REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stirną nušovė po miegamojo langu

Medžioklės taisyklių laužytojai suįžūlėjo tiek, kad žvėris šaudo net po vietos gyventojų langais. Nors ciniškai brakonieriaujantieji netgi nebesislapsto nuo svetimų akių ir apylinkėse seniai vieša paslaptis, kas pyškina žvėris ne medžioklės sezonu, ginkluoti nusikaltėliai lieka nebaudžiami.

REKLAMA
REKLAMA

Šaudė kieme

Medžioklės taisyklių laužytojai suįžūlėjo tiek, kad žvėris šaudyti ėmėsi net po vietos gyventojų langais. Nors ciniškai brakonieriaujantieji netgi nebesislapsto nuo svetimų akių ir apylinkėse seniai vieša paslaptis, kas pyškina žvėris ne medžioklės sezonu, ginkluoti nusikaltėliai lieka nebaudžiami. Mat nei aplinkosaugininkams, nei policijos pareigūnams neužtenka gudrumo įrodyti akiplėšų brakonierių juodus darbus.

REKLAMA

Miežiškių seniūnijos Karšinaukos kaimo gyventojas 62-ejų Vytautas Janušonis sako, kad per stebuklą brakonieriai nepalengvino valstybei naštos išlaikyti pensininkus. Laimingas atsitiktinumas lėmė, kad po keleto mėnesių pensijos sulauksiantis vyras neišėjo į kiemą, kai brakonieriai paleido šūvį į slėptuvės ieškoti sodybon atbėgusią stirną.

V. Janušonis pasakoja penktadienį apie 23 val. jau snaudęs, kai iš miego pažadino nuaidėjęs šūvis.

REKLAMA
REKLAMA

Nors vyras prie tokių garsų jau įpratęs – netoliese miške į šaudyklą suvažiuoja treniruotis kariškiai, tačiau šį kartą šūvis rimtai išgąsdino, mat driokstelėjo visiškai po miegamojo langu.

Įsidėmėjo automobilį

Vienas namuose buvęs V. Janušonis neišdrįso nei eiti apsidairyti į kiemą, nei šviesos kambaryje įžiebti. Tik praskleidęs užuolaidą matė, kai vos per pusantro ar du metrus nuo namo sienos du vyrai į maišą kišo nušautą stirną. Čia pat stovėjo ir mašina – raudonos spalvos pikapas. Įsivertę sumedžiotą žvėrį brakonieriai išsinešdino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas vyko V. Janušonio kieme, pro langus stebėjo ir kaimynai. Vienas iš jų net išdrįso prožektoriumi apšviesti besidarbuojančius brakonierius, tačiau Vytautas automobilio valstybinio numerio nepamatė.

„Tikrai išsigandau. O kaip neišsigąsi, kai ginkluoti vyrai po tavo langais pyškina? O jei būčiau tą minutę savais reikalais per kiemą ėjęs? Arba netaiklus brakonierius į langą būtų pataikęs, kaip tik tame kambaryje miegojau. Valstybei po trijų mėnesių nebebūtų reikėję dar vieno pensininko išlaikyti. Girdėjau, kaip po visko kažkas atėjęs į duris beldėsi. Neatidariau“, – „Sekundei“ pasakojo nusikaltimo liudininku tapęs V. Janušonis.

REKLAMA

Paliko kraujo vėdarams

Kitą dieną atėjęs kaimynas prisipažino beldęsis – neištvėrė neatėjęs pasižiūrėti, ar Vytautui ko nenutiko, bet pamatęs, kad langas neapšaudytas, nusiramino. Brakonierių ciniško nusikaltimo įrodymas – palangėje likę kraujo klanai.

„Turbūt medžiotojai sumanė man palikti kraujo vėdarams“, – juokavo V. Janušonis.

Kraujo klanus palangėje apžiūrėjo šeštadienį sodybos šeimininko iškviestas Panevėžio regiono aplinkos apsaugos inspektorius. Šis, pasak V. Janušonio, pasibaisėjo: nupilti žvėrį gyvenamojo namo palangėje – ne tik brakonieriavimas, bet ir kriminalinis nusikaltimas.

REKLAMA

Pareigūnai nesiskubino

Dar tą pačią dieną pranešimo apie incidentą sulaukė ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtojai. Pareigūnai nepasivargino skubėti dar neataušusiais brakonierių pėdsakais. Netgi vakar, antrą dieną po įvykio, policijos pareigūnų V. Janušonis dar nebuvo sulaukęs, nebuvo apklausti ir įvykį pro langus stebėję kaimynai.

„Tyrimas pradėtas, medžiaga renkama, pareigūnai aiškinasi įvykio aplinkybes. Pareigūnai važiuos į tą vietą“, – vakar žadėjo Panevėžio apskrities VPK Viešųjų ryšių grupės vyresnysis specialistas Raimundas Šimiliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Potencialūs brakonieriai

Karšinaukos kaimą supantys miškai – medžiotojų klubo „Lėvuo“ medžioklės plotai. Klubo pirmininko Zigmanto Babilo teigimu, naktį į šeštadienį medžiojama nebuvo. Šiuo metu medžioti tykant iš bokštelių galima tik šernus ir lapes. Stirnų medžioklės laikas baigėsi gruodžio 31-ąją.

Pirmininkas neatmeta, kad brakonieriauti galėjo ir laisvas medžiotojas, tai yra turintis bilietą, bet nepriklausantis jokiam būreliui. Z. Babilas pripažįsta nebeišmanantis, kaip tokiems uždėti apynasrį.

„Laisvas, būreliams nepriklausantis medžiotojas – potencialus brakonierius. Jis neturi jokių įsipareigojimų – nei žvėrių šeria, nei prižiūri, tik šaudo.

REKLAMA

Dabar, technikos amžiuje, tokius labai sunku sučiupti: nušauna, palieka auką, o paskui be šautuvo atvažiuoja pasiimti arba ką nors atsiunčia“, – mano Z. Babilas.

Anot jo, stirnų Panevėžio miškuose likę mažai, „Lėvens“ būrelis savo medžioklės plotuose netgi paskelbęs nemažai jų draustinių.

„Negana, kad mašinos stirnas numuša, dar ir brakonieriai iššaudo“, – piktinosi pirmininkas.

Jis įsitikinęs, kad brakonieriavimą kiek apmalšintų sugriežtinti reikalavimai medžiotojams – panaikintos individualios medžioklės, paliktos tik kolektyvinės.

REKLAMA

„O dabar koks būrelis išduoda dviem mėnesiams medžioklės lapus vienam laisvam medžiotojui, o tas ir pila kur nori ir kiek nori“, – netvarka piktinosi Z. Babilas.

Siaučia, bet nesučiumpamas

Panevėžio medžiotojų ir žvejų draugijos vadovui Petrui Narbutui užteko išgirsti, kokiu automobiliu į sodybą atvažiavo brakonieriai.

„Raudonas pikapas? Čia turbūt vėl bus tas pats vietinis medžiotojas, jokiam būreliui nepriklauso, brakonieriauja. Siaučia jis kaip turi būti, bet kol už rankos nepagautas, nebaudžiamas. Per dvi savaites jau bene trečią įtarimą apie jį girdžiu“, – svarsto P. Narbutas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo įtariamasis – 2011-aisiais įsigijęs medžiotojo bilietą ir jau spėjęs pagarsėti kaip brakonierius.

„Laisvi medžiotojai – didelė bėda. Jie, gavę medžioklės lapus, gali medžioti bet kur. Bet ne visi tokie sąžiningi“, – pripažįsta P. Narbutas.

Jei aplinkosaugininkams pavyktų išaiškinti stirną privačiame kieme paklojusius brakonierius, jiems grėstų solidžiai pakratyti kišenes.

Už nelegaliai sumedžiotą suaugusią stirnos patelę, besilaukiančią prieauglio, maitinančią arba vedžiojančią jauniklius, tektų atlyginti 10 tūkst. Lt gamtai padarytą žalą. Stirnos patinas brakonieriui kainuotų 5000 Lt.

Be to, nelegaliai šaudžiusiajam tektų nuo metų iki trejų atsisveikinti su medžiotojo bilietu bei medžioklės priemonėmis. Neturintieji medžiotojo bilieto brakonieriai baudžiami nuo 2000 iki 4000 Lt.

Agnė BALTUTYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų