REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irma Janauskaitė, Marija Gabrienė, LRT televizijos laida „Panorama“, LRT.lt

Lietuviškų sūrių pardavimas kasmet vis auga. Pernykščiai metai kai kurioms bendrovėms buvo rekordiniai. Gerai lietuviški sūriai valgomi ir Lietuvoje, ir svetur. Tiesa, vietinių ir užsieniečių skonis, anot gamintojų, labai skirtingas.

REKLAMA
REKLAMA

Didžioji dalis šios produkcijos iškeliauja į užsienį. Lietuviški sūriai, anot gamintojų, gerai pirkti net ir per krizę, ne išimtis buvo ir 2012-ieji. Šviežių lietuviškų sūrių pardavimas Lietuvoje augo 20 proc., ES šalyse – daugiau nei 40 proc., o trečiose šalyse – dvigubai daugiau nei užpernai.

REKLAMA

Kitokių sūrių Lietuvoje parduota beveik 10 proc., ne Lietuvoje – beveik 20 proc. daugiau.

„Vilkyškių pieninė“ savus sūrius eksportuoja į Latviją, Estiją, Lenkiją, Balkanų ir NVS šalis, taip pat Izraelį ir Ameriką. Bendrovės, kuri pernai pagamino apie 14 tūkst. tonų sūrių, vadovo teigimu, pernai gausiau pirkti visų rūšių sūriai, bet labiausiai – kieti.

„Mes konkuruojam su visu pasauliu. Iš tikrųjų, pieno verslas yra globalus, taip pat tenka konkuruoti su sūriais ir iš Naujosios Zelandijos, Europos, ir, aišku, konkuruojame su kolegomis lietuviais“, – sako „Vilkyškių pieninės” generalinis direktorius G. Bertašius.

REKLAMA
REKLAMA

„Vilkyškių pieninė“ savus sūrius eksportuoja į Latviją, Estiją, Lenkiją, Balkanų ir NVS šalis, taip pat Izraelį ir Ameriką. Bendrovės, pernai pagaminusios apie 14 tūkst. tonų sūrių, vadovo teigimu, gausiau pirkta visų rūšių produkcijos, bet labiausiai – kietieji sūriai.

„Aukštesnės pridėtinės vertės sūriai, tie, kurie ir brangesni, na ir jie yra, sakykim, skoninėmis savybėmis geresni, skanesni. Tai padengti vašku sūriai, tai yra iš tikrųjų tokie daugiau vartojami prie vyno, tarkim užkandžiams, bet ne ant sumuštinių“, – pasakoja „Vilkyškių pieninės” generalinis direktorius Gintaras Bertašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rokiškio sūriui“ 2012 buvo rekordiniai – pagaminta 35 tūkst. tonų sūrio. Pagrindinės eksporto rinkos – seniai užimtos Italija ir Rusija; pastaroji užkariauta dar nuo sovietmečio.

„Tokią sėkmę galima paaiškinti ilgalaikiu kruopščiu darbu. Tą, ką parduodame Rusijos rinkoje, neparduodame nė tonos į Italijoje. Tiesa, tą, ką parduodam į Italijoje, į Rusijoje truputėlį parduodame, bet ne tiek daug. O Lietuvoj kuo kitokie tie sūriai? Aš pasakyčiau, kad Lietuvoj toks pat sūrio asortimentas, skonis panašiai kaip ir Rusijoje“, – sako „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.

REKLAMA

Italai esą mėgsta kietus sūrius ar tokius kaip mocarela, ir visai nevalgo pusiau kietų, kurie populiarūs Rusijoje ir Lietuvoje.

Nors Lietuvos gamintojai jau gali pasiūlyti įvairių delikatesinių gaminių, lietuviai nėra dideli sūrių mėgėjai. Skaičiuojama, kad vienas Lietuvos gyventojas per metus suvalgo apie 5 kilogramus sūrio. Pvz., vienas graikas ar prancūzas – 25 kilogramus. Tiesa, į šią statistiką neįtraukti lietuvių itin perkami, o Vakaruose visai nevertinami varškės sūriai, kurių vartojimas, anot gamintojų, baigiasi ties Lenkija. Bet net ir varškės sūriai nepagerintų statistikos – metinis suvartojimas Lietuvoje vis tiek nesiektų ES vidurkio.

Po gerų praėjusių metų neprastus rezultatus perdirbėjai planuoja ir šiemet. Į įrangą investavusi „Vilkyškių pieninė“ pardavimą numato padidinti ne procentais, o kartais. Augimo tikisi ir „Rokiškio sūris“. Pieno perdirbėjų teigimu, dabartinę gamybą būtų galima gerokai padidinti, bet norus riboja žaliavos stygius. Mat pieno transportavimas – labai brangus, tarkim, iš Australijos jo neprisiveši.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų