras Zeltinis, pasak A. Krupavičiaus, Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje pirmajame rinkimų ture buvo vienas iš favoritų, todėl jo tikimybės gauti Seimo nario mandatą taip pat gana didelės. A. Ramonaitės, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentės, teigimu, geras A. Zeltinio pasirodymas pirmajame rinkimų ture sustiprino politiko pozicijas.

„Zarasuose situacija sunkiau prognozuojama. Vargu ar kuri nors viena partija gaus visus tris mandatus šiuose rinkimuose. Tikėtina, kad juos dalinsis socialdemokratai, „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“, – prognozuoja A. Krupavičius. „Nemanau, kad Zarasuose socialdemokratai turi daug šansų laimėti. DP ir TT galimybės čia yra didesnės“, – savo nuomonę išsako A. Ramonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sociologas Vladas Gaidys skaičiuoja, kad po rinkimų nekito Liberalų sąjūdžio, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų reitingai, išaugo LSDP, faktiškai nepasikeitė TT, o DP reitingas sumažėjo.

„Geriausiai šiuose rinkimuose valdančiosios partijos turėtų pasirodyti ne tiek dėl to, kad jos yra valdančiosios, kiek todėl, kad būtent tose trijose apygardose jos ir taip dominavo praėjusiuose rinkimuose. Dešinieji yra gana silpni daugumoje rajonų, todėl jiems nėra didelių tikimybių laimėti“, – LRT.lt kalbėjo A. Ramonaitė.

Pakartotiniai rinkimai trijose rinkimų apygardose įvyks kovo 3-ąją. Dėl Seimo nario mandato varžysis 37 kandidatai. Tris Seimo narius trijose rinkimų apygardose turi teisę rinkti 104 tūkst. 765 rinkėjai. Kandidatus iškėlė 17 partijų. Dar trys politikai išsikėlė savarankiškai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų