REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokuratūra: gimdymai namuose nusinešė šešių vaikų gyvybes, dar aštuoni buvo sužaloti

Tiriama daugiau kaip 400 gimdymo namuose atvejų (atnaujinta 17.40)

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Larisa Fedotova sakė, kad tyrimo metu buvo nustatyta, kad gimdymo namuose šalininkai priėmė keturis šimtus gimdymų, per kuriuos šeši kūdikiai mirė ir buvo sužaloti aštuoni vaikai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Audronė Pupeikinė, kuri palaiko kaltinimą byloje, kur teismo medicinos ekspertė Rasa Gaidienė iš anksto informavo pribūvėją Jurgą Šviedienę apie kūdikio, kuris mirė gimdymo metu, mirties priežastį suteikdama galimybę pasirengti apklausai.

REKLAMA

Šiuo metu, pasak prokurorės, yra keturi įtariamieji asmenys. R. Gaidienės byla yra atskirta. Šiai moteriai pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Kitoms, tarp kurių yra JAV pilietė, keturioms - dėl dokumentų ir spaudų klastojimo, sunkaus sveikatos sutrikdymo, sveikatos sutrikdymo bei neteisėtos veiklos.

Nė viena kaltinamųjų neturi medicininio išsilavinimo ir licencijų priimti gimdymus.

A. Pupeikienės teigimu tyrimo, kurį atlieka grupė pareigūnų, metu paaiškėjo, jog tyrimo objektu tapo Inesos Kurkletytės filmas "Lengvas raganavimas", kurio metu, kaip įtariama, mirė kūdikis. Atlikus kratą režisierės namuose buvo paimtas nesumontuoto filmo įrašas, kur girdisi, kaip gimdyvė ir gimdymo pribuvėja suprato, kad vaikas gimė negyvas, todėl kadre girdisi: „Kas atsitiko, kūdikis nebekvėpuoja".

REKLAMA
REKLAMA

Portalo Balsas.lt žiniomis, filmas, kuris rodytas festivaliuose, yra sumontuotas, todėl pareigūnų nedomino. Kas išėmė filmą iš interneto, nežinia.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad gimusiems namuose kūdikiams buvo išduodamos suklastotos pažymos, kurios buvo pateikiamos Metrikacijos biurui.

Pirminiais duomenimi, Metrikacijos biure taip pat atlikta krata, paimta šūsnis pažymų. Pažymos buvo įteikiamos ir užsienio piliečiams, kurie pateikdavo suklastotus dokumentus ambasadoms.

Tik Rusijos ambasada atsisakė registruoti kūdikį pareikalavusi pažymos iš ligoninės.

"Kiekviena mama privalo turėti gimdyvės kortą, kurios pagrindu vėliau išduodama pažyma ligoninėje. Todėl tikrinamos moterys, kurios turi kūdikius, bet galimai negimdė. Todėl galima įtarti, kad kūdikiai galėjo būti ne jų", - sakė A. Pupeikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak prokurorės, tyrimo metu įtariamųjų gali dar daugėti.

-------------

Vilniaus apskrities VPK Vilniaus rajono policijos komisariato pareigūnai ir Vilniaus apylinkės prokurorai, atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtų gimdymų ne gydymo įstaigose, siekia užkirsti kelią nelegaliai, galbūt gimdyves klaidinusiai ir grėsmę jų bei naujagimių sveikatai ir gyvybei kėlusiai veiklai, rašoma Generalinės prokuratūros išplatintame pranešime.

Byloje nėra duomenų, kurie leistų įtarti neteisėta veikla gimdyves, tyrimas jų atžvilgiu nėra atliekamas. Prokurorai atkreipia dėmesį, kad šio tyrimo pagrindas yra sąmoningai ir sistemingai besikartojanti veikla, kuria buvo siekiama pasipelnyti ir kuri teisiškai Lietuvos valstybėje yra draudžiama. Pažymėtina, jog asmenys, neturėdami tam leidimo, teikė akušerines-ginekologines paslaugas ne gydymo įstaigose, išdavė pažymas, patvirtinančias vaikų gimimo faktą. Dvi iš keturių įtariamųjų neturėdamos licencijos verstis medicinine praktika neteisėta veikla Lietuvoje užsiėmė nuo 1992 m.

REKLAMA

Tiriama daugiau kaip 400 tokių atvejų. Šiuo metu aiškinamasi šeši kūdikių mirčių atvejai ir aštuoni gimdyvių sveikatos sutrikdymų atvejai. Tiriama, ar tokių pasekmių nesukėlė nekvalifikuotas gimdymo priėmimas ir laiku tinkamai nesuteikta medicinos pagalba. Lietuvos Respublikos slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymas nustato, kad veikla, kai asmuo verčiasi bendrąja slaugos ar akušerijos praktika neturėdamas galiojančios licencijos yra neteisėta.

Krata režisierės Inesos Kurklietytės namuose buvo atlikta siekiant surinkti daiktus ir dokumentus, galinčius turėti reikšmės nusikalstamai veikai tirti. Režisierei įtarimai nėra pareikšti. Primintina, kad ikiteisminis tyrimas dėl kūdikių gimdymo ne gydymo įstaigose, kai po gimdymo namuose mirė vaikai, gimdyvėms buvo padaryti sunkūs sveikatos sutrikdymai, atliekamas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, dokumentų suklastojimo, antspaudo, spaudo ar blanko suklastojimo, neteisėto vertimosi ūkine, komercine ar profesine veikla, piktnaudžiavimo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Įtariama, kad vaikai įregistruoti panaudojus suklastotas pažymas. Tikrinami atvejai, kai nėra motinos nėštumo dokumentų, t. y. ji nėštumo metu nesilankė jokiose medicininėse įstaigoje, todėl kyla abejonių, ar tikrai moteris buvo nėščia ir pagimdė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų