REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Senėjanti visuomenė bei daugelyje valstybių atitolinamas pensinis amžius reiškia, kad ateityje mums teks dirbti ilgiau nei mūsų tėvams. Tokia tendencija vis dažniau vadinama tiksinčia demografine laiko bomba.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien rytojui

Vokietijos gamintojai, konkrečiai tokios bendrovės kaip BMW, negarsėja ekscentriškais poelgiais, ypač kai tai kainuoja 40 tūkst. eurų. Būtent tokią sumą turėjo sumokėti automobilių gamintoja, kai nusprendė surinkti darbuotojus vienai iš gamybos linijų atsižvelgdama į neįprastą bruožą – vidutinis darbuotojų amžius turėjo siekti 47 metus.

REKLAMA

Projekto „Šiandien rytojui“ (vok. „Heute für Morgen“) tikslas – užtikrinti, kad BMW išlaikys savo kaip technologijų kūrėjos pozicijas po 10 metų. 47 metų gamybos linija buvo sukurta tam, kad atspindėtų vyresnio amžiaus darbo grupę, kurią kompanija tikisi turėti 2017 metais.

JAV Darbo statistikos biuro duomenimis, 65-69 metų amžiaus grupės dirbančiųjų skaičius per paskutinius 20 metų išaugo nuo 17,8 iki 32,1 proc. Kalbant apie 70-74 metų amžiaus žmonių grupę šis skaičius išaugo dvigubai, iki 18,8 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Europoje taip pat prognozuojamas vyresnio amžiaus žmonių skaičiaus augimas bei analogiškas jaunimo skaičiaus mažėjimas. Tuo tarpu Kinijos nacionalinis statistikos biuras neseniai pranešė, kad 15-60 metų amžiaus grupės žmonių dalis praėjusiais metais pirmą kartą sumažėjo.

Technologiniai sprendimai

Ilgėjant gyvenimo trukmei ir menkstant gimstamumui, ankstyvas išėjimas į pensiją tampa praktiškai neįmanomu. Net jei pramonės sritis ar šalis, kurioje dirbate, gali pasigirti dideliu darbuotojų skaičiumi, mažėjančios pensinės išmokos skatina likti darbe net ir sulaukus pensijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbdaviai turi įvertinti, kokie fiziniai pokyčiai laukia senstančių žmonių, - BBC teigia telekomunikacijos priemonių pensinio amžiaus žmonėms kūrėjos „Doro“ vadovas Chrisas Millingtonas. – Pavyzdžiui, senyvo amžiaus žmonių klausa nuolat prastėja ir pokalbiai telefonu su jais tampa labai sudėtingi.“

Su panašiomis problemomis senyvo amžiaus žmonės susiduria ir naudodamieji prietaisais su jutikliniu ekranu. Esant šaltam orui išmanieji telefonai ar planšetiniai kompiuteriai su jutikliniu ekranu pradeda silpniau veikti. Taip yra todėl, kad šaltas oras mažina žmonių kraujotaką ir tai atsiliepia naujausiems technologiniams prietaisams.

REKLAMA

Senyvo amžiaus žmonių kraujotaka yra sulėtėjusi nepriklausomai nuo oro sąlygų ir dėl to būtina pritaikyti jutiklinio ekrano technologiją specialiai vyresnio amžiaus darbo jėgai.

Technologijų bendrovės „Sight and Sound Technology“ vadovas Glennas Tookey portalui BBC teigia, kad vis populiaresnėmis tampa technologijos, leidžiančios gauti prieigą prie atspausdintų ar elektroninių tekstų skaitant juos garsiai.

„Be to, programinė įranga leidžia vartotojams rašyti bei redaguoti dokumentus, užrašyti savo pastabas ar tekstų santraukas“, - pasakoja G. Tookey.

REKLAMA

Skatina judėti

Tačiau siekiant pagerinti darbo sąlygas vyresnio amžiaus darbuotojams nebūtina į pagalbą pasitelkti naujausias technologijas. Pasak Britanijoje esančio Darbo ir sveikatos tyrimų centro direktorės Cheryl Haslam, sėdėjimas ilgą laiką vienoje vietoje nėra gerai, todėl fizinis aktyvumas tampa labai svarbiu.

„Atlikome projektą pavadintą „vaikščiojantys priešpiečiai“, kai ant biuro sienos pakabinome didžiulį žemėlapį ir skatinome žmones vaikščioti vietoj to, kad per priešpiečius sėdėtų vienoje vietoje ir valgytų sumuštinį“, - apie šiuo metu vykdomą projektą BBC pasakojo Ch. Haslam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projekto organizatoriai skatino vaikščiojančius darbuotojus fotografuoti jiems patikusius objektus ar vietas ir vėliau atspausdinti šias nuotraukas su spausdintuvu naudojantis išmaniaisiais telefonais. Pasak Ch Halam, įstaigos darbuotojai gali ne tik pasidalinti savo patirtimi su kolegomis, bet kartu ši veikla juos išblaško bei suteikia žvalumo.

Ar verslas linkęs keistis?

Grįžtant prie bendrovės BMW galima teigti, kad gamybos linijos projektas buvo didelis pasisekimas. Bendraujant su įmonės valdyba, 42 narių komanda priėmė 70 naujų darbo pobūdžio pakeitimų.

REKLAMA

Tarp naujovių galima paminėti specialiai sukurtas ergonomines kėdes, kurių kiekviena kainuoja po 1 tūkst. eurų. Šios kėdės leidžia geriau pailsėti trumpų pertraukėlių metu ir keičia darbo fizinį krūvį dirbant tiek sėdimą, tiek stovimą darbą. Tiek pat kainuojantys didinamieji lęšiai sumažino akių varginimą ir riboja rūšiavimo klaidų skaičių.

Ši senyvo amžiaus darbo grupė per metus sugebėjo savo darbo našumą padidinti 7 proc. ir beveik pasivyti jaunesnius darbuotojus. „Projekto išvados greitai tapo pavyzdžiui kiekvienai naujai darbo vietai nepriklausomai nuo darbuotojo amžiaus“, - BBC pasakojo „BMW Group“ žmogiškųjų išteklių strategijos viceprezidentas Tobiasas Schmidtas-Reitjesas.

REKLAMA

Nemaža dalis kritikų nuolat tvirtina, kad verslas niekada nebus linkęs imtis pokyčių dėl vyresnio amžiaus darbuotojų. Taip pat vyrauja nuomonė, kad bet kokio amžiaus darbuotojai ateityje tik dar labiau priešinsis pokyčiams.

Tačiau G. Tookey į viską žvelgia optimistiškai. „Rytojaus senyvo amžiaus žmonių karta yra jaunieji šiandienos kompiuterių vunderkindai, - sako jis. – Šiandien nišoje esančios senyvo amžiaus darbuotojams padedančios technologijos netrukus taps norma ir vyraujančia tendencija.“

Taigi galvoti apie rytojų jau reikia pradėti šiandien, ypač jei planuojate patogiai dirbti sulaukę pensinio amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų