REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Darbo partija protestuos: žadami masiniai mitingai

Ji kaltina teismą nepagarba ir šališkumu, grasina kreiptis į ES (atnaujinta 10:17)

Darbo partijos (DP) atstovai yra pasipiktinę pirmadienį vykusiu DP bylos posėdžiu Vilniaus apygardos teisme (VAT). Pasak „darbiečių“, vakarykštis teisėjos elgesys galutinai įrodo, kad DP byla yra politizuota. DP žada kreiptis į teisėsaugos organus bei tarptautines organizacijas ir rengti masinius mitingus. Pirmasis turėtų įvykti jau rytoj.

Darbo partijos (DP) atstovai yra pasipiktinę pirmadienį vykusiu DP bylos posėdžiu Vilniaus apygardos teisme (VAT). Pasak „darbiečių“, vakarykštis teisėjos elgesys galutinai įrodo, kad DP byla yra politizuota. DP žada kreiptis į teisėsaugos organus bei tarptautines organizacijas ir rengti masinius mitingus. Pirmasis turėtų įvykti jau rytoj.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Mikutienė: nebegalime tylėti

DP atstovė Dangutė Mikutienė antradienio rytą Seime citavo Lietuvos Respublikos teisėjų etikos kodeksą, kuriame įtvirtinti tokie principai kaip pagarba žmogui – pagarba išklausant procese dalyvaujančius asmenis, teisingumas ir nešališkumas. Pasak D. Mikutienės, teisėjai turi elgtis politiškai neutraliai ir korektiškai, nerodyti savo simpatijų ar antipatijų.

REKLAMA

„Po vakarykščių įvykių nebegalime tylėti, turime pasakyti, kaip yra politizuojamas DP procesas, sąmoningai vengiama viešumo, ignoruojami prašymai, o kartais paminamas ir elementarus žmogiškumas“, – sakė D. Mikutienė.

Ji tvirtino, kad pirmadienį posėdžio metu teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė iš salės išvijo teisės studentus, politologus ir jaunimo organizacijų narius, aplinką pavadino turgaus aikšte. „Vakar teismas ignoravo Lietuvos piliečių teises. Taip jis neprisideda prie teismų sistemos skaidrumo didinimo. Taip yra žeminamas teisėjo vardas ir kenkiama teismų autoritetui“, – teigia D. Mikutienė.

REKLAMA
REKLAMA

DP atstovė neigė susirinkusių žurnalistų teiginius, kad posėdžiui pasirinktos teismo salės klausimas yra tik techninio pobūdžio. D. Mikutienei priminta, kad daugybė DP bylos posėdžių vyko apytuštėse salėse, o vakar susirinkęs didelis žmonių skaičius tebuvo vienetinis atvejis.

Politikė pranešė, kad DP jau parengė rezoliuciją dėl politinės bylos. Artimiausiu metu ji bus išplatinta Lietuvos teisėsaugos organams, Europos Sąjungos (ES) ir ES Tarybos institucijoms, žmogaus teisių organizacijoms. Bus kreiptasi ir į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją, siekiant įvertinti etinį ir moralinį teisėjų elgesio aspektą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pasak D. Mikutienės, trečiadienio rytą, 9 valandą, Vilniaus Lukiškių aikštėje prie teismo salės bus surengtas didelis DP protesto mitingas, kuriame dalyvaus nuo 600 iki 1500 žmonių. Pasak jos, DP iki metų pabaigos išduotas nuolatinis leidimas rengti mitingus, todėl artimiausiu metu jų gali būti ir daugiau.

J. Kondrotas: teisėjai elgiasi kaip nori

„Vakarykščiai įvykiai galutinai įtikino, kad byla yra politizuota, o teisėjai elgiasi kaip nori“, – tvirtino „darbietis“ Jonas Kondrotas. Pasak jo, tokio lygmens teisėjai turi būti santūrūs, mandagūs, rodyti pagarbą ir nešališkumą. Pasak jo, DP bylos atveju teisėjai to nedaro.

REKLAMA

„Aš buvau pašiurpęs nuo tokio teisėjos elgesio“, – VAT teisėjos elgesį komentavo „darbietis“.

„Jei ne politinė byla, kodėl teismas bijo viešumos? Nuo ko slėptis? Nuo žmonių? Nuo Lietuvos žmonių?“ – klausė J. Kondrotas ir teigė nesuvokiantis, kodėl teismo posėdžiui nebuvo pasirinkta didesnė salė, kodėl susirinkę žmonės buvo išvaryti, o salė užrakinta iš vidaus.

„Kiekvienas norime, kad su mumis elgtųsi taip, kaip mes elgiamės su kitais. Mūsų teismas turi būti demokratiškas, skaidrus“, – reziumavo J. Kondrotas.

REKLAMA

Z. Žvikienė: niekas neprašo „Siemens“ arenos

„Man, kaip teisininkei, sunkiai suprantamas VAT teisėjų poelgis, kai daug besidominčių byla žmonių liko už uždarų teismo salės durų“, – tvirtino teisininkė Zita Žvikienė.

„Manau kad žmonėms reikia ir būtina sudaryti galimybę stebėti teismo procesus. Juk niekas neprašo, kad posėdis būtų vykdomas „Siemens“ arenoje“, – pareiškė „darbietė".

Pasak Z. Žvikienės, vienas svarbiausių baudžiamojo proceso principų yra viešumas. Jos teigimu, šio principo DP bylos atveju nėra laikomasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Gapšys: jis partijos lyderis ir niekada nesiskundžia

Darbo partijos lyderio pavaduotojas V. Gapšys portalui Balsas.lt sakė, kad vakar apie devintą vakarą prieš TV laidą jam paskambino V. Uspaskichas ir pranešė, kad blogai jaučiasi ir paprašė sudalyvauti laidoje.

"Matėsi pirmadienį, kad jis blogai jaučiasi, tačiau nesiskundė. Juk jis partijos lyderis ir niekada nesisukundžia, nors buvo itin sudėtingų situacijų. Tvirtas žmogus", - sakė V. Gapšys.

Pasak jo, vakar grįžęs iš laidos nepaskambino V. Uspaskichas manydamas, kad jis ilsisi.

Advokatas Vytautas Sviderskis pranešė, kad naktį jo ginamąjį išvežė greitoji. Manoma, kad Darbo partijos lyderis šiuo metu gydomas Santariškėse kardiologijos skyriuje.

REKLAMA

V. Sviderskis teigė nežinantis, ar V. Uspaskichas galės dalyvauti trečiadienio posėdžiuose: "Jeigu išvežė į ligoninę, vargu, ar taip greitai pasveiks".

Tuo tarpu V. Gapšys teigė esąs pasirengęs apklausai, dėkojo teismui, kad jam leido kiek pasiruošti.

V. Uspaskichas: nuosprendis jau pasirašytas

Vakar po teismo susijaudinęs V. Uspaskichas sakė: „Manau, kad nuosprendis jau yra pasirašytas. Mūsų prašymai visada atmetami. Visi veiksmai turi tam tikrų aplinkybių. Mano parodymai atskleidžia pasaulio specialistų nuomonę, kaip vedamas šis procesas. Esu demokratinės valstybės pilietis. Nenoriu, kad su manimi elgtųsi kaip Josifo Stalino laikais. Aš galiu kalbėti teisme, man burnos neužčiaupsite. Turiu galią kalbėti teisme. Tačiau teisėja buvo nuolanki ir prašė atsakyti tik į klausimą – atsisakote duoti parodymus ar ne? Nors Jūs graži, teismo posėdį vedate netinkamai.“  

REKLAMA

***

Prokurorai DP kaltina sistemingai vedus dvigubą buhalterinę apskaitą, dėl to esą neįmanoma tiksliai nustatyti šios partijos finansinių įsipareigojimų vykdymo ir struktūros 2004–2006 metais, tačiau pernai spalio 26 dieną kaltinamųjų byloje veiksmai buvo perkvalifikuoti į sukčiavimą. Skaičiuojama, kad partija neįrašė į oficialią apskaitą daugiau kaip 24 milijonų litų pajamų, daugiau kaip 23 milijonų litų išlaidų, valstybei nesumokėjo daugiau kaip 3,8 milijonų litų mokesčių ir įmokų.

Taip pat prokuratūra skelbė, kad nežinodama apie dvigubą buhalterinę apskaitą Vyriausioji rinkimų komisija DP neteisėtai skyrė beveik 5 milijonus litų dotacijų. Kaltinimai byloje buvo pateikti ir DP kaip juridiniam asmeniui, ir kai kuriems asmenims. Vytautas Gapšys kaltinamas nurodęs buhalterinę apskaitą vesti apgaulingai ir žinodamas pasirašęs apgaulingus dokumentus. DP vyriausioji iždininkė Marina Liutkevičienė – valstybės institucijoms finansinėse deklaracijose pateikusi neteisingus duomenis. Tarp kaltinamųjų yra ir Vitalija Vonžutaitė, kuriai, pasak prokurorų, V. Uspaskichas nurodė vesti dvigubą buhalteriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, kad dalis kaltinimų šioje byloje gali būti panaikinta, nes „darbiečiai“ jungiasi su partija „Tvarka ir teisingumas“. Dėl to teisiamo juridinio asmens DP gali nebelikti. Pagal senesnius kaltinimus senatis byloje turėjo sueiti 2014 metais, pagal dabartinius – 2016 metais. Byla pradėta tirti 2006 metais. Teismas savo verdiktą šioje byloje turėtų skelbti gegužę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų