REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

R. Šimašius: apie gimdymą namuose

Diskusijos dėl gimdymo namuose šiandien Lietuvoje turi dvi dimensijas

 Diskusijos dėl gimdymo namuose šiandien Lietuvoje turi dvi dimensijas.

Pirma – reguliavimas: ar teisinga drausti medikams padėti gimdyti namuose? Ar ir kaip turėtų būti reglamentuojamas toks gimdymas? Ar gimdymas namuose turėtų būti finansuojamas iš ligonių kasų, ar apmokamas pačių gimdyvių?

REKLAMA
REKLAMA

Antra – galimo nusikaltimo tyrimas: ar nebuvo taip, kad dėl galimo nekvalifikuotumo, nemokšiškumo ar kitų aplinkybių žuvo kūdikiai? Ar nebuvo neteisėtos ekonominės veiklos? Ar tinkamai, operatyviai, pagarbiai žmogaus teisių atžvilgiu yra tiriamos šios aplinkybės?

REKLAMA

Bent jau iš to, ką matau aš, tai diskusiją inicijuojantiems gimdymo namuose šalininkams nuolat primetamas bylos šešėlis (nors daugelis su ja neturi nieko bendro), kažkodėl apsimetant kad gimdymai ligoninėse yra visada sklandūs ir be jokio šešėlio.

Tyrėjai gi jaučia dalies visuomenės spaudimą dėl gimdymo namuose įteisinimo, o iš kitos pusės – skeptikų spaudimą uždrausti gimdyti namuose, ir tai de facto perauga į spaudimą dėl to, kaip turi būti tiriama byla.

REKLAMA
REKLAMA

Pasakysiu, kas man labai nepatinka šiose abiejose istorijose. Nuomonė bus daugiausia ne apie visuomenininkus (kurie nėra įpareigoti ir susaistyti priesaikomis bei etikos standartais), o apie valstybės atstovų pusę – teisėsaugos bei sveikatos srities valstybės tarnautojus.

Blogai, kad prokuratūra tirdama bylą nekreipia dėmesio į visuomenėje vykstančias diskusijas, ir savo veiksmais sukuria įspūdį, kad tyrimu siekiama susidoroti su diskusijos dalyviais (duok Dieve, kad tai nebūtų tiesa). Kai praėjus beveik dviem metams po tyrimo pradžios krata septintą valandą ryto atliekama pas žmones, kurie nėra niekuo įtariami, o tiesiog kaip tik šiuo metu aktyviai viešai diskutuoja apie reglamentavimą, tai visuomenei negali nekilti negerų įtarimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Blogai, kad mes vėl matome, kaip teisėsaugai visos formaliai teisėtos priemonės bylos tyrimui yra pateisinamos, net jei jos prasilenkia su žmogišku požiūriu ir neprisideda prie efektyvumo. Pavyzdžiui, argi negalima būtų paėmus visus šeimos kompiuterius, kai vienas šeimos narys yra liudytojas (ne įtariamasis!) byloje, grąžinti juos kitą dieną, arba bent jau leisti įsirašyti reikalingą informaciją, reikalingą darbui ar asmeniniam gyvenimui?

Blogai, kad teisėsauga de facto daro įtaką viešai diskusijai dėl gimdymo namuose reglamentavimo, nes aiškiai nepasako, kad byla ir vykstanti diskusija – tai du skirtingi dalykai. Tik Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius pabandė atskirti vykstantį tyrimą nuo gimdymų namuose teisinio reglamentavimo. “Lietuvos žinioms” jis teigė, kad Strasbūro teismui pateikto skundonereikėtų tapatinti su minėtu tyrimu. “Mes nė vienai namuose gimdžiusių moterų neturime pretenzijų. Jų reikalas pasirinkti, ar gimdyti namuose, ar lėktuve, ar dar kur nors. Tiriame nelegalią pribuvėjų ir joms talkinusių medikų veiką. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu verstis akušerijos praktika gimdyvių namuose yra uždrausta – tuo viskas ir pasakyta”, – pažymėjo jis. Tačiau oficiali prokuratūros pozicija, atskirianti konkretų ikiteisminį tyrimą ir vykstančią diskusiją apie gimdymo namuose teisinį reglamentavimą, nebuvo išreikšta.

REKLAMA

Blogai, kad Sveikatos apsaugos ministerija nesileidžia į diskusijas apie gimdymo namuose reglamentavimą, kalbasi nebent televizijos eteryje, kur iš karto nurašo ir demonizuoja diskusijos iniciatorius.

Visa tai sukuria problemas tiek norintiems normaliai diskutuoti apie reguliavimą, tiek siekiantiems normaliai tirti nusikaltimus.

Ką kiekvienas iš mūsų galime padaryti? Bent jau aš ruošiuosi gerai paklausinėti generalinį prokurorą, kaip prokuratūra ruošiasi spręsti iš jų kylančias problemas. Jei reikia, esu pasiryžęs inicijuoti ir teisės aktų pataisas.

O jei Sveikatos apsaugos ministerija ir toliau visiškai vengs diskusijos ir argumentų kalbos, ką gi, net nebūnant Sveikatos komiteto nariu teks diskusijai vietą sukurti Seime ir kviesti į ją abi puses.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų