REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Patikslinta. Originaliame straipsnyje buvo rašoma, kad Vilniuje vasarą veiks "m-Commute" sistema. NFQ ją šiuo metu pristato užsienio rinkoms, o Vilniui kuria panašų sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

Vasarą Vilniuje turėtų pradėti veikti nauja sistema apjungianti miesto transportą – viešąjį, taksi, automobilių stovėjimą, dviračių nuomą. Barselonoje NFQ pristatė sistemą „m–Commute“, kuris leis mobiliuoju telefonu vartotojams atsiskaityti už šias paslaugas keliais paspaudimais bei sumažins kontroliavimo sąnaudas, mat vienas kontrolierius galės aptarnauti visas transporto sistemos dalis su jam skirta programėle.

REKLAMA

„Viskas bus vienoje programėlėje. Kaip vartotojui, tai yra labai patogu, nes vienu paspaudimu nurodoma, kad norima keliauti iš taško A į tašką B, ir programėlė parodys, kaip tai padaryti“, – Barselonoje vykstančioje parodoje „Mobile Worldwide Congress“ Ekonomika.lt sakė NFQ projektų padalinio vadovas Paulius Insoda. Jei vartotojui parinktu maršrutu reikės keliauti keliomis skirtingomis transporto priemonėmis, skirtingų bilietų jam pirkti nereikės – užteks kelių paspaudimų maršruto pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak P. Insodos, panaši sistema Vilniuje turėtų pradėti veikti vasarą. Joje dalies "m-Commute" funkcijų nebus, tačiau jas papildys kitos, naujos funkcijos. Taip pat bendrovė šiemet planuoja diegimo darbus pradėti Kazachstane, Meksikoje ir Kolumbijoje.

„Iš vartotojo pusės atrodytų viskas paprasta, tačiau pagrindinis sunkumas – valdymas. Sistemoje dalyvauja labai daug tiekėjų, kurie teikia skirtingas paslaugas, tad iššūkiu tampa jų sujungimas į vieną sistemą ir sprendimo ieškojimas, kaip paimti pinigus vieną kartą ir juos padalinti teisingu būdu“, – teigė bendrovės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar viena problema jis įvardija faktą, kad didmiesčiai yra daug investavę į viešojo transporto infrastruktūrą, tad jos pritaikymo mobiliesiems telefonams sąnaudos naujos sistemos diegimą apsunkina.

Sistema yra diegiama Vilniaus savivaldybės iniciatyva.

„Formuluoti šią užduoti paskatino noras eiti koja kojon su moderniausiomis technologijomis,- Ekonomika.lt sakė Indrė Jakaitytė, Vilniaus miesto tarybos narė, E.miesto darbo grupės vadovė. – Akivaizdi tendencija yra ta, kad kone visas gyvenimas keliasi į išmaniuosius telefonus, - žmogus gali į darbą išvažiuoti pamiršęs piniginę, bet - telefono ne.“

REKLAMA

Ši sistema Vilniaus savivaldybei kainuos 660 tūkst. litų. Pasak savivaldybės atstovų, tai buvo mažiausia pasiūlyta kaina viešajame pirkime, kiti tiekėjai siūlė iki du su puse karto didesnes kainas.

„m–Commute“ yra skirtas autobusų, taksi, automobilių stovėjimo ir dviračių nuomos punktų naudojimui bei administravimui. Sprendimas apjungia mobiliąsias programėles galutiniams vartotojams ir inspektoriams bei įvairių sistemų (mokėjimų, apskaitos, nuobaudų ir kt.) integraciją. Pavyzdžiui, naujoji sistema leis apmokėti automobilio stovėjimą minučių tikslumu.

Šiuo metu NFQ kartu su dar keliolika Lietuvos bendrovių dalyvauja pasaulinėje mobiliųjų technologijų parodoje „Mobile Worldwide Congress 2013“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų