REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kodėl po išgertuvių lieka tik geri prisiminimai?

Mokslininkai mano atradę paaiškinimą, kodėl žmonės net po itin blogai pasibaigusių išgertuvių neatsisako alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA

Svaigieji gėrimai nuslopina blogus prisiminimus, todėl prisimenama tik tai, kas buvo malonu, rašo „Daily Mail“.

REKLAMA

Dėl tokio alkoholio poveikio žmonės atsimena, kaip linksmai leido laiką su draugais. Visokie kvaili išsišokimai ir barniai, kilę per išgertuves, tiesiog pamirštami. Didelė tikimybė, kad būtent dėl šios priežasties stipriųjų gėrimų mėgėjai nepasimoko iš savo klaidų, mat prisimena tik savo pakilią nuotaiką ir nuoširdų pokalbį su užstalės kaimynu, o ne tai, kaip vos vilkdami kojas parsirado namo ar susimušė su tuo pačiu sugėrovu.

REKLAMA
REKLAMA

„Atradimas, kad alkoholis padeda atsiminti tik tai, kas gera, ir užmiršti tai, kas bloga, daugeliu atvejų paaiškina alkoholizmo priežastis“, – mano tyrinėtoja Theodora Duka.

„Tai labai pavojinga, nes per kitas išgertuves žmonės nebijo gerti dar daugiau – juk po paskutinio vakarėlio galvoje liko tik geri prisiminimai“, – pabrėžia profesorė.

Šios išvadas padarė Sasekso universitete tyrimą vykdę mokslininkai. Tyrėjai bandė išsiaiškinti, kaip žmonės atsimena korteles, kurios jiems buvo rodomos prieš išgeriant alkoholio ir jau išgėrus. Šie rezultatai buvo lyginami su kitos grupės žmonių, gėrusių nealkoholinius gėrimus, rezultatais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abi grupės geriau atsiminė tą kortelių grupę, kuri buvo rodoma prieš išgeriant. Tačiau mokslininkus nustebino, kad alkoholį gėrusi grupė pirmą kortelių bloką atsiminė geriau, nei jo negėrusi – emocinius paveikslėlius jie galėjo aprašyti su daugybe smulkmenų. Tačiau antrąją kortelių grupę jie sunkiai atsiminė.

Manoma, kad nedidelis alkoholio kiekis neleidžia atmintyje formuotis naujiems prisiminimams, todėl lieka tik tie dalykai, kurie vyko prieš išgeriant.

Todėl išgertuvės daugeliui dažniausiai asocijuojasi su maloniu pasibuvimu draugų kompanijoje, o ne su sugėrovų išsidirbinėjimais ar rytinėmis pagiriomis.

Vis dėlto reikia priminti, kad didelis alkoholio molekulių kiekis gali sąveikauti su cheminėmis medžiagomis, dalyvaujančiomis įsiminimo procese, ir tokiu būdu sukelti atminties sutrikimus bei psichines ligas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų