REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 TV3 žinioms pavyko išsiaiškinti, kokios įmonės laikė pinigus žlugusiame Ūkio banke. Pasirodo Ignalinos atominė elektrinė ir „Lietuvos energija“ Ūkio banke turėjo beveik dvidešimt milijonų litų. Septynis milijonus banke turėjo Pagėgių savivaldybės ir jai pavaldžios įstaigos bei įmonės skelbia TV3 žinios.

REKLAMA
REKLAMA

Penkis milijonus banke laikė ir Kauno miesto savivaldybė. Seimo nariai piktinasi tokiu įmonių vadovų neatsakingumu ir žada kreiptis į teisėsaugą.

REKLAMA

„Snoro“ banko griūtis nepamokė Lietuvos valstybinių įmonių ir savivaldybių. TV3 žinioms pavyko išsiaiškinti, kad beveik dvidešimt milijonų litų žlugusio Ūkio banko sąskaitose laikė ir prarado stambiausios Lietuvos energetikos įmonės. Iš skandalų neišsikapstanti Ignalinos atominė elektrinė per aštuoniasdešimt milijonų prašvilpusi išvogtame „Snoro“ banke, Vladimiro Romanovo banke turėjo apie penkiolika milijonų litų. „Lietuvos energija“ laikė pusketvirto milijono litų.

REKLAMA
REKLAMA

Milijonus V. Romanovo bankui patikėjo ir kitos valstybės įmonės. TV3 žiniomis, oro eismo ir navigacijos paslaugas teikianti įmonė „Oro navigacija“ Ūkio banke laikė apie 14 milijonų litų. Milijonus nepatikimame banke praradęs įmonės vadovas bendraudamas su žurnalistais demonstravo ypatingą atsargumą.

„Po vienų ar kitų komentarų, telefonų įrašų tai aš tiktai raštu atsakinėju. Telefonu nekomentuoju, nes aš jūsų nepažįstu, nežinau, kas skambina, nors jūs prisistatėt. Yra tokių skambučių, kur prisistato vieni ar kiti žmonės pasivadinę, bet pasirodo visai kiti žmonės“, – kalbėjo „Oro navigacijos“ vadovas Algimantas Raščius. Mažiau Ūkio banke turėjo Transporto direkcija - apie devynis šimtus tūkstančių litų. Nuo valstybės įmonių nedaug atsiliko ir savivaldybės. Rekordininkė – ir taip skandaluose paskendusi brolių Komskių valdoma Pagėgių savivaldybė. Pati savivaldybė ir jos įmonės bei įstaigos Ūkio banke laikė apie septynis milijonus litų. Buvęs Pagėgių savivaldybės meras, o dabar Seimo narys Kęstas Komskis tvirtina esą pinigus savivaldybė Ūkio banke laikė neturėdama kito pasirinkimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kiek aš žinau, Pagėgių savivaldybė ne vieną paskolą turėjo, kai pateko į kofinansavimą, buvo laimėjęs Ūkio bankas. Ir antras dalykas, po ilgesnio laiko, po „Snoro“ banko tiktais beliko vienas bankas, Ūkio bankas, viskas nebėra. O tai yra ir pašalpos, ir atlyginimai mokami, kad būtų patogu, kad būtų artimiausia, Pagėgių savivaldybė neturėjo pasirinkimo“, – sakė Seimo narys Kęstas Komskis.

Nuo Pagėgių savivaldybės nedaug atsiliko Kauno miesto savivaldybė. Ji Ūkio banke turėjo apie penkis milijonus litų. Po du milijonus litų V. Romanovo banke laikė ir Ukmergės bei Šilutės savivaldybės ar jų įstaigos. Seimo narius labiausiai piktina įmonių vadovai, kurie dešimtis milijonų laikė nepatikimame banke, kuris jau keletą metų turėjo prastą reputaciją, ir buvo ne vienas ženklas, kad Ūkio bankas gali bet kada žlugti.

REKLAMA

„Šiandieną aiškinamės, ar tai buvo indėlių pagrindu ar einamosios sąskaitos pagrindu tie pinigai laikomi, būtų nemalonu išgirsti, kad įmonės galėjo įsigyti kokias obligacijas ar akcijas. Jeigu taip buvo, tai aš manau, reikėtų kelti klausimą pačių įmonių vadovų baudžiamąją atsakomybę reikia žiūrėti, ar įmonės vadovai tinkamai laikė, naudojo ir disponavo būtent tais pinigais, kurie yra patikėti, juolab, kad tai valstybiniai pinigai, o ne jų asmeniniai“, – sakė Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

REKLAMA

Premjeras sako kol kas dar negavęs informacijos apie valstybinių įmonių indėlius, bet žada aiškintis įstaigų vadovų atsakomybę.

„Kol kas dar neturiu tos informacijos, bet kiek girdėjau iš žiniasklaidos turi ministrai, jeigu yra ministerijos pavaldumo institucijos, išsiaiškinti. Jau tam tikri pokalbiai yra įvykę su ministrais, jie surinks informaciją, išsiaiškins dėl kokių priežasčių, o savivaldybės, kurios laikė, turi savivaldybių taryba aiškintis“, – kalbėjo ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Iš viso valstybinės įmonės, savivaldybės bei jų įstaigos Ūkio banke laikė per aštuoniasdešimt milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų