REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas skalbė Ūkio banko auditorius – „Delloite Lietuvą“

Seimo Audito komiteto posėdyje siūloma keisti Lietuvos banko vadovą Vitą Vasiliauską

Trečiadienį Seimo Audito komitetas aiškinasi, ar nepriklausomas auditorius „Deloitte Lietuva“, tikrinęs Ūkio banko 2011 metų finansinę ataskaitą, darbą atliko tinkamai. Pagrindiniai klausimai dėl kurių politikai skalbia auditorius – dešimtis kartų pervertintas įkeistas turtas.

REKLAMA
REKLAMA

Nematė problemų

Lietuvos bankas, kaip aiškėja, matė kur kas daugiau problemų negu auditoriai. „Problemos yra labai senos, tai nėra 2010, 2011 ar 2012 m. problemos“, – sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovas Vytautas Valvonis. Pasak jo, problemų Ūkio banke padaugėjo kaip tik 2011 m. „Deloitte Lietuva“, kaip teigiama, bendradarbiavo – susitikimas tarp institucijų įvyko 2012 m.

REKLAMA

„Deloitte Lietuvos“ vadovas Saulius Bakas aiškino, kad susitikimo su Lietuvos banku metu buvo apsikeista informacija, tačiau ji nebuvo tokia reikšminga, kad audito bendrovė pakeistų savo išvadą.

„Auditas buvo atliktas pagal tarptautinis audito standartus ir, mūsų nuomone, finansinė ataskaita atitiko informaciją, pateiktą balanso dieną“, – sakė jis. Į klausimą, kodėl pakito turto vertės, jis aiškiai atsakyti negalėjo.

Į Liberalų sąjūdžio vadovo Eligijaus Masiulio klausimą, su kuo dar Lietuvoje dirba šie auditoriai, S. Bakas atsakė: „Dirbame su draudimo įmonėmis, komerciniais bankais. Centrinis bankas mus pasirinko prieš pusmetį.“

REKLAMA
REKLAMA

„Šakės“, – į šį pasisakymą reagavo komiteto narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Naglis Puteikis.

„Viešumoje pasirodė informacija, kad „Žalgirio“ stadionas daug kartų pervertintas. Taip pasisakė ir nekilnojamojo turto ekspertai. Lietuvos bankas teigė, kad „vsio zakonno“ (pažeistos sveiko proto ribos, bet viskas galioja). Dabar jūs dar ir Lietuvos banko auditoriai – kaip vertinate tokius banko viešus pareiškimus?“ – piktinosi jis.

Auditorių atstovas komentuoti šią situaciją atsisakė.

Kaltų nėra

Lietuvos socialdemokratų partijos narys Algirdas Sysas kėlė kelis klausimus: „Kas bus kitas ir kiek tai kainuos mokesčių mokėtojams?“. <...> Jūs esate Lietuvos banko auditoriai. Per metus Lietuvoje žlugo du bankai ir trys unijos. Ar nebaugu vertinti paties Lietuvos banko veiklą?“ – klausė jis, abejodamas pačia bankų priežiūros kokybe ir bankinės sistemos stabilumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Sysas taip pat klausė, kokio dydžio žala turi būti padaryta valstybei ir mokesčių mokėtojams, kad auditorius netektų licencijos. „Kokia ta riba? Milijardas, keturi milijardai?“ – klausė jis.

S. Bakas į tai atkirto, kad už žalą nebūna atsakingas tik auditorius, o pirmiausia atsako įmonės vadovybė. Savo darbą, kaip priminė jis, turi atlikti ir prižiūrinti institucija.

Komitetas nutarė prašyti Lietuvos banko inspektavimo ataskaitų, o N. Puteikis apkaltino arogancija ir prastu darbo organizavimu Lietuvos banko vadovą Vitą Vasiliauską bei siūlė kreiptis į prezidentę Dalią Grybauskaitę dėl jo atleidimo. Komitetas nutarė dėl šio pasiūlymo tartis vėliau.

REKLAMA

Reaguodamas į Viešosios įstaigos Audito ir apskaitos tarnybos direktoriaus Audrius Linarto teiginį, kad įmonės „Deloitte Lietuva“ tyrimo įstaiga neatliks, jei negaus atskiro juridinio asmens paklausimo, komitetas pritarė A. Syso siūlymui tokį kreipimąsi nusiųsti. Seimo nariai taip pat kėlė klausimą, ar Lietuvos bankas kontroliuoja situaciją derybose dėl Ūkio banko dalijimo į gerąjį ir blogąjį bei abejojo ar po kelių mėnesių nereikės svarstyti ir dėl to kylančių nesusipratimų.

*****

Vykstant Audito komiteto posėdžiui paaiškėjo, kad, Lietuvos banko duomenimis, problemų Ūkio banke užfiksuota 2011 m. rugpjūčio mėnesį.

Skelbta, kad Ūkio bankas yra nemokus, todėl nuspręsta jį padalyti į gerąjį ir blogąjį banką. Banko nuostoliai yra didesni nei 800 mln. litų. Laikinasis Ūkio banko administratorius Adomas Ąžuolas Audickas yra išreiškęs nusistebėjimą, kad nematė problemų Ūkio banke. A. A. Audickas sakė, jog Lietuvos bankas, priešingai nei „Deloitte Lietuva“, problemų matė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų