REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaraisiais mėnesiais žiniasklaidoje pasklido gandų apie „Apple“ ketinimus sukurti išmanųjį laikrodį „iWatch“. Krentant „Apple“ akcijų kainai toks įrenginys galėtų tapti išsigelbėjimu investuotojams, kuriems pastaruoju metu neliko nieko kito tik stebėti kaip „Apple“ akcijų bubulas pamažu bliūkšta. „iWatch“ tokiems investuotojams suteikia viltį, jog bendrovė dar kartą sugebės sukurti visiškai naują rinką iki tol neregėtam produktui ir taps šios nišos lydere.

REKLAMA
REKLAMA

„Apple“ istorijoje panašios revoliucijos vyko ne kartą ir ne du. Tereikia prisiminti muzikos grotuvus, išmaniuosius telefonus ir planšetinius kompiuterius. Taip, visi šie produktai egzistavo ir be „Apple“ pagalbos, tačiau bendrovė jų naudojimo patirtį perkėlė į visiškai naują lygmenį. Dėl šios priežasties „iWatch“ nebūtų visiškas netikėtumas.

REKLAMA

Gandai apie išmanųjį laikrodį nėra iš piršto laužti. „Apple“ įregistravo reikiamą patentą, sklinda užuominos apie ruošiamą dalių tiekimo liniją, kartas nuo karto tarsi netyčia yra nutekinama informacija apie galimą tokio produkto išvaizdą bei funkcijas.

Šiuo metu jau galima daugmaž įsivazduoti kokias funkcijas galėtų atlikti toks laikrodis:

  • Rodyti laiką;
  • Rodyti priminimus kalendoriuje;
  • Naršyti žemėlapius ir naudojantis GPS funkcija nustatyti vartotojo buvimo vietą;
  • Rodyti trumpąsias žinutes, tekstinius dokumentus ir elektroninius laiškus;
  • Rodyti internetinių naujienų antraštes;
  • Rodyti orų prognozę;
  • Galbūt toks laikrodis sugebės transliuoti muziką į bevieles ausines;
  • Galbūt naudodamasis šiuo laikrodžiu vartotojas galės kalbėti telefonu (pripažinkime, kad su savo riešu kalbantis žmogus viešoje vietoje atrodys tarsi fantastinio filmo herojus arba psichiatrinės ligoninės pacientas);
  • Galbūt „iWatch“ sugebės skaičiuoti nueitus žingsnius ir rodyti papildomą su vartotojo organizmu susijusią informaciją;
  • Galbūt šis laikrodis galės prisijungti prie „WiFi“ ryšio;
  • Matyt atsiras specialios programėlės skirtos laikrodžiams;
  • Galbūt laikrodis galės skleisti šaunius ir išskirtinius garsus.

Galima daryti prielaidą, kad šis įrenginys kainuos apie 199 JAV dolerius. Ar atsiras pirkėjų, norinčių įsigyti naują „Apple“ produktą? Žinoma. Išstikimiausi „Apple“ gerbėjai, kaip jau tapo įprasta, kelios dienos prieš produkto pristatymą rikiuosis ilgose eilėse prie parduotuvių ir graibstys „iWatch“ už bet kokią kainą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ar tikrai toks produktas sugundys paprastus vartotojus, kuriems reikia ne madingo aksesuaro, o funkcionalaus įrenginio? Nepamačius pačio produkto sunku daryti kategoriškas išvadas, tačiau vargu ar daugeliui vartotojų išmanusis telefonas tapo pernelyg didele našta, kad jiems reikėtų įsigyti papildomą įrenginį. Vargu ar taip jau sunku išsitraukti telefoną iš kišenės ir žvilgtelėti į elektroninio pašto dėžutę ar žemėlapį.

Didžiausia išmaniųjų laikrodžių problema gali tapti funkcionalumo stoka. Bent jau kol kas neatrodo, kad išmanusis laikrodis galėtų atlikti kokias nors unikalias funkcijas, be kurių šiuolaikiniam žmogui būtų itin sunku gyventi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienintelė išimtis – galimybė sekti jūsų organizmo būseną. Tačiau šią funkciją gali atlikti ir paprastesni bei pigesni įrenginiai. Visais kitais atžvilgiais išmanusis laikrodis tebus tik kelis kartus sumažintas išmanusis telefonas, kuris stokos labai reikšmingų funkcijų. Vargu ar išmaniajame laikrodyje bus įrengta klaviatūra. Kažin ar šio įrenginio ekrane bus įmanoma naršyti internetiniuose puslapiuse. Ir tikrai joks sveiko proto žmogus nežiūrės filmų bei nuotraukų savo laikrodyje. Fotografavimui šis įrenginys taip pat ne itin tinkamas.

REKLAMA

Be to, toks įrenginys galės visiškai funkcionuoti tik tuomet jeigu kartu su savimi vartotojas nešiosis ir išmanųjį telefoną. Sunku sugalvoti kas galėtų daugelį pirkėjų priversti įsigyti mažesnę, prastesnę, tačiau ne pigesnę išmaniojo telefono versiją, kuomet kišenėje jau guli funkcionalesnis įrenginys.

Žinoma, gali būti, kad „iWatch“ galės pats prisijungti prie mobiliojo interneto tinklo. Tuomet vartotojams nebereikėtų su savimi nešiotis išmaniojo telefono. Toks įrenginys taptų priimtinesnis žmonėms, kurie retai naudojsi išmaniojo telefono ekrano teikiamomis galimybėmis. Tačiau ar tokių vartotojų yra pakankamai daug?

REKLAMA

Šiandien jau egzistuoja pirmieji laikrodžiai, pretenduojantys į išmaniųjų titulą. Tokie gamintojai kaip „Pebble“ siūlo išbandyti naujos kartos įrenginius, deja, nemažai vartotojų lieka nusivylę jų teikiama nauda.

Kita didžiulė problema – kaina. Smokėti už aksesurą 19 JAV dolerių nėra itin skaudu, tačiau pakloti 199 JAV dolerius už madingą blizgutį gali būti brangoka. Vargu, ar „Apple“ galėtų už „iWatch“ prašyti didesnės sumos turint galvoje, kad visų funkcijų veikimui teks įsigyti ir išmanųjį telefoną.

Tam, kad naujas įrenginys ženkliai padidintų bendrovės pelną, „Apple“ turėtų parduoti itin daug „iWatch“ vienetų. Laukti liko nebedaug. Galbūt „Apple“ paneigs šias pesimistines prognozes ir pasiūlys visiškai naują bei vertingą laikrodžio koncepciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų